Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 08:21

Guardian: Αποθεώνει το φαγητό της Θεσσαλονίκης - Οι γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετε (pics)

Guardian: Αποθεώνει το φαγητό της Θεσσαλονίκης - Οι γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετε (pics)
Photograph: Peter Eastland/Alamy

Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς τη Θεσσαλονίκη, με τις γεύσεις της να είναι ένας από τους σημαντικότερους.

«Τι είναι αυτό που κάνει το φαγητό και το ποτό στη Θεσσαλονίκη τόσο ξεχωριστό;», αναρωτιέται ο Guardian στο πρόσφατο αφιέρωμά του, που αποθεώνει το φαγητό που μπορεί να απολαύσει κανείς στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

Δεν αποτελεί έκπληξη που η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε γαστρονομική πρωτεύουσα της Unesco τον Νοέμβριο του 2021, γράφει η εφημερίδα. «Η Θεσσαλονίκη είναι πράγματι η πόλη του φαγητού», λέει στον Guardian η Diane Kochilas, η Ελληνοαμερικανίδα τηλεοπτική σεφ με αμέτρητα μαγειρικά βιβλία και συνταγές για την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα στο ενεργητικό της. «Βασικά, η Unesco επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε εδώ και αιώνες», συμπληρώνει η Chantal Jaspers από την εταιρεία Epiculiar, που ξεναγεί τους τουρίστες στη γαστρονομική σκηνή της πόλης.

«Ένα ταξίδι στην ιστορία αυτού του σημαντικού εμπορικού λιμανιού είναι μια συνάντηση με αυτοκρατορίες (ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή, οθωμανική) και ζωντανές κοινότητες, από τις οποίες η κάθε μία έχει αφήσει το στίγμα της στην κουζίνα της πόλης», σχολιάζει στην εισαγωγή του το άρθρο του Guardian.

«Κάντε μια βόλτα στις αγορές στο Μοδιάνο και στο Καπάνι για να βρείτε ζουμερά ροδάκινα Νάουσας, ελιές από τη Χαλκιδική και κατακόκκινες πιπεριές Φλωρίνης - ένα τοπικό προϊόν που πρωταγωνιστεί σε ελληνικές, βαλκανικές, εβραϊκές και τούρκικες συνταγές. Το αποτέλεσμα; Ένα μοναδικό γαστρονομικό ρεπερτόριο που απολαμβάνεται καλύτερα παρέα με ένα ποτήρι ντόπιο κρασί», συμπληρώνει η δημοσιογράφος.

Εκτός από τα γνωστά και αγαπημένα ελληνικά πιάτα, ο Guardian παροτρύνει τους ταξιδιώτες στο επόμενο ταξίδι τους στη Θεσσαλονίκη να δοκιμάσουν κάποιες τοπικές σπεσιαλιτέ:

Μπουγάτσα: Ο Guardian αποκαλεί την μπουγάτσα «το απόλυτο πρωινό». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η μπουγάτσα έφθασε από την Κωνσταντινούπολη στις Σέρρες, όπου οι Έλληνες της Πόλης ίδρυσαν κοινότητες κατά τη μεταφορά πληθυσμών το 1922.

 Photograph: Elise Morton

Σουτζουκάκια: «Η Θεσσαλονίκη απορρόφησε πολλούς πρόσφυγες από τη Σμύρνη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και η συνεισφορά τους στην τοπική κουζίνα ήταν ανεξίτηλη», σχολιάζει η Diane Kochilas στον Guardian.

 Photograph: starets/Getty Images

Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Δεν γίνεται να πάτε στη Θεσσαλονίκη και να μην δοκιμάστε το φημισμένο σουσαμένιο κουλούρι. Θα το βρείτε σε κάθε δρόμο της πόλης, στα ταψιά των πλανόδιων πωλητών και των τοπικών φούρνων.

 Photograph: Mauritius images GmbH/Alamy

Σεφαραδίτικη κουζίνα: Από τη γαστρονομική κουλτούρα της Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι σεφαραδίτικες γεύσεις των Εβραίων κατοίκων της πόλης, που για πολλά χρόνια άφησαν το δικό τους στίγμα και συνεχίζουν να αφήνουν μέσα από τη μαγειρική κληρονομιά τους.

 Photograph: Akadimia restaurant

Ντόπιο κρασί: Τα τοπικά οινοποιεία και τα κρασιά της περιοχής κέρδισαν επίσης την προσοχή του Guardian. Οι αμπελώνες γύρω από τη Θεσσαλονίκη φιλοξενούν γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού όπως η λευκή Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο, το κόκκινο Ξινόμαυρο, το Μαυρούδι και το Λημνιό. Η δημοσιογράφος προτείνει μια επίσκεψη στο φημισμένο Κτήμα Γεροβασιλείου.

 Photograph: Leah Mizas

Μπουγιουρντί: «Στη Θεσσαλονίκη τα πιάτα είναι πολύ συχνά λίγο πιο καυτερά και πικάντικη απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα», αναφέρει η Chantal Jaspers. Χαρακτηριστός πικάντικος μεζές είναι το μπουγιουρντί, που αποτελείται από ψητή φέτα με ντομάτα, φρέσκες καυτερές πιπεριές, μπούκοβο, ελαόλαδο και ρίγανη.

 Photograph: Koeuth Pheap/Getty Images

Τρίγωνα Πανοράματος: Όπως και στην μπουγάτσα έτσι και στο ξακουστό γλυκό της Θεσσαλονίκης, τα τρίγωνα Πανοράματος, το φύλλο έχει την τιμητική του - αλλά αυτή τη φορά σε μορφή σιροπιαστών «χρυσών» κώνων που γεμίζονται με φρέσκια, πλούσια κρέμα.

 Photograph: Elise Morton

Μύδια: Θα ήταν παράλειψη να επισκεφτείτε τη Θεσσαλονίκη και να μην δοκιμάσετε ένα πιάτο με μύδια από τον Θερμαϊκό Κόλπο, γράφει ο Guardian.

Φραπές: Ο εμβληματικός κρύος καφές δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Άλλωστε, στη Θεσσαλονίκη ήταν που ανακαλύφθηκε. Όλα συνέβησαν το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όταν ο εκπρόσωπος της Nestle Γιάννης Δρίτσας δεν είχε διαθέσιμο ζεστό νερό για να φτιάξει καφέ. Έτσι έβαλε σε ένα σέικερ λίγη ποσότητα καφέ, κρύο νερό και πάγο και τα κούνησε καλά. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

 Photograph: barmalini/Getty Images

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr