Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 07:01

Εντυπωσίασε η Κρήτη στην 40η διεθνή έκθεση τουρισμού στο Βελιγράδι

Εντυπωσίασε η Κρήτη στην 40η διεθνή έκθεση τουρισμού στο Βελιγράδι, με τους Έλληνες εκπροσώπους που συμμετείχαν, να διαπιστώνουν αύξηση άνω του 15% στον ελληνικό τουρισμό σε σχέση με το 2017, και υπάρχει αύξηση στις πτήσεις τσάρτερ  προς την Κρήτη το 2018.

Στην έκθεση υπήρξε δυναμική παρουσία και προβολή της Κρήτης, σε συνάρτηση της γενικότερης προβολής της Ελλάδας η οποία ήταν η τιμώμενη χώρα, συγκεντρώνοντας τα φώτα της δημοσιότητας, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται από κοινού από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας και υπουργό Τουρισμού, Ράσιμ Λιάιτς και την υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας, Έλενα Κουντουρά.

Στην έκθεση η οποία είχε διάρκεια από 22 έως 25 Φεβρουαρίου συμμετείχαν εκθέτες απ όλο τον κόσμο, οι δε επισκέπτες, φορείς και πολίτες, ξεπέρασαν σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης τις 100.000. «Ήταν μια επιτυχημένη έκθεση με συνεχώς αυξανόμενο  ενδιαφέρον για την Κρήτη και γενικότερα την Ελλάδα» δήλωσαν μέλη της αποστολής στη Σερβία, προσθέτοντας, ότι, στην ενημέρωση που έγινε από τον υπουργό Τουρισμού της Σερβίας ήδη υπάρχει αύξηση 15% στις προκρατήσεις και πυκνώνουν οι πτήσεις τσάρτερ  προς την Κρήτη το 2018.

Η Περιφέρεια Κρήτης μέσω των εκπροσώπων της στην 40η έκθεση του Βελιγραδίου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους του Τουρισμού και της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της επωφελούς συνεργασίας με έντονο το ενδιαφέρον σε θέματα τουρισμού, ιδιαίτερα στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού ,του πολιτισμού, κ.α.

Στο μεταξύ θετικά είναι και τα μηνύματα για το τουριστικό προϊόν της Κρήτης με αφορμή τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην μεγαλύτερη σκανδιναβική τουριστική έκθεση «Ferie for Alle» στο Χέρνιγκ της Δανίας.  Η έκθεση «Ferie for Alle» ξεκίνησε το 1998 και έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο τουριστικό γεγονός για την Σκανδιναβία. Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας, οι τουριστικοί προορισμοί των Δανών που είχαν τις περισσότερες κρατήσεις μέχρι στιγμής, ήταν με σειρά προτεραιότητας, η Μαγιόρκα, η Κρήτη, η Ρόδος, η Τουρκία και η Κύπρος.

Στους Δανούς παρουσιάστηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού ως ιδανικού και  ασφαλή προορισμού διακοπών ενώ παράλληλα έγινε παρουσίαση της Κρήτης σε τουριστικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας που ανήκει σε μεγάλο τουριστικό γραφείο της Σκανδιναβίας.  Η φύση, το κλίμα, ο πολιτισμός, η ιστορία αλλά και η κρητική διατροφή, που προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών από τις σκανδιναβικές χώρες στο νησί, για άλλη μια χρονιά στο πλαίσιο της έκθεσης προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών που μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το τουριστικό προϊόν του νησιού, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν και για τις δυνατότητες που υπάρχουν για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, η Ελλάδα είναι αγαπημένος προορισμός των Δανών με τις αφίξεις από Δανία προς Ελλάδα να ανέρχονται σε 442.478 άτομα το 2017, σημειώνοντας αύξηση 15,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο τουριστικός πράκτορας της Δανίας Spies, που ανήκει στον όμιλο Thomas Cook, σε δείγμα 10.198 Δανών, 9 στους 10 Δανούς που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα για διακοπές, επιθυμούν να επιστρέψουν. Οικογένειες, ζευγάρια και ταξιδιώτες νεαρής ηλικίας από τη Δανία, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη χώρα μας. Η έρευνα αναφέρει -όπως ενημερώνει η Περιφέρεια Κρήτης- ότι το 89,4% έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα, το 42,2% έχει επισκεφθεί τη χώρα μας πάνω από 6 φορές, το 21% 4 έως 5 φορές και το 24,4% από 2 έως 3 φορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών της έκθεσης το 85% των επισκεπτών της, πάει διακοπές τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο, ενώ το 51% έρχονται με σκοπό να κλείσουν τις διακοπές τους, να παραγγείλουν τροχόσπιτο ή εξοπλισμό για κάμπινγκ. Σύμφωνα πάντα με τα πρώτα στατιστικά των διοργανωτών, φέτος τις 2 πρώτες μέρες, ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τους 40.000, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει την επισκεψιμότητα του 2017. Σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία τα οποία πωλούν πακέτα διακοπών κατά την διάρκεια της έκθεσης, αναμένεται διψήφιο ποσοστό αύξησης στις κρατήσεις για την φετινή σεζόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ