Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 11:20

Αύξηση των ξενοδοχειακών τιμών εν όψει του Πάσχα

Με τις υψηλές θερμοκρασίες να προσκαλούν τους Έλληνες να ταξιδέψουν και με τις Άγιες μέρες της Χριστιανοσύνης προ των πυλών, οι μέσες ξενοδοχειακές τιμές διανυκτέρευσης, σχεδόν σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς ακολουθούν ανοδική πορεία. Η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr ερεύνησε και παρουσιάζει τη διακύμανση των τιμών σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς σε σχέση με το προηγούμενο έτος και με τον προηγούμενο μήνα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr (trivago Hotel Price Index (tHPI) για το μήνα Απρίλιο.
Συγκρίνοντας τις τιμές των κατεξοχήν δημοφιλών προορισμών για μικρές αποδράσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, είναι ευκρινές ότι οι μέσες ξενοδοχειακές τιμές ανά διανυκτέρευση ακολουθούν ανοδική πορεία σε όλους σχεδόν τους προορισμούς. Μια εκ των ελαχίστων εξαιρέσεων είναι η Πάργα με πτώση των μέσων τιμών κατά 38  τοις εκατό, 48 ευρώ ανά διανυκτέρευση έναντι 78 ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης τιμών παρατηρείται στον Άγ. Νικόλαο Κρήτης, όπου το ποσοστό αύξησης ξενοδοχειακών τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα εκτοξεύεται κατά 71 τοις εκατό. Τη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη αύξηση ξενοδοχειακών τιμών καταλαμβάνει και πάλι η Κρήτη, η Ελούντα αυτή τη φορά, με το ποσοστό αύξησης να αγγίζει το 68 τοις εκατό.    Οι μέσες ξενοδοχειακές τιμές παρουσιάζονται στην πλειοψηφία των καλοκαιρινών προορισμών, όπως είναι αναμενόμενο, αυξημένες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρατηρείται στον Άγ. Νικόλαο Κρήτης, με τη μέση ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση να εκτοξεύεται κατά 31 τοις εκατό. Στην Ελούντα της Κρήτης, η αύξηση των τιμών αγγίζει μόλις το πέντε τοις εκατό με τη μέση τιμή να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα ωστόσο, 166 ευρώ έναντι 155 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο. Εντούτοις, στους υπόλοιπους προορισμούς της Κρήτης, οι ξενοδοχειακές τιμές ακολουθούν καθοδική πορεία. Στα κοσμοπολίτικα Χανιά, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση παρουσιάζει μείωση της τάξεως του πέντε τοις εκατό (61 ευρώ ανά διανυκτέρευση έναντι 64 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο). Στο Ηράκλειο Κρήτης, η πτώση είναι ακόμα μεγαλύτερη, οχτώ τοις εκατό με μέση τιμή διανυκτέρευσης για τον Απρίλιο 2014 στα 73 ευρώ (79 ευρώ τον προηγούμενο χρόνο). Η μεγαλύτερη μείωση τιμών στην Κρήτη παρατηρείται στην Ιεράπετρα με το ποσοστό να αγγίζει το 23 τοις εκατό (μέση τιμή περασμένου Απριλίου στα 65 ευρώ, έναντι 50 ευρώ το φετινό Απρίλιο). Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι και το γεγονός ότι στον κατεξοχήν δημοφιλή προορισμό για το Πάσχα, την Κέρκυρα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε σχέση με τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους αυξήθηκε μόνο κατά δυο τοις εκατό.

 O Κατάλογος Ξενοδοχειακών Τιμών της www.trivago.gr (tHPI) δείχνει το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης στις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις της trivago. Ο μέσος όρος τιμών για ένα δίκλινο δωμάτιο βασίζεται στις ένα εκατομμύριο καθημερινές αναζητήσεις τιμών για μια διανυκτέρευση που γίνονται μέσω του συστήματος σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών της trivago από 45 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα. Η trivago αποθηκεύει τις αναζητήσεις κάθε μήνα και παρουσιάζει μια γενική εικόνα ξενοδοχειακών τιμών για τον επόμενο μήνα. Το tHPI αντανακλά τις ξενοδοχειακές τιμές της online ξενοδοχειακής αγοράς της Ευρώπης: οι τιμές διανυκτέρευσης από 200 online sites κρατήσεων και αλυσίδες ξενοδοχείων διαμορφώνουν το μέσο όρο ξενοδοχειακών τιμών για πόλεις, περιοχές και χώρες της Ευρώπης.