Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022 08:26

Conde Nast Traveller: Οκτώ «κρυμμένα» νησιά - διαμάντια της Ελλάδας (pics)

Conde Nast Traveller: Οκτώ «κρυμμένα» νησιά - διαμάντια της Ελλάδας (pics)
The Thinking Traveller's Iremia villa on Antipaxos, one of the less-crowded Greek islands

Οκτώ πανέμορφα ελληνικά νησιά τα οποία δεν είναι τόσο διάσημα και πολυφωτογραφημένα όσο οι «γείτονές» τους, παρουσιάζει σε πρόσφατο άρθρο του το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Nast Traveller, προτείνοντας στους αναγνώστες του να τα ανακαλύψουν στο επόμενο ταξίδι τους στην Ελλάδα.

Με ειδυλλιακά τοπία, εξαιρετικές παραλίες, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και νόστιμη τοπική κουζίνα, αυτά τα μικρά νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου είναι από τα «καλύτερα κρυμμένα μυστικά της χώρας», σχολιάζει το άρθρο. Δείτε τη λίστα του Conde Nast Traveller και τι αναφέρει για το κάθε νησί.

Αντίπαξοι, Ιόνιο

Δίπλα στους Παξούς, σε απόσταση 5,5 μιλίων βρίσκονται οι Αντίπαξοι, ένα νησί-παράδεισος με έκταση μόλις 3 τ.χλμ., λιγότερους από 30 κατοίκους και μαγευτικές ακτές. Κάθε μέρα το καλοκαίρι, εκατοντάδες επισκέπτες κάνουν το 15λεπτο ταξίδι με το πλοίο από τους Παξούς για να περάσουν λίγες ώρες κολυμπώντας στα τιρκουάζ νερά των τριών κύριων παραλιών των Αντίπαξων (Βουτούμι, Μεσοβρίκα και Βρίκα). Μπορείτε να κάνετε snorkeling στα κρυστάλλινα νερά ή πεζοπορία στους λόφους και να φάτε σε μία από τις απλές και νόστιμες ταβέρνες του νησιού.

Μεγανήσι, Ιόνιο

Με έκταση μόλις 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το Μεγανήσι βρίσκεται 4 μίλια νοτιοανατολικά της Λευκάδας και είναι το μεγαλύτερο από τα μικρά νησάκια των Πριγκηπονήσων που απαρτίζονται από τη Μαδουρή, τη Θηλιά, τον Κυθρό, την Σπάρτη, το Σκορπίδι και φυσικά τον θρυλικό Σκορπιό. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με φέρι από το Νυδρί και η διαδρομή διαρκεί 25 λεπτά. Στο Μεγανήσι μπορείτε να χαλαρώσετε σε παραλίες με κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση, να κάνετε καταδύσεις, να εξερευνήσετε τα τρία κύρια χωριά (Σπαρτοχώρι, Βαθύ και Κατωμέρι) ή να νοικιάσετε βάρκα για να δείτε απομονωμένους όρμους και θαλάσσιες σπηλιές. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το περίφημο Σπήλαιο του Παπανικολή, το οποίο οφείλει την ονομασία του στο ιστορικό ομώνυμο υποβρύχιο που χρησιμοποιούσε το σπήλαιο ως καταφύγιο και ορμητήριο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Καστός, Ιόνιο

Ο Καστός, η μικρότερη κατοικίσιμη νησίδα των Επτανήσων, νοτιοανατολικά της Λευκάδας, αποτελεί ιδανικό προορισμό για να ξεφύγετε από τα πλήθη. Το νησί επικοινωνεί με την ακτή της Αιτωλοακαρνανίας με καΐκια, από και προς το απέναντι χωριό Μύτικα. Απολαύστε το γεύμα σας στα ταβερνάκια του λιμανιού, δείτε το ηλιοβασίλεμα από τα μπαρ και βουτήξτε στις ανέγγιχτες παραλίες του νησιού (Αμπελάκια, Φύκι, Λίμνη, Καμίνι, Βρισίδι και Άγιος Αιμιλιανός είναι μερικές από τις πιο γνωστές). Στην παραλία του Αγίου Αιμιλιανού βρίσκεται ένα από τα βασικά αξιοθέατα του νησιού, η σπηλιά Φωκότρυπα, η οποία στο εσωτερικό της έχει μία μικρή αμμουδένια παραλία.

Ερείκουσα, Ιόνιο

Η Ερείκουσα, το βορειότερο νησί των Διαποντίων Νήσων, βρίσκεται 8 ν.μ. βορειοδυτικά της Κέρκυρας και είναι κατάφυτη από ελιές και κυπαρίσσια. Πήρε το όνομά της από το φυτό ρείκι, που φυτρώνει στο νησί κατά το μήνα Οκτώβριο και το ντύνει στα μωβ. Η Ερείκουσα είναι ιδανική για ταξιδιώτες που αγαπούν την ανέγγιχτη φύση και αναζητούν γαλήνιες διακοπές μακριά από όλους και από όλα. Ετοιμαστείτε να βουτήξετε σε πεντακάθαρα γαλάζια νερά και να περπατήσετε σε παραδεισένια καταπράσινα μονοπάτια. Το νησί έχει δύο υπέροχες παραλίες, το Πόρτο και το Μπραγκίνι, μερικά μικρά ξενοδοχεία και λίγα ενοικιαζόμενα σπίτια. Υπάρχουν συχνά δρομολόγια πλοίων από την Κέρκυρα και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 2,5 ώρες.

Μαράθι, Δωδεκάνησα

Λίγοι είναι οι ήχοι που θα ακούσετε πέρα από το κελάηδισμα των πουλιών και τα κουδούνια των κατσικιών σε αυτό το μικρό νησί των Δωδεκανήσων, στα ανατολικά της Πάτμου, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Αρκιών. Εδώ δεν υπάρχουν ούτε δρόμοι, ούτε αυτοκίνητα, παρά μόνο μία υπέροχη παραλία με κρυστάλλινα νερά. Αν και εξαιρετικά μικρό, με έκταση μόλις 355 στρέμματα, το Μαράθι είναι κατοικημένο (5 κάτοικοι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και διαθέτει έναν μικρό οικισμό.

Κίμωλος, Κυκλάδες

Το Χωριό με το κυκλαδίτικο χρώμα, το μεσαιωνικό κάστρο με τη μαγευτική θέα, οι παλιές εκκλησίες, οι γραφικές ακρογιαλιές και οι θαλάσσιες σπηλιές συνθέτουν τη λιτή και γοητευτική εικόνα της Κιμώλου, που προσφέρεται για γαλήνιες διακοπές. Περπατήστε μέχρι το Σκιάδι, ένα σπάνιο γεωλογικό μνημείο - ο βράχος έχει σμιλευτεί από τον άνεμο και μοιάζει με τεράστιο μανιτάρι! Κολυμπήστε στην πανέμορφη παραλία Πράσσα και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή λαδένια (τοπική πίτσα με ελαιόλαδο, ντομάτα και κρεμμύδι).

Θηρασιά, Κυκλάδες

Αυτό το νησάκι ήταν μέρος της Σαντορίνης έως ότου μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη τα χώρισε τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., δημιουργώντας τη φημισμένη καλντέρα της Σαντορίνης. Σήμερα, η Θηρασιά έχει περίπου 150 κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι, πολλοί είναι οι ημερήσιοι επισκέπτες που παίρνουν τα πλοία 10-20 λεπτών από τη Σαντορίνη (αρκετά αναχωρούν κάθε μέρα από τον κόλπο Αμμούδι στην Οία ή το λιμάνι της Θήρας). Υπάρχουν πέντε μικρά χωριά με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική (ο Ποταμός είναι γνωστός για τα παραδοσιακά υπόσκαφα σπίτια), μονοπάτια πεζοπορίας, παραλίες με μαύρη άμμο, κλασικές ελληνικές ταβέρνες και μερικά μικρά ξενοδοχεία και δωμάτια προς ενοικίαση.

Αντίπαρος, Κυκλάδες

Λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι και 15 λεπτά με το πλοίο από την Πάρο, αυτό το κυκλαδίτικο «διαμαντάκι» έχει μήκος 27 μίλια και περίπου 1000 μόνιμους κατοίκους. Η Αντίπαρος είναι επίσης ένας από τους αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς πολλών διασημοτήτων - o Τομ Χανκς και τη Ρίτα Γουίλσον έχουν πλέον ταυτιστεί με το νησί. Οι υπέροχες παραλίες, η γοητευτική πεζοδρομημένη Χώρα και το εντυπωσιακό σπήλαιο μαγεύουν τους επισκέπτες.

  ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr