Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 20:58

Επέκταση της Aegean Airlines σε 16 νέους διεθνείς προορισμούς και 10 χώρες

Δεκατέσσερις νέους προορισμούς από την Αθήνα περιλαμβάνει το θερινό πτητικό πρόγραμμα της Aegean Airlines για το 2016, το οποίο και παρουσίασε σήμερα ο αντιπρόεδρός της Ευτύχιος Βασιλάκης, παρουσία της αναπλ. υπουργού Τουρισμού Ελένης Κουντουρά.

To νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα δίκτυο 145 προορισμών, 111 εξωτερικού και 34 εσωτερικού, με 16.200.000 διαθέσιμες θέσεις, 1,1 εκατομμύρια περισσότερες από το 2015 από όλες τις βάσεις της εταιρείας. Σύμφωνα με το κ. Βασιλάκη, το 2016 η εταιρεία θα διαθέτει 61 αεροσκάφη, εκ των οποίων 4 καινούργια.

Συγκεκριμένα, στο δίκτυο πτήσεων για το 2016 από την Αθήνα προστίθενται 6 νέες χώρες (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σλοβενία, Λιθουανία) και 14 διεθνείς προορισμοί (Δουβλίνο, Νίκαια, Λιλ, Νάπολη, Μπάρι, Λουξεμβούργο, Άμστερνταμ, Λισαβόνα, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Λουμπλιάνα, Τζέντα, Κρακοβία, Βίλνιους, Σπλιτ), ενώ αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των προορισμών και η συχνότητα των δρομολογίων σε χώρες, που αποτελούν πηγές τουρισμού, όπως είναι, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σαουδική Αραβία.

«Και για το 2016 συνεχίζουμε δυναμικά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, σημειώνοντας πως ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιπλέον ενίσχυση του κόμβου της Αθήνας, αφού η ισχυροποίησή του με περισσότερες άμεσες συνδέσεις με νέες αγορές, στηρίζει τόσο την ίδια την πόλη, όσο και τις άλλες περιοχές και νησιά της χώρας».

Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, δύο χρόνια μετά την απόκτηση της Ολυμπιακής, η Aegean έχει αναπτυχθεί, με τους εργαζόμενους να είναι κατά 700 περισσότεροι. Σήμερα, ο αεροπορικός όμιλος απασχολεί 2.740 άτομα, αριθμός που το καλοκαίρι του 2016 θα αυξηθεί σε 3.000, σύμφωνα με την εταιρεία.

Αναφερόμενος στο 2015, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι η επένδυση των επιπρόσθετων 2 εκατ. αεροπορικών θέσεων απέδωσε αύξηση κατά 17% στην κίνηση συνολικά και κατά 24% στην κίνηση εξωτερικού, ενώ προέβλεψε ότι η φετινή επιβατική κίνηση θα διαμορφωθεί σε 11,6 εκατ. επιβάτες.

Αύξηση τουρισμού και για το 2016, «βλέπει» η Ε. Κουντουρά

Από την πλευρά της, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, επισήμανε την ανάγκη στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας και αυτή την χρονιά.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την τάση αυτή ανοδικής πορείας, έχουμε μια εθνική στρατηγική που είναι σε πλήρη αρμονία με τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Δίνουμε έμφαση στις υποδομές. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι τα περιφερειακά εγκαταλείφθηκαν. Ωστόσο, ακόμη και η συμφωνία να κλείσει, θα απαιτηθεί ένα διάστημα μέχρι τα αεροδρόμια να αναβαθμιστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε την Αegean «ως αξιόπιστο πρεσβευτή για τη χώρα μας» και κάλεσε τον αντιπρόεδρο της εταιρείας να εξετάσει το θέμα ανοίγματος υπερατλαντικών ταξιδιών, όπως στον Καναδά, την Αμερική και την Κίνα.

Τέλος, η αναπλ. υπουργός, δήλωσε ότι τα μηνύματα για τουρισμό το 2016 είναι πολύ θετικά, καθώς «προβλέπεται αύξηση και για αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση και να συμβάλουμε όλοι δυναμικά για να αποδώσει ο τουρισμός τα οφέλη προς την ελληνική οικονομία».

 Υποδομές-ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλάκης επισήμανε την ανάγκη προώθησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, για να υπάρξουν επενδύσεις σε υποδομές αλλά και επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων για τη χρονική επέκταση τη σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου της Αθήνας. «Θα πρέπει να κλείσει γρήγορα η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων με την κοινοπραξία Fraport-Slentel και να προχωρήσουν στις απαιτούμενες επενδύσεις», είπε και ζήτησε να υπάρξουν άμεσα επενδύσεις και στην αεροναυτιλία.

Απαντώντας στην προτροπή της κ. Κουντουρά για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας σε υπερατλαντικά ταξίδια, σημείωσε πως κάτι τέτοιο εξαρτάται από την κατάσταση των υποδομών στα αεροδρόμια της χώρας αλλά και από την πορεία σταθεροποίησης της εθνικής οικονομίας και το επενδυτικό περιβάλλον που θα έχει διαμορφωθεί στη χώρα. «Η χώρα θα πρέπει να βιαστεί στον τομέα της αναβάθμισης των αεροπορικών υποδομών της καθώς από το 2019 θα λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο της Κωσταντινούπολης και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αν δεν θέλει να χάσει τις ευκαιρίες των επόμενων χρόνων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης.

Τέλος, όσον αφορά τη ρωσική αγορά, σημείωσε ότι το 2016 θα υπάρξει αναβάθμιση της πτήσης, η οποία θα εκτελείται το πρωί από το αεροδρόμιο της Αθήνας, ωστόσο σημείωσε ότι η παρουσία της εταιρείας θα είναι μικρότερη στη Ρωσία, καθώς εκτίμησε πως η κρίση στη χώρα αναμένεται να ενταθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ