Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020 06:57

Εστιατόριο της Μήλου ψήνει τα φαγητά μέσα στην άμμο - Αρνάκι και ψάρι σκέτο λουκούμι (Βίντεο+φωτο)

Πλησιάζοντας με το πλοίο, το χαρακτηριστικό λευκό των Κυκλάδων αρχίζει να ξεπροβάλει. Σπίτια μικρά και μεγάλα στέκονται γύρω από τον μικρό λόφο, με τους ασβεστωμένους τοίχους και τα χρωματιστά παράθυρα να δίνουν μια πρώτη γεύση από τις ομορφιές της Μήλου.

Το νησί των Κυκλάδων αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της χώρας και όχι άδικα. Τα χρώματα και ο πλούτος της Μήλου δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο, έτοιμο προς ανακάλυψη. Το νησί δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα και ηφαιστειακοί βράχοι καλύπτουν μεγάλο μέρος της έκτασής του. Γι’ αυτό και η Μήλος έχει αυτή την ιδιαίτερη, πρωτόγνωρη ομορφιά.

Τα ηφαιστειογενή πετρώματα χρωματίζουν τις παραλίες, με αποτέλεσμα κάποιες να είναι στις αποχρώσεις του κόκκινου και άλλες στου ροζ. Φυσικά, η εικόνα του Σαρακήνικου καθηλωτική. Μόλις βρεθείς στους λευκούς βράχους, μένεις άναυδος και αναρωτιέσαι πότε προσγειώθηκες σε αυτό το σεληνιακό τοπίο. Συναισθήματα ενθουσιασμού δημιουργούνται και στην θέα του Κλέφτικου, καθώς οι σχηματισμοί από ηφαιστειογενείς άσπρους βράχους μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά, εντυπωσιάζουν.

Ολη αυτή η ομορφιά «δένει» με τη φιλοξενία των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι χαμογελαστοί και πρόθυμοι είναι έτοιμοι να σου προτείνουν θάλασσες για να απολαύσεις το μπάνιο σου, εστιατόρια και ταβέρνες για να γευτείς τις νοστιμιές της Μήλου, αλλά και να σου αποκαλύψουν ιστορίες τους, που σε κάνουν να δεθείς ακόμη περισσότερο με τον τόπο.

Ενα από τα «μυστικά» της Μήλου είναι και το φαγητό που ψήνεται κάτω από την άμμο. Ο δρόμος οδηγεί στο Παλαιοχώρι και στο εστιατόριο Sirocco. Το εστιατόριο με μπαλκόνι στο μπλε του Αιγαίου είναι ένα από τα πιο διάσημα στέκια του νησιού και «στάση» για τους απανταχού foodies. Ποιος μπορεί άλλωστε να πει όχι σε ένα αρνάκι-λούκουμι, που ψήνεται αργά κάτω από την άμμο.

Η οικογένεια Τσερώνη, οι άνθρωποι πίσω από το Sirocco μαγειρεύουν, εδώ και χρόνια, με τη δύναμη της φύσης. Κάτω από το εστιατόριο, στην αμμουδιά, υπάρχει ένα σημείο όπου κρύβεται, κυριολεκτικά, η νοστιμιά. Μια μεταλλική πόρτα ανοίγει και από κάτω της «θάβονται» φαγητά, τα οποία ψήνονται χάρη στη γεωθερμία.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι η Μήλος είναι ηφαιστειογενές νησί. Στο Παλαιοχώρι όπου και βρισκόμαστε παρουσιάζεται έντονα το φαινόμενο της γεωθερμίας. Ουσιαστικά καθ’ όλη την έκταση της παραλίας έχουμε εστίες έντονης θερμότητας που εκφράζεται σε θερμοκρασίες έως και 102 βαθμούς Κελσίου. Εμείς εκμεταλλευόμαστε αυτήν την φυσική πηγή ενέργειας για να μαγειρεύουμε διάφορες πρώτες ύλες όπως αρνί, χοιρινό κότσι μελιτζάνα, πατάτα και ψάρι», μας εξηγούν.

«Οταν μιλάμε για θερμοκρασία περίπου 100 βαθμούς Κελσίου το μυαλό μας αυτομάτως οδηγείται στην προσέγγιση του βραστού. Μόνο που στην προκειμένη τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα», προσθέτουν.

Το θαμμένο φαγητό στην άμμο δέχεται κυκλικά από όλες τις πλευρές την ίδια θερμοκρασία δημιουργώντας ένα περιβάλλον φούρνου. Επειδή ακριβώς είναι ομοιόμορφα από παντού ταυτόχρονα η πρώτη ύλη κρατάει ολόκληρη την υγρασία της και μαγειρεύετε εν τελεί από αυτήν την ίδια. Έτσι έχουμε ένα αποτέλεσμα ζουμερό 100% που ταυτόχρονα κρατάει την υφή και το άρωμα αναλλοίωτο», προσθέτουν.

Η νοστιμιά των φαγητών που ψήνονται στην άμμο, δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Μόλις φτάσει το αρνάκι στο τραπέζι θα το καταλάβεις. Μοσχοβολά και λιώνει στο στόμα, γεμίζοντάς το με γεύση και αρώματα. Το κάτι άλλο… Οπως μας λένε, κάθε φαγητό χρειάζεται την ώρα του, προκειμένου να ψηθεί και να μελώσει. «Ενδεικτικά,το χοιρινό και το αρνί θέλουν γύρω στις 12-14 ώρες και το ψάρι ανάλογα με το βάρος και τον τύπο του από 30 λεπτά έως 1:30 ώρα», αναφέρουν.

Εάν ο δρόμος, λοιπόν, σε βγάλει στην Μήλο, μην παραλείψεις να βρεθείς στο Sirocco και να ζήσεις μια εντελώς διαφορετική γαστρονομική εμπειρία.

Πηγή: iefimerida