Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 08:18

Παλιά Περίθεια: Το χωριό της Κέρκυρας που «μάγεψε» τον Guardian (pics)

Παλιά Περίθεια: Το χωριό της Κέρκυρας που «μάγεψε» τον Guardian (pics)
Photograph: Szymon Mucha/Alamy

Η Κέρκυρα έχει στη "φαρέτρα" της ένα πλήθος πανέμορφων ορεινών χωριών, κρυμμένων στα καταπράσινα βουνά του νησιού, που σε προκαλούν να κάνεις μικρές και μεγάλες στάσεις και να τα εξερευνήσεις.

Το ταξίδι στο βόρειο τμήμα του νησιού επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στον ταξιδιώτη, όπως ένα ατμοσφαιρικό «χωριό-φάντασμα», χτισμένο στους πρόποδες του όρους Παντοκράτορας, που μαγεύει φωτογράφους και επισκέπτες. Ο λόγος για την Παλιά Περίθεια.

Σε αυτό το χωριό ταξίδεψε ο Guardian και έκανε ένα ωραίο αφιέρωμα για τον ερειπωμένο οικισμό που «ξαναζωντάνεψε» και έγινε ένα από τα αξιοθέατα που αξίζει να δει κανείς στην Κέρκυρα.

Σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας, θα συναντήσετε την Παλιά Περίθεια, χτισμένη στην καρδιά του Παντοκράτορα, του ψηλότερου βουνού του νησιού, ένα ερειπωμένο χωριό που διατηρεί αναλλοίωτη την ατμόσφαιρα και την τέχνη μιας άλλης εποχής. Με σπίτια που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, η Παλιά Περίθεια είναι το αρχαιότερο χωριό της Κέρκυρας, αναφέρει ο Guardian στο πρόσφατο αφιέρωμά του. Στην είσοδο θα σας υποδεχτεί το ροζ καµπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου, ενώ η βόλτα στα δροµάκια με τα πέτρινα σπίτια που φέρουν ακόμα οικόσημα αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο.

Η Παλιά Περίθεια εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της τη δεκαετία του ’60 όταν και οι τελευταίες οικογένειες αναζήτησαν την τύχη τους στις κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, γίνεται συστηματική προσπάθεια αναβίωσης του ατμοσφαιρικού χωριού με τα πέτρινα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Μάλιστα, τα Σαββατοκύριακα το χωριό σφύζει από ζωή - Κερκυραίοι και ξένοι το επισκέπτονται για βόλτα και φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες.

 Photograph: Yannis Michalas

Ο συντάκτης του άρθρου, Alex Sakalis, συναντήθηκε με τον Mark και τη Saskia Hendriksen, το ζευγάρι που βοήθησε να αναβιώσει το χωριό. Οι ίδιοι επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Παλιά Περίθεια το 2009, ερωτεύτηκαν το χωριό και αποκατέστησαν ένα περίτεχνο συγκρότημα κτηρίων για να δημιουργήσουν το Merchant’s House, ένα πολυτελές B&B με έξι σουίτες. Σταδιακά άρχισαν να καταφθάνουν τουρίστες στο χωριό, αναζητώντας γαλήνη και ηρεμία στις πλαγιές του βουνού. Ανάμεσά τους πολλοί συγγραφείς και καλλιτέχνες.

Όμως και οι ντόπιοι πλέον έχουν αναλάβει πρωτοβουλία αποκαθιστώντας τα παλιά τους σπίτια. Όπως αναφέρει το άρθρο, όταν ο Mark και η Saskia έφτασαν στο χωριό, μόνο περίπου το 10% των σπιτιών ήταν σε κατοικήσιμη κατάσταση. Σήμερα είναι το 35% και αυξάνεται, χάρη σε μια ευαίσθητη διαδικασία αποκατάστασης που επιβλέπεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο έχει χαρακτηρίσει το χωριό ως «ιστορικό μνημείο».

 Photograph: Szymon Mucha/Alamy

Στο χωριό υπάρχουν πέντε ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακές κερκυραϊκές νοστιμιές, όπως παστιτσάδα (κοκκινιστό κόκορα με μακαρόνια) και σοφρίτο (μοσχάρι σε σάλτσα κρασιού και σκόρδου). Ο Νίκος, ιδιοκτήτης της ταβέρνας Ωγνίστρα, μπόρεσε να φτιάξει το παλιό του σπίτι και να επιστρέψει μόνιμα στο χωριό όπου γεννήθηκε. Ο Βασίλης και η οικογένειά του συγκαταλέγονται στους 20 περίπου μόνιμους κατοίκους του χωριού. Επέστρεψε σε αυτό για να αναλάβει τα μελίσσια του πατέρα του. «Φυσικά, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους τουρίστες, αλλά θέλω να παραμείνει ένα αυθεντικά κερκυραϊκό χωριό», δηλώνει ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα.

Όπως σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου, η Παλιά Περίθεια είναι μια ευκαιρία για τον επισκέπτη να δει την «πραγματική Κέρκυρα», ενώ η εκδρομή στο χωριό προσφέρει και άφθονες ευκαιρίες για πεζοπορία. Το Corfu Trail, το οποίο εκτείνεται από τα βόρεια του νησιού προς τα νότια, περνάει από την Παλιά Περίθεια. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει πεζοπορία στην κορυφή του Παντοκράτορα ή σε γειτονικά χωριά, αλλά και να κολυμπήσει στην παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα, δίπλα σε μια λιμνοθάλασσα που αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής, η οποία απέχει 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από το χωριό.