Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 03:24

Ο πολιτισμός στην τουριστική ταυτότητα του Ηρακλείου

«Η μακραίωνη και πολύσημη πορεία του Πολιτισμού στον τόπο μας, από την Μινωική περίοδο έως τα χρόνια του Χάνδακα, κι από εκεί στην Κάντια, στο Μεγάλο Κάστρο και στο σημερινό Ηράκλειο, υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια της Κρήτης. Η διαρκής ακτινοβολία του, αποτελεί καθοριστικό στοιχείο προσέλευσης εκατομμυρίων επισκεπτών κατά τις τελευταίες δεκαετίες».

Αυτό επισήμανε σήμερα ο δήμαρχος Ηρακλείου κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Σχεδιάζοντας την τουριστική ταυτότητα του δήμου Ηρακλείου, με συγκριτικό πλεονέκτημα τον πολιτισμό» κατά την οποία παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα τουριστικού μάρκετινγκ που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου Ηρακλείου με τον πολιτιστικό οργανισμό «Διάζωμα».

Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο βασίστηκε σε εκτενή διαβούλευση με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, τουριστικούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κρήτης καθώς και σε έρευνα που κάλυψε, τόσο τα χαρακτηριστικά του Ηρακλείου, όσο και το μάρκετινγκ που ασκούν ανταγωνιστικοί και παραπλήσιοι προορισμοί. Μελετητής είναι ο σύμβουλος τουριστικού μάρκετινγκ και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Κούτουλας ο οποίος και παρουσίασε το πρόγραμμα μαζί με το πρόεδρο του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο.

Για πρώτη φορά προτείνεται μια ξεκάθαρη στρατηγική, η οποία εστιάζει στη συνδυασμένη προβολή των μοναδικών ιστορικών μνημείων και μουσείων του Ηρακλείου με τις σύγχρονες απολαύσεις που προσφέρει το Ηράκλειο στους επισκέπτες του. Τα πρόσθετα στοιχεία περιλαμβάνουν τις τέσσερις κύριες μορφές ψυχαγωγίας που συνήθως επιζητούν όσοι επισκέπτονται αστικούς προορισμούς, δηλ. τις πολιτιστικές εκδηλώσεις (π.χ. συναυλίες, παραστάσεις και εκθέσεις εικαστικών), τη γαστρονομία, τις αγορές και τη νυχτερινή διασκέδαση. Πρόκειται για θέλγητρα πολύ σημαντικά, προκειμένου να καθιερωθεί μια πόλη ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, τα οποία στην περίπτωση του Ηρακλείου δεν έχουν μέχρι σήμερα αναδειχθεί πλήρως.

Στο πρόγραμμα μάρκετινγκ αναδεικνύονται οι τρόποι επίτευξης αυτού του στόχου μέσω ενός νέου αφηγήματος για το τουριστικό Ηράκλειο, της ανάπτυξης ενός ισχυρού destination brand και της δημιουργίας μιας αποτελεσματικής διαδικτυακής παρουσίας της πόλης ιδίως στα κοινωνικά δίκτυα. Με αυτή τη διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό όπως ανέφερε ο κ. Λαμπρινός αναδεικνύονται οι πόλεις, «σήμερα ιδιαίτερα, που οι πόλεις αποτελούν σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος κυρίως λόγω της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Το ενδιαφέρον αυτό κατευθύνεται προς τα ιστορικά τους κέντρα, στα μουσεία, στα μνημεία, στο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος, στα φεστιβάλ και τις ανάλογες εκδηλώσεις και εκθέσεις εικαστικών, αλλά και στην γαστρονομία, στην τοπική αγορά, σε κάθε πτυχή της διαχρονικής πορείας και της καθημερινότητας. Το Ηράκλειο βρίσκεται σε προνομιακή θέση, με ευρύτατες δυνατότητες, συνδεδεμένες άμεσα με την ουσιαστική αναπτυξιακή πορεία του, με το παρόν και το μέλλον μας. Αυτές οι δυνατότητες θα αναδειχθούν μέσα από την μελέτη που εκπόνησαν για εμάς οι συνεργάτες μας στο "Διάζωμα"».

Το Ηράκλειο σύμφωνα με τον καθηγητή μελετητή κ. Κούτουλα, έχει θέλγητρα πολύ σημαντικά, προκειμένου να καθιερωθεί ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα αναδειχθεί πλήρως, ενώ ο κ Μπένος αναφέρθηκε στην ευρύτερη αξία των συνεργειών, εξήρε τον σχεδιασμό του δήμου Ηρακλείου όσον αφορά το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων και Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΟΑΠ - ΒΑΑ) και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η μελέτη δεν θα μείνει ένα σχέδιο επί χάρτου, αλλά με την συνεργασία των ανθρώπων του «Διαζώματος» και του δήμου, σύντομα θα ξεκινήσει να υλοποιείται.

Ο πολιτιστικός οργανισμός «Διάζωμα», στοχεύει σύμφωνα και με αναφορές του προέδρου του Σταύρου Μπένου στη μέριμνα για τα μνημεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «παραμένει πάντα ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου. Δεν μπορώ να τα αντιμετωπίσω ως ερείπια, ως νεκρά πράγματα. Βλέπω σε αυτά ζωντανούς οργανισμούς που εκπέμπουν μηνύματα γνώσης, σοφίας, αισθητικής, αρμονίας, διαλόγου με το περιβάλλον και τη φύση, που στέλνουν μηνύματα ζωής. Και πάντα διαφωνούσα με την κλασσική αντιμετώπισή τους, αυτή που τα αντιμετωπίζει ως μουσειακά είδη, που τα βάζει στην άκρη, στο περιθώριο της εποχής μας, που εθελοτυφλεί μπροστά στη μυστική ζωή τους, που αγνοεί τη δική τους προσαρμοστικότητα και εναρμόνιση με την κάθε ιστορική περίοδο», τονίζει χαρακτηριστικά στην ταυτότητα του οργανισμού Διάζωμα.

Σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού, μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι στο Ηράκλειο υπάρχει σημαντική αναβάθμιση και διεύρυνση του ξενοδοχειακού δυναμικού, με καλές επιδόσεις των ξενοδοχείων στους καλοκαιρινούς μήνες, με παράλληλη όμως ανάγκη να γεμίσουν οι κλίνες τον υπόλοιπο χρόνο. Τονίζεται επίσης ότι οι ημερήσιοι επισκέπτες ως επιβάτες κρουαζιέρας, είναι άνω των 200.000 επιβατών ετησίως, οι οποίοι στον περιορισμένο χρόνο παραμονής τους επισκέπτονται πρωτίστως την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στα χαρακτηριστικά της πόλης αναδεικνύεται το ιδανικό μέγεθος του Ηρακλείου, με την προνομιακή γεωγραφική θέση του, με την ολοζώντανη και νεανική πόλη, τη μεγάλη πυκνότητα μνημείων, η ανάδειξη των οποίων ωστόσο είναι ελλιπής, δεδομένου ότι λίγα μνημεία έχουν αξιόλογη επισκεψιμότητα πέρα από την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο: 'Αγιος Τίτος, 'Αγιος Μηνάς και άλλες ιστορικές εκκλησίες Κούλες Λότζια Κρήνη Μοροζίνι Τάφος Καζαντζάκη κ.ά.

Υπάρχει επίσης ανάγκη για εμπλουτισμό των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος αποκατάσταση των ενετικών τειχών που είναι το καλύτερα σωζώμενο οχυρωματικό έργο της Ευρώπης καλύπτοντας μια έκταση 330 στρεμμάτων. Τα προγραμματισμένα έργα θα κάνουν περισσότερο προσβάσιμα τα τείχη και θα επιτρέψουν την ένταξή τους στις διαδρομές των επισκεπτών με νέες πολιτιστικές διαδρομές με πινακίδες και ψηφιακή προέκταση, ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος στα τείχη μπορούν να ενταχθούν με 12 στάσεις με καθιστικά και ενσωματωμένη τεχνολογία για ιστορική ερμηνεία. Η έρευνα μάλιστα αναφέρει ότι πολύ εύστοχα έχει χαρακτηριστεί το Ηράκλειο ως πόλη με 5+1 πολιτισμούς.

Για το λόγο αυτό και στη στρατηγική της έρευνας, προτείνεται ο εμπλουτισμός των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος με δημιουργία νέας παραλίας μέσα στην πόλη, αναβάθμιση θαλάσσιου μετώπου, νέα τοπόσημα που μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά. Παράλληλα με την ανάπτυξη μιας ισχυρής ταυτότητας που θα τονίζει τη μοναδικότητα του Ηρακλείου, τη συναρπαστική ιστορική του διαδρομή ανά τους αιώνες και τις ελκυστικές επιλογές ψυχαγωγίας που προσφέρει στους επισκέπτες του με ταυτόχρονη αύξηση των ξενοδοχειακών πελατών του Ηρακλείου, ιδίως τους μήνες εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου, προσεγγίζοντας πιο συστηματικά τόσο το ευρύ ταξιδιωτικό κοινό όσο και τουρίστες ειδικών κατηγοριών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ