Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015 11:41

Το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών CAID ταξιδεύει στην Πάρο

Η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα την Αθήνα, Caid- Center, η οποία σχετίζεται με την κοινωνία, την επιστήμη και την τέχνη, έχει δεσμευτεί ισόβια στη μάθηση και την επικοινωνία της επιστήμης από την ίδρυση της, το 1992.

Έχει ως στόχο τη διάδοση της επιστήμης και των επιτευγμάτων της στο γενικό κοινό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έμπνευση και την εκπαίδευση των νέων. Οι εκδηλώσεις της οργάνωσης περιλαμβάνουν προβολές ταινιών από τους σπουδαστές, καθώς και εκπαιδευτικά επιστημονικά και πολιτισμικά σεμινάρια, όλα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Κάθε χρόνο, τα τελευταία εννέα χρόνια, το Center «τρέχει» το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών Αθήνας. Αυτό έχει αποτελέσει την κυριότερη εκδήλωση του Caid, η οποία αναμένεται κάθε χρόνο από το τοπικό κοινό, που παρακολουθεί δωρεάν προβολές διαφορετικών διεθνών επιστημονικών ντοκιμαντέρ εντός των εφτά ημερών της εκδήλωσης. Σύμφωνα με τη Foulie Leandri, διευθύντρια και ιδρύτρια του Caid, το φεστιβάλ έχει σχεδιαστεί σαν γέφυρα του γενικού κοινού με τα επιστημονικά επιτεύγματα αιχμής που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο.

EXOPLANET, 9’ (Max Planck Society)

 

Το φεστιβάλ αντικατοπτρίζει τους θεμελιώδεις στόχους του Caid. Στοχεύει στη διεύρυνση του ενδιαφέροντος των νέων ανθρώπων και σπουδαστών της επιστήμης (μετά από όλα αυτά, η Foulie αναφέρει, ότι μόνο το 10% των Ελλήνων ενδιαφέρεται για την επιστήμη), και στη διέγερση του ενδιαφέροντος των νέων διευθυντών της επιστήμης του κινηματογράφου (η ελληνική επιστημονική παραγωγή ταινιών βρίσκεται στα όρια).

Στο γραφείο του Caid στο Παγκράτι της Αθήνας, η Foulie διηγείται το πάθος της για την επιστήμη και την ηθική επιστημονική έρευνα, η οποία φτιάχτηκε πιθανώς περισσότερο από την ανθρώπινη σχέση μεταξύ επιστήμης και τέχνης. «Οι καλλιτέχνες φέρνουν τη δημιουργικότητα και τον ανθρωπισμό στην επιστήμη. Και υπάρχουν ορισμένες εκφράσεις της τέχνης, που είναι απαραίτητες για την εξέλιξη καινούριων πραγμάτων- όπως των smart phones, των υπολογιστών και των μηχανημάτων»,  αναφέρει η ίδια.

MAPPING THE FUTURE: THE POWER OF ALGORITHMS 52’ (a & b buero filmproduction)

 

To Caid αρχικά ιδρύθηκε ως ένα από τα μοναδικά βιομηχανικά σχεδιασμένα προγράμματα στην Ελλάδα. Ο οργανισμός προώθησε διεπιστημονικά την εκπαίδευση για σπουδαστές και προσέφερε ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων της ανατομίας και των οικονομικών. Η Foulie απολαμβάνει να φέρνει νέα πράγματα στη χώρα και έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες του Center με συνεχείς καινοτομίες και επικαιροποίηση προγραμμάτων (συμπεριλαμβάνονται master προγράμματα και συνεργασίες με πανεπιστήμια), προκειμένου να συναντήσει τις επιστημονικές, τεχνολογικές και επαγγελματικές προκλήσεις των εποχών που αλλάζουν.

Η Foulie παραμένει παρούσα στην επιστημονική κοινότητα και έχει αφιερώσει τη ζωή της στο να μοιραστεί τον ενθουσιασμό της με άλλους. Πριν χρόνια, η Foulie συνάντησε τη Maria Faceira, σύμβουλο επικοινωνίας της επιστήμης για το LAB TO MEDIA, η οποία είχε οργανώσει ένα επιστημονικό φεστιβάλ στην Πορτογαλία. Η Foulie εμπνεύστηκε να κάνει το ίδιο στην Ελλάδα:  «Εγώ δημιούργησα το Διεθνές φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών στην Αθήνα και πραγματικά το αγάπησα, διότι, όπως και οι άλλοι, μαθαίνω πολλά πέρα από αυτό. Και μου αρέσει ιδιαίτερα το γεγονός, ότι έρχονται πολλοί νέοι να δουν τις ταινίες και τους αρέσει να αποκτούν εμπειρίες».

Σύμφωνα με τη Foulie, είναι πολύ σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να είναι παρόντες σε επιστημονικά γεγονότα και να εντάσσονται σε συζητήσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τα ηθικά ζητήματα των τεχνολογικών και επιστημονικών ερευνών. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών του 2014 στην Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, το Caid φιλοξένησε μια συζήτηση σπουδαστών σχετικά με το ρατσισμό και τη βία στα πλαίσια μιας παράλληλης εκδήλωσης του φεστιβάλ στο Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα). «Ο ρατσισμός και η βία είναι καθημερινά προβλήματα. Τα έχουμε συζητήσει και πρέπει να γνωρίζουμε τον τρόπο που σκέφτονται οι νέοι άνθρωποι πάνω σε αυτά τα θέματα, καθώς και τις εμπειρίες τους», αναφέρει η Foulie. Οι σπουδαστές εκπροσωπούσαν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων και συζήτησαν θέματα, που αφορούσαν την ιθαγένεια, τον «ιντερνετικό» ρατσισμό, το φόβο και το bullying. 

THE MECCA CLOCK TOWER 48’ (SL-RASCH GmbH)

 

Το 2014 το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών Αθήνας ήταν μια επιτυχία, ενώ η Foulie αναφέρει ότι το επόμενο φεστιβάλ θα είναι φανταστικό, διότι θα πραγματοποιηθεί σε ένα ανοιχτό θέατρο κοντά στη θάλασσα . Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών Αθήνας - Πάρου θα γίνει στην Πάρο από τις 29 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, θα ταξιδέψει στην Αθήνα από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες και ύστερα θα μεταφερθεί στα πολιτισμικά κέντρα και θέατρα όλης της Ελλάδας.

Η Πάρος είναι ένα όμορφο νησί των Κυκλάδων με ένα ανεπτυγμένο τοπικό μεταφορικό δίκτυο και βασικές υποδομές (αεροδρόμιο, νοσοκομείο, κ.α.). Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Σίνε Έναστρον στο Περιβαλλοντικό και Πολιτισμικό πάρκο της Πάρου, σε έναν υπαίθριο χώρο, ο οποίος θα φιλοξενήσει μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, καθώς και προβολές ταινιών πλάι στη θάλασσα. Οι επιστημονικές ταινίες θα δεχθούν κριτική, προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να κερδίσουν βραβεία  στις έξι διαφορετικές θέσεις: Καλύτερης ταινίας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Τέχνης, Επιστημονικής επικοινωνίας και Ειδική μνεία 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών Αθήνας Βραβείο Κοινού.

Οι ετοιμασίες για την εκδήλωση ξεκίνησαν μήνες πριν- το Caid επιλέγει, μεταφράζει και μεταγλωτίζει τις ταινίες, δημιουργεί τους καταλόγους και διαχειρίζεται τα logistics της τοποθεσίας του φεστιβάλ, καθώς και των προσκεκλημένων. Η Foulie χρηματοδοτούσε η ίδια το φεστιβάλ για χρόνια, και δεν δεχόταν μικρές χορηγίες μέχρι το 2011. Ήθελε να δει το φεστιβάλ να εξελίσσεται, όμως τα χρήματα στην Ελλάδα ήταν περιορισμένα. 

«Παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, ψυχολογικά και οικονομικά, υπάρχει αρκετή δημιουργία στην Αθήνα. Επίσης, άνθρωποι έρχονται στην πόλη από το εξωτερικό και συμμετέχουν φέρνοντας νέες εκφάνσεις πολιτισμού μέσω της τέχνης. Αυτό είναι καλό», τονίζει η Foulie. To Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών Αθήνας λειτουργεί σαν μια πλατφόρμα, πάνω στην οποία Έλληνες καλλιτέχνες μπορούν να αναδείξουν τη δουλειά τους, καθώς επίσης και να συνεργάζονται και να μαθαίνουν με ξένους παραγωγούς ταινιών και επιστήμονες. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλή βιομηχανία, όμως οι Έλληνες καλλιτέχνες είναι μυθιστοριογράφοι. Εάν συλλογιστούμε τη συνέχεια του ελληνικού χαρακτήρα και την ελληνική ανάπτυξη στη χώρα, πιστεύω ότι η δημιουργία της τέχνης- όλων των τεχνών- είναι σημαντική στη διατήρηση αυτού του χαρακτήρα για τη βιοποικιλότητα του κόσμου μας. Εάν όλοι γίνουμε ίδιοι, θα γίνουμε σκλάβοι».

To Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών Αθήνας φέρνει στο προσκήνιο το όραμα της Foulie για σύμπραξη της Τέχνης-Επιστήμης και δίνει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να παρακολουθήσουν αυτό το γεγονός δωρεάν. Οι εμπλουτισμένες ταινίες που δίνουν τροφή για σκέψη και οι συζητήσεις εμπνέουν τη συμμετοχή στα κοινά τόσο των νέων όσο και του ευρύτερου κοινού και ενθαρρύνουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα στην επιστημονική έρευνα- καθώς και στην καθημερινότητά μας.

 

Δείτε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

Βρείτε το Caid στο Facebook: https://www.facebook.com/caid.centre

 

Συντάκτης: Evy Vourlides Απόδοση στα Ελληνικά: Πένυ Γεωργάκα

-----

To άρθρο δημοσιεύθηκε στο www.GreekTV.com

Το GreekTV στοχεύει να αναδείξει θετικές πρωτοβουλίες, ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και δράσεις καθώς και οτιδήποτε θετικό και αξιόλογο από την Ελλάδα και την ελληνική διασπορά. 

Επισκεφτείτε το site: