Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 06:09

Συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά

Αποτελεί μια από τις πιο παραδοσιακές συνταγές στην Ελλάδα και το μυστικό του περιορίζεται σε απλή αριθμητική. Αρκεί κανείς να γνωρίζει να μετρά ως το… 4.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς έρχεται με μια συμβουλή που περνά μέσα στα χρόνια από στόμα σε στόμα. Χρειάζεστε ένα συγκεκριμένο φλιτζάνι ή ποτήρι, στο οποίο θα μετρήσετε όλα τα υλικά και λίγη υπομονή πάνω από την κατσαρόλα.

Ο κανόνας «1,2,3,4» στη συνταγή για τον χαλβά

Εκείνο που πρέπει να θυμάστε, είναι πως ξεκινώντας με την σειρά, ελαιόλαδο, σιμιγδάλι, ζάχαρη και νερό, εφαρμόζετε στη συνταγή τον κανόνα «1,2,3,4». Από εκεί και πέρα είστε έτοιμοι για τη συνταγή.

Υλικά:

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι (1 χοντρό και 1 ψιλό)
3 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
Για το σιρόπι: 1 ξυλάκι κανέλας
4-5 καρφάκια γαρίφαλο
Τη φλούδα από ένα λεμόνι
Προαιρετικά: Σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια (περίπου μισό φλιτζάνι)

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το λεμόνι. Σε άλλο σκεύος προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι.

Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας με ξύλινη κουτάλα να πάρει χρώμα. Όσο περισσότερο το καβουρντίσουμε, τόσο πιο έντονο χρώμα θα πάρει ο χαλβάς.

Παράλληλα, ανάβουμε τη φωτιά για το σιρόπι και μόλις πάλη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε για 5΄ λεπτά την κατσαρόλα. Αφαιρούμε λεμόνι, κανέλα και γαρίφαλα και αφήνουμε να πάρει μια ακόμη βράση σε μέτρια φωτιά.

Αφού το σιμιγδάλι πάρει το επιθυμητό χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και με πολύ προσοχή ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι. Υπάρχει κίνδυνος να πιτσιλίσει και ο χαλβάς είναι καυτός, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Γυρίζουμε τον χαλβά ξανά στο μάτι, ανακατεύοντας ώσπου να φουσκώσει και να μαζεύει γύρω από την κουτάλα. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε, αν το επιθυμούμε, τους ξηρούς καρπούς.

Μεταφέρουμε τον χαλβά σε στρογγυλή φόρμα για κέικ και αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε

Πηγή: iefimerida