Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 08:43

Lonely Planet: Τα καλύτερα ταξίδια με τρένο στην Ευρώπη (pics)

Lonely Planet: Τα καλύτερα ταξίδια με τρένο στην Ευρώπη (pics)
Alessandro Colle / Shutterstock

Όπως είναι γνωστό, στην Ευρώπη, μπορεί όποιος το επιθυμεί να κάνει μερικά από τα καλύτερα ταξίδια με τρένο.

Στη Σκανδιναβία, οι ράγες περνούν πλάι σε παγωμένα ποτάμια και φιορδ. Στην Ελβετία και την Ιταλία, τα τρένα διασχίζουν τις χιονισμένες κοιλάδες των Άλπεων. Στα Highlands της Σκωτίας, το ταξίδι με τρένο μοιάζει βγαλμένο από κινηματογραφικό σετ.

Οι παρακάτω 10 διαδρομές είναι εκείνες που ξεχωρίζουν σύμφωνα με το Lonely Planet:

West Highland Line, Σκωτία

 Arne JW Kolstoe / Shutterstock

Η γραμμή West Highland Line στα σκωτσέζικα highlands, που συνδέει τα λιμάνια Mallaig και Oban στη δυτική ακτή της Σκωτίας, θεωρείται η πιο γραφική στη Βρετανία κι ένα από τα ωραιότερα ταξίδια με τρένο στον κόσμο. Το πιο όμορφο κομμάτι της διαδρομής είναι η γέφυρα Glenfinnan, μια από τις διασημότερες σιδηροδρομικές γέφυρες στον κόσμο, γνωστή από τις ταινίες του Χάρι Πότερ. Διαδρομή: Fort William - Mallaig, Απόσταση & διάρκεια: 67χλμ., 1½ ώρα, Καλύτερη εποχή: Ιούνιος - Αύγουστος.

The Bergen Line, Νορβηγία

 evenfh / Shutterstock

H διαδρομή των 500 χιλιομέτρων με το τρένο που ενώνει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Νορβηγίας, το Όσλο με το Μπέργκεν, είναι μια από τις πιο γραφικές του κόσμου περνώντας μέσα από τοπία μοναδικής ομορφιάς, φιορδ, παγετώνες και χιονισμένες βουνοκορφές. Η σιδηροδρομική γραμμή εγκαινιάστηκε το 1909 και παραμένει μια από τις πιο εντυπωσιακές παγκοσμίως. Το ταξίδι διαρκεί περίπου επτά ώρες. Διαδρομή: Όσλο - Μπέργκεν, Απόσταση & διάρκεια: 550 χλμ., 7 ώρες, Καλύτερη εποχή: Ιούλιος ή Νοέμβριος - Ιανουάριος.

Bernina Express, Ελβετία και Ιταλία

 Marius Dobilas / Shutterstock

Χαλαρώστε πίσω από τα μεγάλα παράθυρα και απολαύστε τα εντυπωσιακά αλπικά τοπία. Το Bernina Express περνά από δύο σιδηροδρομικές γραμμές που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την Albula και τη Bernina, ενώ προσφέρει θέα από τους παγετώνες της Ελβετίας μέχρι τους φοίνικες της Ιταλίας. Διαδρομή: Chur - Tirano, Απόσταση & διάρκεια: 123 χλμ., 4 ώρες, Καλύτερη εποχή: Απρίλιος.

Rauma Line, Νορβηγία

 Mor65_Mauro Piccardi /Shutterstock

Απολαύστε τη συγκλονιστική θέα των ψηλών κορυφών, τα βράχια και τις πλαγιές που οδηγούν σε ανεμοδαρμένα οροπέδια, καθώς περνάτε δίπλα από τον ποταμό Rauma. Κορυφαία στιγμή του ταξιδιού, όταν το τρένο περνά πάνω από τη γέφυρα Kylling, καθώς προσεγγίζει το Εθνικό Πάρκο Reinheimen. Διαδρομή: Dombås - Åndalsnes, Απόσταση & διάρκεια: 114 χλμ., 1½ ώρα, Καλύτερη εποχή: Ιούνιος - Αύγουστος.

Cinque Terre, Ιταλία

 Julia Lav / Shutterstock

Πέντε πολύχρωμα γραφικά ιταλικά χωριά δίνουν στο Cinque Terre το όνομά του. Τα βράχια που πέφτουν στη θάλασσα της Λιγυρίας κόβουν την ανάσα, ενώ οι αμπελώνες και οι ελαιώνες επιβεβαιώνουν την ξεχωριστή ομορφιά της Ιταλίας. Τα τοπικά τρένα κάνουν στάση και στα πέντε χωριά της περιοχής. Διαδρομή: Levanto - La Spezia, Απόσταση & διάρκεια: 20 χλμ., 40 λεπτά, Καλύτερη εποχή: Φεβρουάριος - Οκτώβριος.

Central Rhine Railway, Γερμανία

 Hiroshi Higuchi / Getty Images

Η Κοιλάδα του Ρήνου είναι γεμάτη ρομαντικά τοπία, που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι. Κάστρα υψώνονται πάνω από τη θάλασσα και από τα στενά όπου η σειρήνα Lorelei παρασύρει τους ναυτικούς στους βράχους με το τραγούδι της, σύμφωνα με το μύθο. Ο Mittelrheinbahn (Σιδηρόδρομος Κεντρικού Ρήνου) ακολουθεί την αριστερή όχθη του ποταμού Ρήνου μεταξύ Mainz και Koblenz. Διαδρομή: Bingen - Koblenz, Απόσταση και διάρκεια: 61 χλμ., 50 λεπτά, Καλύτερη εποχή: Φεβρουάριος - Οκτώβριος.

Semmering Railway, Αυστρία

 trabantos / Shutterstock

Κατασκευασμένες μεταξύ 1848 και 1854 από περισσότερους από 20.000 εργάτες, οι γραμμές του Semmering διασχίζουν ένα παραμυθένιο τοπίο μέσα από 15 διαφορετικά τούνελ και πάνω από αψιδωτές γέφυρες σε μια δασώδη έκταση του βουνού. Διαδρομή: Gloggnitz - Mürzzuschlag, Απόσταση και διάρκεια: 41χλμ., 45 λεπτά, Καλύτερη εποχή: Όλο το χρόνο.

Centovalli Railway, Ελβετία και Ιταλία

 Mor65_Mauro Piccardi / Shutterstock

Ο σιδηρόδρομος των «100 κοιλάδων» είναι ένα υπερθέαμα από καταρράκτες, δάση με καρυδιές, καταπράσινα τοπία και αμπελώνες. Οι Άλπεις στα καλύτερά τους. Τα highlights αυτού του ταξιδιού περιλαμβάνουν τη γέφυρα Isorno κοντά στο χωριό Intragna και το φαράγγι που συνδέει το Intragna και το Re. Διαδρομή: Locarno - Domodossola, Απόσταση και διάρκεια: 52 χλμ., 2 ώρες, Καλύτερη εποχή: Ιούνιος – Αύγουστος.

Mittenwald Railway, Αυστρία και Γερμανία

 agustavop / Getty Images

Αυτή η μαγευτική διαδρομή θα σας ταξιδέψει σε αστραφτερές λίμνες και υπέροχα ορεινά τοπία μεταξύ Αυστρίας και της Γερμανίας. Αν αλλάξετε τρένο στο Garmisch-Partenkirchen, και πάρετε τη γραμμή Bavarian Zugspitze, θα έχετε την ευκαιρία να φτάσετε σχεδόν στην κορυφή του Zugspitze, του ψηλότερου βουνού της Γερμανίας που φτάνει τα 2.961 μέτρα. Διαδρομή: Innsbruck - Zugspitze, Απόσταση και διάρκεια: 83 χλμ., 3 ώρες, Καλύτερη εποχή: Όλο το χρόνο.

Glacier Express, Ελβετία

 Alessandro Colle / Shutterstock

Το πιο αργό express τρένο, αφού χρειάζεται περίπου 8 ώρες περίπου για να διασχίσει τα 290 χιλιόμετρα ανάμεσα στα διάσημα ορεινά θέρετρα της Ελβετίας, το Zermatt και το St. Moritz, είναι ένας από τους ωραιότερους και πιο χαλαρωτικούς τρόπους για να απολαύσει κανείς τα μαγευτικά τοπία των Ελβετικών Άλπεων. Το Glacier Express περνάει από εντυπωσιακά αλπικά λιβάδια, ορεινές λίμνες και γραφικά χωριά, διασχίζοντας 91 τούνελ και 291 γέφυρες!
Διαδρομή: Zermatt - St Moritz, Απόσταση & διάρκεια: 290 χλμ., 7½ ώρες, Καλύτερη εποχή: Νοέμβριος - Ιανουάριος.