Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2022 08:17

Eντυπωσιακές πεζογέφυρες του κόσμου που προκαλούν... ίλιγγο (pics)

Eντυπωσιακές πεζογέφυρες του κόσμου που προκαλούν... ίλιγγο (pics)
Shutterstock

Οι κρεμαστές πεζογέφυρες αποτελούν δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα και πολλοί θαρραλέοι επισκέπτες επιχειρούν να τις διασχίσουν βλέποντάς το σαν μια μοναδική εμπειρία.

Σε μεγάλο ύψος πάνω από ποτάμια και θάλασσες, ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά και βαθιά φαράγγια, οι γέφυρες αυτές εντυπωσιάζουν με την κατασκευή τους, προσφέρουν θέα που κόβει την ανάσα και καταφέρνουν να προκαλούν ζαλάδα ακόμη και στους πιο τολμηρούς.

Από την Πορτογαλία και τις ελβετικές Άλπεις μέχρι την Κίνα, οι παρακάτω γέφυρες αποτελούν σύμφωνα με το reader πραγματική πρόκληση για τους λάτρεις του κινδύνου και της αδρεναλίνης.

516 Arouca, Πορτογαλία

Η μεγαλύτερη κρεμαστή πεζογέφυρα στον κόσμο βρίσκεται στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα κοντά στην πόλη Αρούκα, μέσα στο αναγνωρισμένο από την Unesco Γεωπάρκο της Αρούκας. Η γέφυρα στέκεται σε ύψος 175 μέτρων και έχει μήκος 516 μέτρα, ενώ από κάτω της κυλά ο ποταμός Πάιβα. Το τοπίο είναι γαλήνιο, όμως το να διασχίσει κάποιος τη γέφυρα απαιτεί γερά νεύρα.

Charles Kuonen Suspension Bridge, Ελβετία

Αν και έχασε πέρυσι τον τίτλο της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας για πεζούς στον κόσμο από την 516 Arouca της Πορτογαλίας, η κρεμαστή γέφυρα Charles Kuonen εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με τη θέα που προσφέρει στα πλούσια αλπικά δάση και λιβάδια. Η γέφυρα που ενώνει τα αλπικά χωριά Γκράχεν και Ζερμάτ, βρίσκεται σε ύψος περίπου 80 μέτρων, έχει μήκος 494 μέτρα και πλάτος μόλις 65 εκατοστά.

Capilano Suspension Bridge, Βανκούβερ, Καναδάς

Η κρεμαστή γέφυρα Capilano φτιάχτηκε το 1889 και ενώνει τις όχθες του ποταμού Copilano, στο Βόρειο Βανκούβερ. Περιβάλλεται από ένα καταπράσινο δάσος και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής, προσελκύοντας πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Είναι 140 μέτρα σε μήκος και αιωρείται στα 70 μέτρα πάνω από το ποτάμι.

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge, Κίνα

Τρομακτική είναι και η μεγαλύτερη και υψηλότερη γυάλινη γέφυρα του κόσμου, που αιωρείται πάνω από το φαράγγι του Zhangjiajie, στην επαρχία Χουνάν στην Κίνα. Με φόντο το Εθνικό Δασικό Πάρκο Zhangjiajie, η πεζογέφυρα που σχεδιάστηκε από τον Ισραηλινό αρχιτέκτονα Haim Dotan, έχει μήκος 430 μέτρα, 6 μέτρα πλάτος και αιωρείται σε ύψος 300 μέτρα.

Titlis Cliff Walk, Engelberg, Ελβετία

Η ψηλότερη κρεμαστή γέφυρα της Ευρώπης βρίσκεται 3.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και επιτρέπει στους ατρόμητους ταξιδιώτες να μετακινούνται κατά μήκος ενός τμήματος του Όρους Titlis. Έχει πλάτος μόλις ένα μέτρο και μήκος πάνω από 100 μέτρα. Η θέα στην άβυσσο από κάτω κόβει την ανάσα.

SkyBridge, Σότσι, Ρωσία

Αυτή η πεζογέφυρα αποτελεί τμήμα του SkyPark στην πόλη του Σότσι, το οποίο φιλοξενεί ακόμα την υψηλότερη κούνια του κόσμου. Η 439 μέτρων γέφυρα έχει δύο πλατφόρμες παρατήρησης, προσφέροντας καταπληκτική θέα στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ υπάρχει και μια πλατφόρμα για bungee jumping στο κέντρο της.

Langkawi Sky Bridge, Μαλαισία

Αυτή η καλωδιωτή πεζογέφυρα ολοκληρώθηκε το 2005 και είναι χτισμένη στην κορυφή του βουνού Gunung Mat Chinchang στο νησί Pulau Langkawi στη Μαλαισία, σε υψόμετρο 700 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει μήκος 125 μέτρα, ενώ στις άκρες της υπάρχουν δύο πλατφόρμες, απ' όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη μοναδική θέα πάνω από την παρθένα ζούγκλα. Η γέφυρα έχει κατασκευαστεί με καμπύλη, ώστε κάθε σημείο της να προσφέρει διαφορετική προοπτική του τοπίου.

Hillary Suspension Bridge, Νεπάλ

Με όνομα δανεισμένο από τον Sir Edmund Hillary, ο οποίος μαζί με τον Tenzing Norgay ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στο Έβερεστ, αυτή η μεταλλική κρεμαστή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Dudh Koshi στο Νεπάλ είναι μία από τις πολλές κρεμαστές γέφυρες που πρέπει να διασχίσουν οι ταξιδιώτες με προορισμό το Έβερεστ για να φτάσουν στο Base Camp.

Kushma Gyadi Bridge, Νεπάλ

Άλλη μια εντυπωσιακή γέφυρα στο Νεπάλ, η οποία μάλιστα θεωρείται ότι είναι η ψηλότερη και μεγαλύτερη της χώρας. Κρεμασμένη πάνω από τον ποταμό Modi, η γέφυρα αυτή συνδέει τον περιοχή Kushma με το χωριό Gyadichour. Με απλή αλλά στιβαρή κατασκευή, η γέφυρα προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στην κοιλάδα του ποταμού, η οποία καλύπτεται από πυκνά, καταπράσινα δάση.

Mishima Skywalk, Ιαπωνία

Η Mishima Skywalk είναι η μεγαλύτερη κρεμαστή πεζογέφυρα στην Ιαπωνία. Όταν ο καιρός το επιτρέπει έχει καταπληκτική θέα προς το όρος Φούτζι στα βορειοδυτικά και στον κόλπο Σουρούγκα στα νοτιοδυτικά. Η γέφυρα βρίσκεται έξω από την πόλη Μισίμα, έχει μήκος 400 μέτρα και ύψος 70,6 μέτρα.