Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 08:04

Lonely Planet: Οι «μπλε ζώνες» της μακροζωίας - Από την Ικαρία μέχρι την Ιαπωνία (pics)

Lonely Planet: Οι «μπλε ζώνες» της μακροζωίας - Από την Ικαρία μέχρι την Ιαπωνία (pics)
Okinawa, Japan, Ippei Naoi / Getty

Mία από τις πιο δυναμικές τάσεις των τελευταίων ετών στο κομμάτι των εξορμήσεων αποτελούν σίγουρα τα ταξίδια ευεξίας.

Ακόμη και πριν την πανδημία του κορονοϊού, πολλοί ταξιδιώτες άρχισαν να υιοθετούν συνήθειες που εστιάζουν στην υγεία και την ευεξία στις εξορμήσεις τους – από εκδρομές για γιόγκα μέχρι ταξίδια για vegans.

Υπάρχουν, μάλιστα, αρκετοί προορισμοί στον κόσμο όπου η ευεξία δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά ένας παραδοσιακός τρόπος ζωής, αναφέρει το Lonely Planet στο αφιέρωμά του για τις «Μπλε Ζώνες» του πλανήτη ή αλλιώς τα μέρη εκείνα όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τον μέσο όρο. Η λίστα των «μπλε ζωνών» περιλαμβάνει πέντε μέρη του κόσμου, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και ένα ελληνικό νησί: η Ικαρία. Ποιο είναι όμως το μυστικό μακροζωίας των κατοίκων τους;

Οι Μπλε Ζώνες (Blue Zones) είναι περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο συνεργάτης του National Geographic και συγγραφέας μπεστ σέλερ Dan Buettner ξεκίνησε να ερευνά συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά μακροζωίας. Ο Buettner βρήκε πέντε περιοχές, τις λεγόμενες «μπλε ζώνες» (ο όρος επινοήθηκε από την αρχική δημογραφική μελέτη που τον ενέπνευσε) όπου ο κόσμος ζει μέχρι τα 90 και 100 χρόνια και προσπάθησε να καταλάβει γιατί οι κάτοικοι εκεί φτάνουν σε βαθιά γεράματα, απολαμβάνοντας μια καλή ζωή. Τι είναι αυτό που κάνει τις συγκεκριμένες περιοχές να ξεχωρίζουν; Η απάντηση ποικίλλει, αναφέρει το Lonely Planet, αλλά σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι και στις πέντε «μπλε ζώνες» του πλανήτη απολαμβάνουν έναν ενεργό τρόπο ζωής, έχοντας στο πλευρό τους φίλους και την οικογένειά τους, ενώ βασίζουν τη διατροφή τους σε φυτικές τροφές. Ωστόσο, διακρίνονται και για ορισμένα γεωγραφικά και πολιτισμικά στοιχεία.

Ας δούμε ποιες είναι οι πέντε «μπλε ζώνες» του κόσμου και τι αναφέρει το αφιέρωμα του Lonely Planet για καθεμία από αυτές.

Οκινάουα, Ιαπωνία

 Pamela Oliveras / Getty Images

Το συγκεκριμένο ιαπωνικό αρχιπέλαγος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αιωνόβιων στον κόσμο. Οι κάτοικοι της Οκινάουα έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν τα 100 χρόνια, σε σχέση με τους Αμερικανούς. Ποιο είναι το μυστικό τους; Σύμφωνα με τον Dan Buettner, μεγάλο ρόλο παίζουν οι κοινωνικές σχέσεις που διατηρούν οι άνθρωποι εκεί. Οι κάτοικοι της Οκινάουα παραμένουν πιστοί στην παραδοσιακή, ιαπωνική κουλτούρα και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση μακροχρόνιων σχέσεων φιλίας (ονομάζονται moais), οι οποίες προσφέρουν συναισθηματική και κοινωνική στήριξη. Επίσης, συνηθίζουν να καλλιεργούν δικά τους φρούτα και λαχανικά, όπως γλυκοπατάτες, γκόγια (πικρό πεπόνι) και κολοκύθες, όλα γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία.

Σαρδηνία, Ιταλία

 Johner Images / Getty

Στη Σαρδηνία υπάρχουν σχεδόν δέκα φορές περισσότεροι αιωνόβιοι σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό δεν οφείλεται απλώς στη βιολογία, αναφέρει το Lonely Planet. Στην ορεινή επαρχία Νουόρο, ο παραδοσιακός τρόπος ζωής κυριαρχεί. Οι κάτοικοι κάνουν ήπια άσκηση καθημερινά, τρώνε φρέσκα, εποχικά τρόφιμα που περιλαμβάνουν πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως και λίγο κρέας, ενώ απολαμβάνουν το τοπικό κρασί (η τοπική ποικιλία Cannonau έχει δύο ή τρεις φορές περισσότερα φλαβονοειδή από άλλα κρασιά). Οι ντόπιοι αποδίδουν την καλή υγεία τους εν μέρει στη φυσική τους εργασία και τους ισχυρούς ανέμους στο νησί, οι οποίοι διατηρούν καθαρό τον αέρα που αναπνέουν.

Νικόγια, Κόστα Ρίκα

 Matteo Columbo / Getty Images

Στη χερσόνησο Nicoya της Κόστα Ρίκα, όπου ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι σε όλη την Αμερική, σημαντικό ρόλο στη διατροφή παίζουν τα φασόλια, το καλαμπόκι και οι κολοκύθες, με τη διατροφή των κατοίκων να χαρακτηρίζεται ισορροπημένη. Επίσης, η αίσθηση του στόχου, μια αισιόδοξη προοπτική, οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί και η τακτική άσκηση εκτιμάται ότι συμβάλλουν στη μακροζωία στην περιοχή. Η «συνταγή» περιλαμβάνει ακόμη μια γερή δόση βιταμίνης D λόγω της ηλιοφάνειας και τροπικά φρούτα που είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά.

Ικαρία, Ελλάδα

 Alexandros Dedoukos / Getty Images

Η μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας αποδίδεται εν μέρει στα χρόνια απομόνωσης και στο ότι το νησί έχει διατηρήσει τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά, με τους κατοίκους του να μαθαίνουν να είναι αυτάρκεις, αναφέρει το Lonely Planet, προσθέτοντας ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού στην Ικαρία φτάνει τα 90 χρόνια. Αυτό συνδυάζεται με μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή (ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, λαχανικά, τοπικό μέλι και κατσικίσιο γάλα) και χαλαρούς ρυθμούς ζωής, που φαίνεται να συνδράμουν στη μακροζωία. Το γεγονός πως η Ικαρία συμπεριλαμβάνεται στις «μπλε ζώνες» έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Το Lonely Planet, μεταξύ άλλων, προτείνει μια βουτιά στις ιαματικές πηγές στα Θέρμα και στην παραλία Νας. Παράλληλα, προτείνει να δοκιμάσει κανείς το ντόπιο κρασί και να συμμετάσχει στα ξακουστά πανηγύρια του νησιού, όπου ακόμη και οι γηραιότεροι διασκεδάζουν ως το πρωί. Επίσης, δίνει και μια μικρή συμβουλή: Αφήστε το ρολόι σας στο σπίτι!

Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια

 Animaflora / Getty 

Θα χρειαστεί να κατευθυνθείτε περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Λος Άντζελες για να βρείτε τους πιο υγιείς ανθρώπους της Καλιφόρνια. Στη Λόμα Λίντα, οι κάτοικοι έχουν υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν πιστοί και συμμετέχουν σε εκκλησιαστικές ομάδες. Αποφεύγουν το αλκοόλ, ενώ στην πλειονότητά τους ασκούνται τακτικά και τρώνε φρέσκα λαχανικά και δημητριακά. Εδώ, ένας πληθυσμός περίπου 9.000 ατόμων, μελών της θρησκευτικής κοινότητας Seventh-day Adventists, είναι γνωστό ότι ζει περίπου μία δεκαετία περισσότερο από άλλους πολίτες των ΗΠΑ.

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr