Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 08:09

Μούτσου Τσις: Η τελευταία, απάτητη κορυφή του κόσμου - Κανείς δεν έχει καταφέρει να την κατακτήσει (pics)

Δεν είναι το υψηλότερο βουνό του κόσμου, ούτε είναι το πιο δύσκολο να ανέβει κανείς, πιθανότατα. Έχει όμως μια πρωτιά: δεν έχει καταφέρει κανείς να φτάσει στην κορυφή του, όσοι και αν προσπάθησαν.

Ο λόγος για το Μούτσου Τσις. Ένα κομμάτι βράχου και πάγου 7,453 μέτρων στο Πακιστάν, στην οροσειρά Καρακορούμ. Δεν είναι καν το υψηλότερο βουνό της οροσειράς. Αυτό είναι το Κ2, γνωστό και ως «Άγριο Βουνό» -που είναι το δεύτερο ψηλότερο όρος στον κόσμο- όπου μία από τις 14 κορυφές φτάνει τα 8.611 μέτρα. η οροσειρά είναι η περιοχή στη γη με τους περισσότερους παγετώνες εκτός των πολικών περιοχών. Σε αντίθεση με τους παγετώνες στον υπόλοιπο κόσμο, οι παγετώνες στα Καρακορούμ συνολικά έχουν αυξήσει ελαφρώς τη μάζα τους την τελευταία δεκαετία, αν και κάποιοι έχουν συρρικνωθεί.

Η κατάκτηση του Έβερεστ έγινε το 1953, όταν ο Σερ Έντμουντ Χίλαρι από τη Νέα Ζηλανδία και ο Σέρπα (οδηγός) Τενζίνγκ Νοργκάι από το Νεπάλ κάνουν το όνειρο πραγματικότητα και φτάνουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Η δεύτερη υψηλότερη κορυφή στον κόσμο, το Κ2 κατακτήθηκε ένα χρόνο αργότερα το 1954.

Το Μούτσου Τσις ωστόσο, όσες προσπάθειες και αν έγιναν, δεν έχει δει ανθρώπινο πόδι στην κορυφή του, αναφέρει το cnn.com.

Κρυμμένο στο Δυτικό Καρακορούμ - μια τεράστια οροσειρά στα σύνορα Πακιστάν, Ινδίας και Κίνας, με μήκος περίπου 500 χιλιόμετρα – το Μούτσου Τσις έχει αποτρέψει όλες τις προσπάθειες που έγιναν για την κατάκτησή του. Όλες οι προσπάθειες έγιναν από τη νότια κορυφογραμμή. Η πιο αξιοσημείωτη προσπάθεια ήταν από μια ισπανική αποστολή το 1999, η οποία έφτασε τα 6.650 μέτρα στη νότια κορυφογραμμή.

Τον Αύγουστο του 2020, μια τριμελής αποστολή από την Τσεχία, συμπεριλαμβανομένου του ορειβάτη Παβελ Κόρινεκ και του πρώην πολιτικού Παβελ Μπεμ, ανακοίνωσε ότι θα πετάξει προς το Πακιστάν για να προσπαθήσει να ανέβει στο Μούτσου Τσις.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι τρεις ορειβάτες δήλωναν ότι είχαν κάνει «μεγάλη πρόοδο» προσπερνώντας τον πάγο του Μούτσου Τσις που είχε σταματήσει τους προκατόχους τους πριν από έξι χρόνια. Όπως μια χιονοστιβάδα τους άλλαξε τα σχέδια και ακολούθησε μια ανάρτηση στο Facebook από τα 6.313 μέτρα.

«Ήδη τρεις μέρες μηδενικού ύπνου. Δεν υπάρχει ούτε ένα μέρος για να σταθείς κατά τη διάρκεια της αναρρίχησης. Περνάμε τη μέρα σήμερα σε μια σκηνή λόγω τρομερού χάους έξω. Θα κατεβούμε αύριο και θα προετοιμαστούμε για μια άλλη προσπάθεια σε λίγες μέρες...»

Λίγες μέρες αργότερα δήλωσαν ότι σταματάνε την προσπάθεια λόγω του επικίνδυνου καιρού.