Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 08:34

Διάσημες πόλεις-φαντάσματα που προκαλούν ανατριχίλα (pics)

Έρημοι δρόμοι, κτήρια που έχουν θαφτεί μέσα στη βλάστηση, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, σπίτια όπου υπάρχουν ακόμα τα υπάρχοντα των ιδιοκτητών τους.

Είναι λες και οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί να σταμάτησαν απότομα αυτό που έκαναν και να έφυγαν. Κάποιες εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας φυσικών ή άλλων καταστροφών, άλλες αφέθηκαν στην παρακμή, ενώ μερικές μαράζωσαν όταν μαράζωσε και η βιομηχανία που φιλοξενούσαν.

Πόλεις σε όλο τον κόσμο που μετατράπηκαν σε «φαντάσματα». Έγιναν τουριστικά αξιοθέατα και σκηνικά για διάσημες ταινίες. Το μυστήριο που τις περιβάλλει είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν συναρπαστική μια επίσκεψη σε αυτές τις εγκαταλελειμμένες και παγωμένες στον χρόνο πόλεις.

Ας δούμε σύμφωνα με το reader 10 από τις πιο διασημότερες πόλεις-φαντάσματα που υπάρχουν στον κόσμο. Καθεμία από αυτές έχει τη δική της ιστορία να μας διηγηθεί.

10) Bodie, Καλιφόρνια

Το Bodie ιδρύθηκε το 1876 σαν ένας μικρός οικισμός ορυχείων και το 1880 ο πληθυσμός της έφτασε σχεδόν τους 10.000 κατοίκους. Ήταν μια πόλη με δεκάδες saloons, που έσφυζε από ζωή. Ωστόσο, κατά τον 20ο αιώνα η οικονομία της άρχισε να καταρρέει με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί και να μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα. Σήμερα, ο μόνος ήχος που θα ακούσεις στους δρόμους της, είναι αυτός της απόλυτης σιωπής. Το 1962, το Bodie έγινε Ιστορικό Πάρκο, ενώ τα κτήρια της πόλης έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Η γοητεία της Άγριας Δύσης είναι παντού εμφανής, μαγεύοντας τους επισκέπτες. Το Bodie βρίσκεται βορειοανατολικά του Εθνικού Πάρκου Yosemite και είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο μέσω της Highway 395.

9) Pyramiden, Svalbard, Νορβηγία

Το αρχιπέλαγος Svalbard, που βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, στα μισά της απόστασης ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο, φιλοξενεί περίπου 2.145 ανθρώπους, 1.000 πολικές αρκούδες και μια ανατριχιαστική πόλη-φαντάσμα, το Pyramiden. Ιδρύθηκε το 1910 από Σουηδούς και πουλήθηκε το 1927 στην Σοβιετική Ένωση. Το 1998 οι εξορύξεις άνθρακα τελείωσαν και ο οικισμός εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά. Είναι λες και οι εκατοντάδες άνθρωποι που ζούσαν εκεί να σταμάτησαν απότομα αυτό που έκαναν και απλά να αποχώρησαν από την πόλη. Από το Longyearbyen, τη μεγαλύτερη πόλη του Svalbard, μπορείς να φτάσεις στο Pyramiden με καραβάκι, ενώ χρειάζεται ειδική άδεια ώστε να έχεις πρόσβαση στα κτήρια.

8) Oradour-sur-Glane, Γαλλία

Στις 10 Ιουνίου 1944, γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στο χωριό Oradour-sur-Glane της νότιας Γαλλίας και σκότωσαν 642 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Μετά την τρομερή σφαγή, οι στρατιώτες έκαψαν εκκλησίες και σπίτια, αφήνοντας πίσω τους μόνο μερικούς επιζώντες. Με το τέλος του πολέμου, το χωριό κηρύχθηκε μνημείο και έχει μείνει ανέπαφο. Για να το επισκεφτεί κανείς, θα πρέπει να φτάσει στη Λιμόζ κι από εκεί να πάρει λεωφορείο, ταξί ή να οδηγήσει μέχρι το χωριό.

7) Belchite, Ισπανία

Το Belchite στην περιοχή Σαραγόσα είναι μία από τις πιο γνωστές πόλεις-φαντάσματα στην Ισπανία. Η πόλη έγινε μάρτυρας μιας πολύ σκληρής μάχης κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου και καταστράφηκε ολοσχερώς. Από το 1964 το Belchite είναι εντελώς έρημο. Τα ερείπιά του έχουν γίνει πόλος έλξης τουριστών και έχουν χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό για ταινίες όπως «Οι Περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν» και «Ο Λαβύρινθος του Πάνα».

6) Craco, Ιταλία

Αυτή η πόλη που ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα και βρίσκεται στην περιφέρεια της Basilicata, στην επαρχία της Matera, πέρασε πολλά- από σεισμούς μέχρι πανώλη. Ωστόσο, ήταν μια μεγάλη κατολίσθηση το 1963, που ανάγκασε τους τελευταίους κατοίκους της να την εγκαταλείψουν οριστικά. Σήμερα αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί σαν σκηνικό για ταινίες του Χόλιγουντ, όπως τα «Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν ψηλό λόφο, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τη μυστηριακή εικόνα της.

5) Kennicott, Αλάσκα

Κρυμμένο μέσα στα βουνά της Αλάσκας, στο Εθνικό Πάρκο Wrangell-St. Elias, το Kennicott ήταν κάποτε μια ακμάζουσα πόλη εξόρυξης χαλκού. Η παρακμή ήρθε μετά την εξάντληση του κοιτάσματος και την πτώση των τιμών. Το τελευταίο τρένο σφύριξε τον Νοέμβριο του 1938, αφήνοντας πίσω του μια πόλη-φάντασμα. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις έρημες εγκαταστάσεις μέσα από οργανωμένες ξεναγήσεις.

4) Akarmara, Αμπχαζία

Η περιοχή της Αμπχαζίας στα σύνορα Γεωργίας-Ρωσίας, υπήρξε κάποτε αγαπημένος τουριστικός προορισμός για τους ευκατάστατους Ρώσους. Το 1992 ωστόσο συμμετείχε σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο με τη Γεωργία, κατά τη διάρκεια του οποίου πολλές από τις βιομηχανικές πόλεις της, όπως η Ακαρμάρα, εγκαταλείφθηκαν. Η Ακαρμάρα είχε δικό της σιδηροδρομικό σταθμό, νοσοκομείο, εστιατόρια, αγορά και κέντρο πολιτισμού. Σε αυτό το άλλοτε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, σήμερα βασιλεύει η ησυχία. Τα ψηλά κτήρια έχουν θαφτεί μέσα στη βλάστηση και οι γέφυρες καλύφθηκαν από βρύα, ενώ παντού βλέπεις εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.

3) Hashima, Ιαπωνία

Το νησί Hashima στα ανοικτά των ακτών του Ναγκασάκι παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά κάποτε αποτελούσε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του κόσμου. Η ιστορία του ξεκινάει το 1890, όταν το αγόρασε η εταιρεία Mitsubishi προκειμένου να στεγάσει εκεί τους εργάτες που θα αναλάμβαναν τη σκληρή δουλειά της εξόρυξης των υποβρύχιων κοιτασμάτων άνθρακα. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χιλιάδες εργάτες από την Κίνα και την Κορέα ζούσαν και εργάζονταν στο συγκεκριμένο νησί. Μάλιστα εκτιμάται ότι πάνω από 1.000 εργάτες έχασαν τη ζωή τους εκείνη την περίοδο λόγω ατυχημάτων και υποσιτισμού. Τη δεκαετία του '70, μόλις άρχισαν να εξαντλούνται τα αποθέματα άνθρακα και το πετρέλαιο άρχισε να τον αντικαθιστά, τα ορυχεία έκλεισαν και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί αφήνοντας πίσω όλα τα υπάρχοντα τους.

2) Kolmanskop, Ναμίμπια

Το Kolmanskop στη Ναμίμπια ιδρύθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκαν στην περιοχή μεγάλα κοιτάσματα διαμαντιών. Εκατοντάδες οικογένειες Γερμανών εγκαταστάθηκαν εκεί για να εργαστούν στα ανθρακωρυχεία. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι τιμές των διαμαντιών έπεσαν και η πόλη άρχισε να παρακμάζει. Τελικά εγκαταλείφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '50. Σήμερα η ερειπωμένη πόλη με τα παλιά σπίτια της, στα οποία έχει εισχωρήσει η άμμος, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

1) Pripyat, Ουκρανία

Η τεράστια επιτυχία της μίνι τηλεοπτικής σειράς «Chernobyl» του HBO, που αφηγείται την ιστορία της έκρηξης του πυρηνικού σταθμού στην Ουκρανία, έφερε κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των τουριστών στην πόλη-φάντασμα Pripyat που βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο. Κάποτε η πόλη αυτή φιλοξενούσε 50.000 ανθρώπους, μετά το πυρηνικό ατύχημα, όμως, το 1986, εγκαταλείφθηκε. Σήμερα η εικόνα της μοιάζει να έχει παγώσει στο χρόνο. Οι ημερήσιες εκδρομές για τους τουρίστες ξεκινούν από το Κίεβο και περιλαμβάνουν ξενάγηση στην ευρύτερη περιοχή και τα εγκαταλελειμμένα χωριά. Επίσης μπορεί κανείς να δει τον πυρηνικό αντιδραστήρα «νούμερο 4», που από το 2017 έχει καλυφθεί με έναν τεράστιο μεταλλικό θόλο.