Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 08:02

Mικρές πόλεις της Ευρώπης χτισμένες στην άκρη του γκρεμού (pics)

Πέντε πανέμορφα μέρη στην Ευρώπη που συνδυάζουν συγκλονιστική τοποθεσία, μοναδική αρχιτεκτονική και ιστορία. Χτισμένες στο χείλος του γκρεμού, αυτές οι πόλεις αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

Χτισμένες σε λόφους, σε απότομες πλαγιές ή ακόμα και σε πελώριους βράχους στην άκρη του γκρεμού, αυτές οι μικρές πόλεις της Ευρώπης αποτελούν εδώ και χρόνια δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.

Οικισμοί που μοιάζουν να στέκονται κυριολεκτικά στην άκρη του γκρεμού, σπίτια κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, όμορφα χρώματα, εικόνες που σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή και θέα που κόβει την ανάσα.

Πάμε ένα ταξίδι σε πέντε πανέμορφες πόλεις στην Ευρώπη που είναι χτισμένες στο χείλος του γκρεμού, συνδυάζοντας όπως αναφέρει το reader συγκλονιστική τοποθεσία, μοναδική αρχιτεκτονική και ιστορία.

Bonifacio, Κορσική

Η γραφική μεσαιωνική πόλη Bonifacio μοιάζει να ακροβατεί στην κορυφή ενός ασβεστολιθικού βράχου, 70 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, στο νοτιότερο άκρο της Κορσικής. Η πόλη μαγεύει τους επισκέπτες με την αρχαία ακρόπολη, τα στενά δρομάκια, τα πολύχρωμα σπίτια, το μικρό λιμάνι με τα σκάφη αναψυχής αλλά και τις ειδυλλιακές παραλίες που υπάρχουν τριγύρω. Η θέα που φτάνει μέχρι τη Σαρδηνία είναι συναρπαστική και το ηλιοβασίλεμα θα σας μείνει αξέχαστο.

Rocamadour, Γαλλία

Το Rocamadour είναι ένα πανέμορφο χωριό, χτισμένο πάνω από το φαράγγι του ποταμού Alzou, στη νοτιοδυτική Γαλλία, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Τα σπίτια απλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα στην πλαγιά ενός βράχου, ενώ σκαλοπάτια οδηγούν από την κάτω πόλη στις μεγάλες εκκλησίες που κυριαρχούν στο πάνω μέρος. Σήμερα, το Rocamadour αποτελεί δημοφιλή προορισμό χάρη στους τουρίστες και τους προσκυνητές που έρχονται για να επισκεφτούν τον τάφο του Αγίου Αμαντούρ πάνω στο βράχο με το άγαλμα της «Μαύρης Παναγίας».

Μαναρόλα, Cinque Terre, Ιταλία

Η Μαναρόλα είναι ίσως το πιο γνωστό και πολυφωτογραφημένο μέρος του Cinque Terre, των πέντε πανέμορφων χωριών στις βραχώδεις ακτές της Λιγουρίας, που έχουν ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. Σαν από παραμύθι βγαλμένα, τα πολύχρωμα σπίτια είναι χτισμένα στο χείλος του ψηλού παραλιακού βράχου, πάνω από ένα μικρό λιμανάκι. Τα υπέροχα καταπράσινα νερά σε προκαλούν να βουτήξεις παρόλο που δεν υπάρχει παραλία παρά μόνο βραχάκια. Οι βόλτες από χωριό σε χωριό θα σας συναρπάσουν.

Castellfollit de la Roca, Ισπανία

Από τα πιο όμορφα χωριά της Καταλονίας, στην επαρχία της Girona, το Castellfollit de la Roca μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Το γραφικό μεσαιωνικό χωριό βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Fluvia και Toronell και είναι χτισμένο πάνω σε ένα στενό βράχο από βασάλτη, δίνοντας την εντύπωση ότι τα σπίτια του κρέμονται στο χείλος του γκρεμού. Κτήρια με σκούρα χρώματα, σκοτεινά πέτρινα δρομάκια και γραφικές πλατείες συνθέτουν ένα γοητευτικό σκηνικό που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή. Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατά του είναι η εκκλησία Sant Salvador, η οποία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και έχει ανακατασκευαστεί αρκετές φορές.

Ρόντα, Ισπανία

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων, κοντά στη Μάλαγα, στην καρδιά της Ανδαλουσίας, η γραφική Ronda είναι γνωστή για το φαράγγι του El Tajo, στην κορυφή του οποίου κουρνιάζουν τα σπίτια της πόλης. Την πόλη διασχίζει και χωρίζει στα δύο ο ποταμός Guadalevín. Τρεις επιβλητικές γέφυρες συνδέουν τις δυο πλευρές της πόλης: η Puente Romano (Ρωμαϊκή Γέφυρα), η Puente Viejo (Παλιά Γέφυρα) και η Puente Nuevo (Νέα Γέφυρα). Με ύψος 120 μέτρα, η Νέα Γέφυρα είναι η ψηλότερη και η πιο εντυπωσιακή. Η βόλτα στα πολύχρωμα στενά της πόλης οδηγεί σε σημεία με μοναδική θέα στον επιβλητικό γκρεμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ronda θα δείτε και την παλαιότερη ίσως αρένα ταυρομαχιών στην Ισπανία.