Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 12:02

UNWTO: Ανάκαμψη 58% τον Ιούλιο στον τουρισμό διεθνώς

Ο παγκόσμιος τουρισμός ανέκαμψε τον Ιούλιο, χάρη στην πρόοδο των εμβολιασμών και της χαλάρωσης των περιορισμών, αλλά παραμένει ακόμα πολύ μακριά από τα προ της πανδημίας επίπεδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Τον Ιούλιο, σε όλο τον κόσμο καταγράφηκαν 54 εκατ. ξένοι τουρίστες, ο υψηλότερος αριθμός από τον Απρίλιο του 2020, στις αρχές της υγειονομικής κρίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Μαδρίτη. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 58% σε σχέση με τα 34 εκατ. τουρίστες τον Ιούλιο του 2020.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός παραμένει πολύ μακριά από τα 164 εκατ. τουριστών τον Ιούλιο του 2019, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτή η βελτίωση υποστηρίζεται από το εκ νέου άνοιγμα πολλών προορισμών σε ξένους ταξιδιώτες, κυρίως στην Ευρώπη και στην Αμερική», καθώς και «στην πρόοδο της κυκλοφορίας των εμβολίων κατά της Covid-19» που επέτρεψαν να «αποκατασταθούν σταδιακά οι συνθήκες ασφάλειας για την κινητικότητα στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου», σύμφωνα με τον Οργανισμό.

«Ωστόσο, το 2021 παραμένει μια δύσκολη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό, με τις διεθνείς αφίξεις από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο να είναι κατά 80% χαμηλότερες από το επίπεδό τους το 2019», ανέφερε ο UNWTO.

Κατά την περίοδο αυτή, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση στον αριθμό των ταξιδιωτών συγκριτικά με το 2019 (-95%), ενώ ακολουθεί η Μέση Ανατολή (-82%), η Ευρώπη και η Αφρική (-77% και για τις δύο) και στο τέλος η Αμερική (-68%).

Η Ισπανία, που πριν από την πανδημία ήταν ο υπ’ αριθμόν 2 τουριστικός προορισμός στον κόσμο, ανακοίνωσε από την πλευρά της σήμερα ότι υποδέχθηκε 15 εκατ. τουρίστες τους πρώτους οκτώ μήνες της χρονιάς, δηλαδή 4,2% λιγότερους σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 (15,7 εκατ. ).

Μια επίδοση που θέτει εν αμφιβόλω τον στόχο της κυβέρνησης να υποδεχθεί 45 εκατ. τουρίστες για το σύνολο του έτους, δηλαδή λίγους περισσότερους από το ήμισυ του αριθμού του 2019.

«Η πραγματική επανέναρξη του τουρισμού με τα οφέλη που την συνοδεύουν είναι ακόμα σε αναμονή, λόγω της έλλειψης συνοχής των κανόνων και των ρυθμίσεων και της ανομοιότητας στα ποσοστά εμβολιασμού, που συνεχίζουν να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη για τα ταξίδια», ανέφερε σύμφωνα με την ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, ο UNWTO προβλέπει «ανάκαμψη» του παγκόσμιου τουρισμού το 2022 αλλά εκτιμά ότι ο τομέας δεν θα επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδά τους πριν από το 2023 ή 2024.