Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 08:23

«Νήσοι Τσάταμ»: Το μοναδικό μέρος στον κόσμο που έχει... υπερτουρισμό αυτή την εποχή (φωτο)

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αποδεκατίσει τον ταξιδιωτικό κλάδο, καθώς τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να επιβιώσουν.

Αλλά υπάρχει ένα μέρος στον πλανήτη που έχει μεγάλη ζήτηση, μεγαλύτερη, τουλάχιστον από αυτή που μπορεί να αντέξει (έχει μόλις 150 κρεβάτια) ή πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνιας: τα Νησιά Τσάταμ (Chatham Islands). Κι αν δεν τα έχετε ακούσει, δεν είστε οι μόνοι.

Το όνομα «Νήσοι Τσάταμ» προέρχεται από το καράβι HMS Chatham, του οποίου ο καπετάνιος Γουίλλιαμ Ρ. Μπράουτον αποβιβάστηκε στα νησιά στις 29 Νοεμβρίου 1781 και αξίωσε την κατοχή τους για τη Μεγάλη Βρετανία. Το αρχιπέλαγος των Νήσων Τσάταμ αποτελείται από περίπου 10 νησιά εντός ακτίνας 40 χιλιομέτρων. Η ομάδα των νησιών ως ομάδα βρίσκονται, περίπου 800 χλμ ανατολικά του Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία.

Τα νησιά ανήκουν επισήμως στη Νέα Ζηλανδία από το 1842. Καλύπτουν συνολική έκταση 966 χλμ², το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται σχεδόν στα δύο βασικά νησιά, το Νησί Τσάταμ και το Νησί Πιττ. Τα δύο βασικά νησιά είναι τα μόνα κατοικήσιμα, ενώ τα μικρότερα νησιά είναι κατα βάση προστατευμένες περιοχές με περιορισμένη ή απαγορευμένη πρόσβαση.

Και καθώς τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας παραμένουν ως επί το πλείστον κλειστά και συνιστάται στους ντόπιους να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή, τα Νησιά Τσάταμ, έχουν γίνει η πιο περιζήτητα απόδραση του 2020 για τους Νεοζηλανδούς, αναφέρει το iefimerida.

Σε ένα τυπικό έτος, τα Νησιά Τσάταμ, προσελκύουν περίπου 2.000 τουρίστες. Οι μόνιμοι κάτοικοί τους φτάνουν τους 700, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στο νησί Τσάταμ, το μεγαλύτερο του αρχιπελάγους. Αλλά το 2020 δεν είναι ένα συνηθισμένο έτος.

Η απομακρυσμένη τοποθεσία των Νησιών Τσάταμ, τα καθιστά συνήθως ένα μέρος της χώρας που οι Νεοζηλανδοί, σπάνια επισκέπτονται. Τώρα όμως, αυτή η μακρινή απόσταση αποτελεί ένα πλεονέκτημα, με τους διψασμένους για ταξίδια Νεοζηλανδούς, να στρέφονται στα νησιά και με αυτόν τον τρόπο να νιώθουν σαν να βρίσκονται σε διακοπές μακριά, χωρίς να πρέπει να μπουν σε καραντίνα ή να κάνουν τεστ Covid.

«Συνέβη αρκετά γρήγορα», εξηγεί η Jackie Gurden, διευθύντρια τουρισμού των νησιών, για την ξαφνική τουριστική άνοδο των νησιών Τσάταμ. «Είναι λίγο πιο ακριβή μια έξοδος εδώ, για αυτό και οι νέοι δεν αναζητούν φτηνές διακοπές εδώ ενώ δεν υπάρχουν παραθαλάσσια θέρετρα ή οτιδήποτε τέτοιο».

Με την πανδημία να κρατά κλειστά τα διεθνή σύνορα, το επίσημο εθνικό συμβούλιο τουρισμού της Νέας Ζηλανδίας, έπρεπε να αλλάξει στρατηγική στο μάρκετινγκ της, από την προώθηση της χώρας σε ξένους τουρίστες στην ενθάρρυνση των εσωτερικών ταξιδιών. Αυτό ξαφνικά έκανε τα συνήθως αδιάφορα νησιά Τσάταμ, έναν «καυτό» προορισμό.

Αυτό που συμβαίνει τώρα στα νησιά Τσατάμ συνέβη το προηγούμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, σε αυτή την τόσο περίεργη χρονία του 2020. Οταν το πρώτο κύμα της πανδημίας πέρασε και υπήρξε μια άνεση για ταξίδια και καλοκαιρινές διακοπές, με δεδομένο ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό ήταν μια δύσκολη εξίσωση και πολλοί θέλησαν να αποφύγουν τα πολυσύχναστα μέρη, ακόμη και στην Ελλάδα, νησιά, χωριά και περιοχές της χώρας που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν ελάχιστους τουρίστες, είδαν ξαφνικά τις μετοχές τους να εκτοξεύονται.

Η ζήτηση, ωστόσο, υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. H Gurden εκτιμά ότι υπάρχουν 150 κρεβάτια στα νησιά σε ένα συνδυασμό ξενοδοχείων, καταλυμάτων, ξενώνων και τοπικών κατοικιών που περιλαμβάνονται σε ιστότοπους όπως η Airbnb. Τα περισσότερα ακίνητα είναι ιδιωτικά και το κάμπινγκ απαγορεύεται.

Η μόνη αεροπορική εταιρεία που εξυπηρετεί το αρχιπέλαγος είναι η Air Chathams, η οποία εκτελεί λίγες πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ του νησιού Τσάταμ και αυτό που οι ντόπιοι αναφέρουν ως «ηπειρωτική χώρα».

Κανονικά, η τουριστική περίοδος διαρκεί περίπου από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, που είναι καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο. Αλλά τώρα, όλα τα καταλύματα στο νησί έχουν κλείσει ως τον Ιούνιο του 2021. Ακόμη και η Gurden, που ζει στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, δεν είναι σίγουρη ότι θα μπορέσει να βρει μέρος για να μείνει στην επόμενη επίσκεψή της.

Στο παρελθόν, οι περισσότεροι επισκέπτες στο Νησιά Τσάταμ, ήταν ηλικιωμένοι ταξιδιώτες που αναζητούσαν ένα ήσυχο μέρος για να ξεφύγουν από όλα. Οι τιμές μπορεί να είναι υψηλές, καθώς πολλά τρόφιμα και καύσιμα αποστέλλονται από την ηπειρωτική Νέα Ζηλανδία. Αλλά μόλις φτάσει κανείς εκεί, το όμορφο τοπίο τον αποζημιώνει.

Το νησί Πιτ πιστεύεται ότι είναι το πρώτο κατοικημένο μέρος στον κόσμο που βλέπει τον ήλιο να ανατέλλει καθημερινά. Τα νησιά φιλοξενούν επίσης μερικά από τα πιο σπάνια πουλιά του κόσμου, καθώς και μια μεγάλη -και αξιολάτρευτη - αποικία από φώκιες.

Κατά κάποιο τρόπο, η αύξηση του τουρισμού είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τα νησιά, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται στον κλάδο της γεωργίας ή της αλιείας ενώ η απουσία γυμνασίου στέλνει τους μαθητές στην πρωτεύουσα Κράιστσερτς - εκατοντάδες μίλια μακριά - στην εφηβεία τους.