Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019 09:24

Η γερμανική FAZ αποθεώνει τη χωριάτικη σαλάτα

Σε ύφος καλοκαιρινό και φιλελληνικό ένα σύντομο άρθρο στον γαστρονομικό οδηγό της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εξυμνεί τη χωριάτικη σαλάτα, η οποία μνημονεύεται ελαφρώς ανορθόγραφα ως Greek Salat.

Σύμφωνα με την επισκόπηση του γερμανικού Τύπου, που αναδημοσιεύει η DW στην ελληνική της έκδοση στο διαδίκτυο, το δημοσίευμα μιλά με τα πιο θερμά λόγια για την διάσημη ελληνική χωριάτικη σαλάτα.

Χωριάτικη σαλάτα, «μια κλασική δημιουργία της ελληνικής κουζίνας»

Αλλά η ουσία είναι αλλού, αναφέρει το κείμενο της DW: «Περάσαμε το καλοκαίρι ή τουλάχιστον ένα μέρος του στην Ελλάδα. Και απολαύσαμε, όχι μόνο τα ασύγκριτα νερά του Αιγαίου ή την αξιοσημείωτη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ταλαιπωρηθεί από τις πυρκαγιές, τις προσφυγικές ροές και την κρίση χρέους- αλλά (επίσης απολαύσαμε) και μία κλασσική δημιουργία της ελληνικής κουζίνας που συναντάμε παντού, στην Αθήνα, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη»

Συμπληρώνοντας τη φράση του, ο Γεργμανός αρθρογράφος συμπληρώνει: «Στον κατάλογο εμφανίζεται ως Greek Salat και μαζί με ένα τζατζίκι και λίγο ψωμί, αποτελεί έδεσμα φρέσκο και ελαφρύ, υγιεινό και εξαιρετικά απλό».

Για τους Γερμανούς η χωριάτικη σαλάτα θα είναι πάντα μία όμορφη ανάμνηση διακοπών. Τι πίνουμε όμως με μία Greek Salat; H γερμανική εφημερίδα δίνει και σε αυτό μία απάντηση: «Ενα ποτήρι ούζο με πάγο και λίγο νερό ή ένα ελληνικό λευκό κρασί, τραγανό και δροσερό, από την αυτόχθονη ποικιλία Ασύρτικο».