Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 08:38

Sport Fitness Advisor: Τα 35 οφέλη του κάμπινγκ - Συμβουλές για αρχάριους

Το κάμπινγκ είναι μια δραστηριότητα που είναι γνωστή στους περισσότερους, αλλά αγγίζει παραπάνω εκείνους που γνωρίζουν την πραγματική ουσία αυτής της λύσης διακοπών.

Η ευχαρίστηση του ύπνου κάτω από τα αστέρια ή απλά η εύρεση ενός καλού σημείου μακριά από τη φασαρία των πόλεων είναι κάτι που εξιτάρει τους κατασκηνωτές.

Η κοπή ξύλων, μια πεζοπορία ή απλά μια βουτιά στον κοντινό ποταμό, είναι μερικές από τις συναρπαστικές εμπειρίες που μπορεί κανείς να απολαύσει στο κάμπινγκ.

Ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι το ταξίδι σε έναν εξωτικό προορισμό διακοπών και η κράτηση μιας ακριβής σουίτας ξενοδοχείου είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσετε τις διακοπές σας, οι κατασκηνωτές θα διαφωνούσαν για πολλούς λόγους.

Το sport-fitness-advisor.com συγκέντρωσε τα 35 οφέλη του να κάνει κανείς κάμπινγκ, αναφέροντας παράλληλα 10 συμβουλές για αρχάριους.

1. Επιστροφή στον φυσικό ύπνο

Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τα πρότυπα της ημέρας. Κάνουν τo σύνολο των δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόλις φτάσει το σούρουπο, πέφτουν για ύπνο. Αυτό όχι μόνο παρέχει άφθονο χρόνο ύπνου αλλά μειώνει τα επίπεδα άγχους. Στην κανονική μας ζωή, συνηθίζουμε στο τεχνητό φως, το οποίο στρεβλώνει τον τρόπο ύπνου μας, ωστόσο στο κάμπινγκ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μια έρευνα για τους κατασκηνωτές έδειξε ότι οι άνθρωποι έχουν καλύτερη προσαρμογή στους φυσικούς κύκλους ύπνου σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ζουν σε τεχνητά φωτισμένους χώρους.

2. Αυξημένη παραγωγή της σεροτονίνης

Κατά την κατασκήνωση, η σωματική άσκηση είναι αναπόφευκτη. Κάποιος πρέπει να περπατήσει για να βρει ξύλα ενώ ακόμη και η πράξη του τεμαχισμού ξύλων επιβαρύνει το σώμα. Ενώ βρίσκεστε στο ύπαιθρο, το σώμα έχει πρόσβαση σε καλύτερα επίπεδα οξυγόνου, τα οποία δεν είναι μολυσμένα σε αντίθεση με τις πόλεις. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα αισθάνεται φυσικά πιο υγιές στο φυσικό περιβάλλον σε σύγκριση με το αστικό. Το σώμα λόγω της αίσθησης ολοκλήρωσης ή ικανοποίησης παράγει την ορμόνη σεροτονίνης. Στο κάμπινγκ μπορεί κάποιος να απολαύσει την ικανοποίηση των απλών επιτευγμάτων, όπως η εγκατάσταση της σκηνής. Αυτό το αίσθημα ικανότητας ενισχύει τα επίπεδα σεροτονίνης και κάνει το τροχόσπιτο μια ευχάριστη εμπειρία.

3. Περισσότερη άσκηση για το σώμα σας

Κατά την κατασκήνωση, οι δραστηριότητες που θα πρέπει να αναλάβετε είναι ατελείωτες. Στο κάμπινγκ η κολύμβηση για παράδειγμα, διασφαλίζει ότι θα κάνουμε τις ασκήσεις που χρειάζεται το σώμα μας. Κάποιος μπορεί να ασχοληθεί με υπαίθριες δραστηριότητες όπως επιθυμεί, καθώς δεν χρειάζεται να τηρεί την καθημερινή ρουτίνα.

4. Μειώστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα

Στη κατασκήνωση, τα φυσικά τρόφιμα είναι προτιμότερα σε σύγκριση με τα πρόχειρα. Τα πιο υγιεινά γεύματα περιλαμβάνουν βρώμη ή ψάρι μεταξύ άλλων θρεπτικών τροφίμων. Ενώ βρίσκεστε στο κάμπινγκ, πιθανότατα δεν θα μπορείτε να παραγγείλετε το αγαπημένο σας πρόχειρο φαγητό. Επιπλέον, αυτοί οι χώροι είναι συχνά μακριά από τις αστικές περιοχές καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση στο πλησιέστερο εστιατόριο. Και οι δύο αυτοί παράγοντες θα ωθήσουν τους κατασκηνωτές να τρώνε πιο υγιεινές επιλογές σε σύγκριση με τα λιπαρά τρόφιμα που έχουν συνηθίσει. 

5. Βελτιωμένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Το Κάμπινγκ σας παρέχει την ευκαιρία να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στην επίλυση προβλημάτων. Το κάμπινγκ συχνά απαιτεί από εσάς να βρείτε λύσεις σε προκλήσεις που μπορεί να μην έχετε αντιμετωπίσει στο σπίτι, όπως η εγκατάσταση σκηνών ή η αναζήτηση ξύλου. Παράλληλα, μπορεί να προκύψει βροχή ή απώλεια προμηθειών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εφευρετικότητα είναι απαραίτητη για την επιβίωση. Ως εκ τούτου, οι γνωστικές δεξιότητες ενός ατόμου δοκιμάζονται κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ. Έτσι, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα. Μεταφέρετε εργαλεία στο σακίδιο πεζοπορίας σας και βρείτε ένα ασφαλές μέρος για κατασκήνωση.

6. Ανάθεση καθηκόντων

Η κατηγορία αυτή αφορά κυρίως τους νέους. Στο κάμπινγκ πρέπει να αναθέσετε καθήκοντα σε όλους. Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας έχει μικροδουλειές όπως στην καθημερινότητα του. Ωστόσο, οι δεξιότητες που απαιτούνται για την εκπλήρωση των καθηκόντων στο κάμπινγκ μπορεί να είναι χρήσιμες σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή. Οι δεξιότητες όπως το δέσιμο ενός σχοινιού ή η φωτιά είναι καταστάσεις που μπορεί να χρησιμεύσουν στο μέλλον.

7. Βελτιωμένη μαθησιακή ικανότητα

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε κάμπινγκ έχουν καλύτερες δυνατότητες κατανόησης στην τάξη σε σύγκριση με εκείνα που δεν το κάνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά μπορούν εύκολα να συσχετίσουν αυτά που μαθαίνουν στο σχολείο με αυτά που βλέπουν στο κάμπινγκ. Η εμπειρία αυτή είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο διδασκαλίας καθώς εκθέτει τα παιδιά σε νέα πράγματα στο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η ικανότητα κατανόησης.

8. Δεξιότητες ομαδικής συνοχής
 
Το κάμπινγκ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συγκεντρώσετε μια ομάδα φίλων ή συναδέλφων για μια ομαδική δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ, οι πολλές δραστηριότητες, οι οποίες απαιτούν ομαδική προσπάθεια, όπως η οργάνωση στρατοπέδευσης ή η αναζήτηση άγριων θηραμάτων, επιτρέπουν σε διαφορετικά άτομα να συνδέονται. Οι διασκεδαστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το κάμπινγκ είναι ατελείωτες και η ομάδα θα έχει πολύ διασκεδαστική συνεργασία, η οποία τελικά φέρνει την αίσθηση ότι ανήκετε σε ένα σύνολο.
 
9. Απόσταση από το διαδίκτυο
 
Το διαδίκτυο και η τεχνολογία αποτελούν πηγή άγχους για πολλά άτομα. Σύμφωνα με έρευνα, πολλά άτομα που περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο ή κοιτάζουν τις οθόνες υπολογιστών υποφέρουν από άγχος και νευρολογικά προβλήματα. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η συνεπής χρήση του διαδικτύου αυξάνει τα επίπεδα κατάθλιψης. Κατά την κατασκήνωση, η ολική ή μερική έλλειψη συνδεσιμότητας με το δίκτυο καθιστά την τεχνολογία άχρηστη για όλους. Αυτό επιτρέπει στα άτομα να επικεντρωθούν περισσότερο στο άμεσο περιβάλλον τους. 
 
10. Βρείτε μια στιγμή έμπνευσης
 
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ίσως γνωρίζετε ότι οι στιγμές έμπνευσης είναι σπάνιες. Το κάμπινγκ στο δάσος αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί αυτή τη στιγμή. Πολλοί κατασκηνωτές θα υποστηρίξουν το γεγονός ότι έχουν εμπνευστεί μέσα από ένα χαρακτηριστικό του νερού όπως έναν καταρράκτη. Αυτές οι εκπληκτικές στιγμές αποτελούν πηγή κινήτρων και καινοτομίας σε μερικούς ανθρώπους και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το να βρίσκεις δημιουργικούς ανθρώπους σε κάμπινγκ.
 
11. Αυξημένος ρυθμός καύσης θερμίδων
 
Το κάμπινγκ απαιτεί να καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια για να εκτελείτε πιο πολλές δραστηριότητες από το κανονικό. Ορισμένες δραστηριότητες όπως η κοπή ξύλου και η πεζοπορία θα επιβαρύνουν σημαντικά το σώμα. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο καίει το σωματικό λίπος για να παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια. Το σώμα έχει επίσης πρόσβαση σε καθαρό αέρα και ηλιακό φως, γεγονός που το καθιστά πιο ενεργό.
 
12. Περάστε χρόνο εκτός
 
Mετά το κάμπινγκ, τα άτομα αναπτύσσουν μια αγάπη για τις υπαίθριες δραστηριότητες. Πολλοί από τους ανθρώπους είτε περνούν το χρόνο τους σε ένα γραφείο ή στο σπίτι. Η ζωή σε αστικό περιβάλλον δεν επιτρέπει την ελευθερία που χρειάζεται το σώμα. Μόλις ένα άτομο βιώσει το κάμπινγκ από πρώτο χέρι, η φρεσκάδα του αέρα και η φυσική ελευθερία, τους εμπνέει να θέλουν να έχουν περισσότερες εμπειρίες εξωτερικού χώρου. Στο κάμπινγκ ξεφεύγει κανείς επίσης από το άγχος που αναπτύσσεται ζώντας σε κλειστούς χώρους ή σε εσωτερικούς χώρους, κάνοντας το άτομο πιο δραστήριο και πιο ευτυχισμένο.
 
13. Βελτιωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση
 
Σήμερα, αρκετός κόσμος απέχει από την κοινωνικοποίηση, καθώς είναι πολλές ώρες μπροστά από συσκευές. Το κάμπινγκ αναγκάζει τα άτομα να παρατηρήσουν το ένα το άλλο, καθώς αναιρεί την τεχνολογία. Η συμμετοχή σε αποστολές κάμπινγκ επιτρέπει στα άτομα να αποκτήσουν τις απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες που απαιτούνται για τον έξω κόσμο. Αυτό είναι ως επί το πλείστον ανεκτίμητο για τη νεότερη γενιά προκειμένου να ξεπεραστούν κοινωνικά ζητήματα.
 
14. Νέες προκλήσεις και εμπειρίες
 
Κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ, ο κόσμος είναι πάντα πηγή νέων εμπειριών. Καθώς περπατάτε ένα μονοπάτι ή κάνετε μια πεζοπορία στην πλαγιά ενός βουνού, υπάρχει εγγύηση για μια νέα εμπειρία ή μια νέα πρόκληση. Οι προκλήσεις κατά την κατασκήνωση επιτρέπουν στο άτομο να ασκήσει τις γνωστικές του ικανότητες και, συνεπώς, να βελτιώσει τη βάση των γνώσεων του.
 
15. Βελτιωμένη αναπνοή και μεταβολισμός
 
Κατά την κατασκήνωση, η συνεχής δραστηριότητα και ο καθαρός αέρας δίνουν στο σώμα βελτιωμένο μεταβολισμό. Το κάμπινγκ παρέχει επίσης πολλές δραστηριότητες στις οποίες το άτομο μπορεί να λάβει μέρος. Η υποδοχή οξυγόνου αυξάνει επίσης τον ρυθμό αναπνοής στο σώμα. Ο βελτιωμένος μεταβολισμός βελτιώνει φυσικά τη λειτουργία διαφόρων οργάνων του ανθρώπου.
  
16. Βελτιώστε τις λειτουργίες του σώματος σας
 
Σύμφωνα με μελέτες, οι εξωτερικοί χώροι μειώνουν τα φυσικά φονικά κύτταρα στο σώμα. Επιπλέον, όταν κάποιος αναπνέει στη φύση βελτιώνει τις αντιστάσεις του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο μειώνει τη διαδικασία γήρανσης, αλλά βελτιώνεται και η ζωή τους.
 
17. Εκτίμηση της απλότητας
 
Το κάμπινγκ δεν προσφέρει μόνο ένα νέο περιβάλλον αλλά και νέες εμπειρίες. Το αποτέλεσμα των νέων εμπειριών είναι μια καλύτερη εκτίμηση της απλότητας και της ομορφιάς της ζωής. Το κάμπινγκ βοηθά το άτομο να αποβάλει τις επιπτώσεις της εξάντλησης και βελτιώνει τα κίνητρά του στις δραστηριότητες.
 
18. Περισσότερος χρόνος οικογενειακού δεσμού
 
Τα περισσότερα άτομα ακολουθούν πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα, τα οποία δεν τους επιτρέπουν πολύ χρόνο για την οικογένεια τους. Η παραμονή στο κάμπινγκ επιτρέπει την επένδυση με τον οικογενειακό κύκλο. Η οικογένεια μπορεί, επομένως, να συμμετέχει σε διασκεδαστικές δραστηριότητες ή απλά να απολαμβάνει γεύματα μαζί.
 
19. Οικειότητα σε ζευγάρια
 
Σύμφωνα με μελέτες, το επίπεδο οικειότητας μεταξύ των ζευγαριών βελτιώνεται έως και 37% κατά τη διάρκεια και μετά το κάμπινγκ. Η εξήγηση είναι ότι το κάμπινγκ στο δάσος παρέχει τη μοναξιά και την οικειότητα που χρειάζονται. Τα άτομα μπορούν να μοιράζονται περισσότερα και να συνδέονται καλύτερα. Η απλή συνομιλία κάποιες φορές αποδεικνύεται ότι είναι το μόνο πράγμα που αυξάνει την οικειότητα μεταξύ των ζευγαριών.
 
20. Διακοπές με χαμηλό κόστος
 
Κατά την κατασκήνωση, το μόνο κόστος που προκύπτει περιλαμβάνει τη μεταφορά από και προς το κάμπινγκ, τις προμήθειες τροφίμων και τα εργαλεία. Το φαγητό είναι το μισό κόστος, καθώς μερικά είναι διαθέσιμα από το φυσικό περιβάλλον. Σε αντίθεση με άλλες επιλογές διακοπών, που απαιτούν διαμονή και εισιτήρια πτήσεων, το κάμπινγκ είναι λιγότερο δαπανηρό. Η επιλογή του κάμπινγκ συνοδεύεται από πληθώρα υπαίθριων δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, κανό, ψάρεμα και άλλα. Το κάμπινγκ είναι επομένως, ένας απλός τρόπος για διακοπές με χαμηλό κόστος.
 
21. Υγιής οργανισμός
 
Το κάμπινγκ αναγκάζει τα άτομα να ασκούν πιο υγιεινή διατροφή και τα εκθέτει στο φως του ήλιου. Τα φυσικά μούρα και τα φρούτα είναι επίσης χρήσιμα για τη διατροφή των κατασκηνωτών. Ένας λαγός ή μια άγρια γαλοπούλα θα προσθέσουν κάποια πρωτεΐνη στη διατροφή. Το κάμπινγκ κάνει το σώμα πιο δραστήριο με περισσότερα επίπεδα οξυγόνου και αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Αυτό βελτιώνει το μεταβολισμό του σώματος και έτσι ενισχύει την ικανότητά του να απορροφά τις βιταμίνες και τα μέταλλα.
 
22. Βελτιωμένη υγεία των οστών και των δοντιών
 
Κατά την κατασκήνωση, ο ήλιος είναι σε αφθονία. Το φως του ήλιου δεν είναι μόνο χρήσιμο για το υπέροχο μαύρισμα, αλλά βελτιώνει επίσης την απορρόφηση του φωσφόρου και του ασβεστίου. Η έκθεση στο ηλιακό φως αυξάνει την παραγωγή βιταμίνης D, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την απορρόφηση του φωσφόρου και του ασβεστίου. Το αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της υγείας των οστών και των δοντιών. Η έκθεση στο ηλιακό φως σε ενήλικες και νέους βελτιώνει σημαντικά την υγεία των οστών τους.
 
23. Ενισχύει την αυτογνωσία
 
Ενώ ασχολούμαστε με καθημερινές δραστηριότητες, συνεχώς παραμελούμε δραστηριότητες, οι οποίες μειώνουν τις δυνατότητες αυτογνωσίας μας. Κατά την κατασκήνωση, το άτομο μπορεί εύκολα να εκτελέσει όλες τις εργασίες και να ξεχωρίσει τι είναι πιο ικανό να κάνει. Του επιτρέπει επίσης να αναλύσει τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και το χαρακτήρα του. Αυτό βοηθά το άτομο να έχει έναν καλύτερο ορισμό για το ποιο είναι και να κατανοήσει καλύτερα τα πάθη του. Ενώ κοινωνικοποιείτε με άλλους στο ήρεμο περιβάλλον, μπορεί κανείς να μάθει να είναι ανεκτικός απέναντι σε διάφορους τύπους προσωπικοτήτων.
 
24. Βελτιώνει την αυτοπεποίθηση
 
Η ζωή συχνά προσφέρει προκλήσεις και μερικές φορές, αυτές μειώνουν την αυτοπεποίθησή μας. Ωστόσο, στη μοναξιά του δάσους, απλά επιτεύγματα ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας. Αυτά τα απλά επιτεύγματα μπορεί να περιλαμβάνουν τη σκηνή κάμπινγκ ή το άναμμα της φωτιάς. Όταν κάποιος φαίνεται ικανός σε μικρές εργασίες βελτιώνει την προσωπική εικόνα του. Η μοναξιά του κάμπινγκ στο δάσος μειώνει επίσης τον αριθμό των κριτών, που είναι μια σημαντική πηγή χαμηλής αυτοεκτίμησης. Η ολοκλήρωση αυτών των καθηκόντων αυξάνει την εκτίμηση των κατασκηνωτών και βελτιώνει το κίνητρό τους να ολοκληρώσουν περισσότερες δραστηριότητες με επιτυχία.
 
25. Βελτιωμένη ανεξαρτησία
 
Ενώ μεγάλωσε στο λίκνο της πατρότητας, το παιδί αισθάνεται συνήθως εξαρτώμενο. Το κάμπινγκ, ωστόσο, θα επιτρέψει στο παιδί να αποκτήσει ανεξάρτητη σειρά. Μελέτες δείχνουν ότι μετά τη συμμετοχή τους σε αποστολές κάμπινγκ με φίλους ή συμμαθητές, τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν μια αίσθηση ανεξαρτησίας. Αυτό συμβαίνει επειδή το κάμπινγκ βελτιώνει τις γνωστικές τους δεξιότητες και ως εκ τούτου αισθάνονται την αίσθηση αυτάρκειας μακριά από τους γονείς. Με αυτόν τον τρόπο, η νέα γενιά μπορεί εύκολα να αποκτήσει ανεξαρτησία πηγαίνοντας για κάμπινγκ.
 
26. Καλύτερη συγκέντρωση και εστίαση
 
Οι περισσότεροι δύσκολα μπορούν να περάσουν μια μέρα χωρίς να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τα πολυάσχολα προγράμματα εργασίας και η ρουτίνα μειώνουν την παραγωγικότητα. Το κάμπινγκ, ωστόσο, αναγκάζει κάποιον να επικεντρώσει την προσοχή του σε βασικές εργασίες όπως η δημιουργία σκηνών ή η κοπή καυσόξυλων. Αυτό επιτρέπει στο άτομο να βελτιώσει τη προσοχή του σε ένα μοναδικό έργο, προκειμένου να το εκτελέσει. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του εστιάζοντας στην ολοκλήρωση μιας εργασίας αντί να προσπαθεί να εκτελέσει περισσότερες εργασίες μαζί.
 
27. Βελτιωμένη μνήμη
 
Αντί να προσπαθεί κάποιος να αποθηκεύσει πολλές πληροφορίες όπως γίνεται στην καθημερινότητα του στο κάμπινγκ αποθηκεύει μόνο σημαντικές και σχετικές λεπτομέρειες. Επομένως, το άτομο βελτιώνει την ικανότητα διατήρησης της μνήμης με τις μειωμένες έννοιες που έχει.
 
28. Βελτιωμένη ψυχική υγεία
 
Κάμπινγκ στο δάσος με μόνο τους ήχους της φύσης και το σπάσιμο του ξύλου καθώς η φωτιά καίει είναι μια μοναξιά που μπορεί να εκτιμήσει μόνο ένας επισκέπτης του κάμπινγκ. Η απόσταση από τα καθημερινά προγράμματα βελτιώνει την ψυχική υγεία του ατόμου. Για πολλά άτομα που εξαρτώνται από τη δημιουργικότητα και τις εμπνεύσεις, η μοναξιά είναι μερικές φορές, ο μόνος τρόπος για την ανάπτυξη ιδεών. Στη μοναξιά του δάσους, μπορεί κανείς να βελτιώσει τη διάθεσή του. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το πράσινο περιβάλλον είναι πηγή ψυχικής θεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο ένα άτομο μπορεί να βελτιώσει τη φυσιολογική του υγεία.
 
29. Πάρτε καθαρό αέρα
 
Ο αέρας στην πλειονότητα των αστικών κέντρων μολύνεται, προκαλώντας πολλές φορές σοβαρές ασθένειες. Η "υποχώρηση" σε ένα φυσικό περιβάλλον επιτρέπει στο σώμα μια κάθαρση από τις επιπτώσεις του μολυσμένου αέρα. Η αναπνοή του αέρα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δίνει στο άτομο μια αίσθηση ηρεμίας και βελτιώνει την ψυχική του υγεία. Τα βελτιωμένα επίπεδα οξυγόνου βοηθούν επίσης στη βελτίωση του ρυθμού αναπνοής του σώματος, που επηρεάζει θετικά τη σωματική υγεία.
 
30. Εκτιμήστε τη φύση
 
Στο τροχόσπιτο γνωρίζει κανείς την ουσία της φύσης και την ομορφιά που εμπνέει, αυτός είναι ο λόγος άλλωστε για τον οποίο κάποιος αναζητά περισσότερες επισκέψεις στο κάμπινγκ μετά την πρώτη. Κατά την κατασκήνωση, η έντονη ομορφιά του περιβάλλοντος γίνεται εμφανής λόγω έλλειψης περισπασμών. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να εκτιμήσει τη φύση και να φιλοδοξεί να την προστατεύσει και να την καλλιεργήσει. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο να βρεις άτομα που είναι καινούργια στο κάμπινγκ βρίσκοντας την έμπνευση για την προστασία της φύσης.
 
31. Υψηλή διάθεση
 
Μελέτες δείχνουν ότι ένας τρόπος για να βελτιώσετε τη διάθεση σας και να αισθανθείτε χαρούμενοι είναι να είστε δραστήριοι ειδικά στην ύπαιθρο. Το δάσος με το πράσινο περιβάλλον σας δίνει μια αίσθηση ηρεμίας και μοναξιάς. Το περπάτημα στο δάσος ή η πεζοπορία είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους και να πάρετε περισσότερο οξυγόνο. Με αυτόν τον τρόπο, η ανοιχτή έκταση των δασών επιτρέπει στο σώμα να απελευθερώνει ενδορφίνες, που είναι χαλαρωτικές ορμόνες.
 
32. Καλύτερος συναισθηματικός έλεγχος
 
Όταν το σώμα είναι αγχωμένο, η πιθανότητα να υποστεί κατάρρευση αυξάνεται σημαντικά. Οι περιορισμένοι χώροι και τα στενά χρονοδιαγράμματα αυξάνουν την πιθανότητα του ατόμου να έχει κακή διάθεση. Η ταλαιπωρία που προκαλείται από το άγχος θεραπεύεται ωστόσο εύκολα στο κάμπινγκ. Εκεί κανείς μπορεί να κοιμάται όσο θέλει. Ένα άλλο γεγονός είναι ότι η αλλαγή του τοπίου μειώνει τις πιθανότητες συναισθηματικής υπερφόρτωσης. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να επιλέξει τι να κάνει και να έχει έναν άπλετο χρόνο στην εκτέλεση εργασιών. Έτσι, μπορεί κανείς να ελέγξει καλύτερα τα συναισθήματα αφού έχει λιγότερους παράγοντες άγχους.
 
33. Μειώστε τα προβλήματα άγχους και κατάθλιψης
 
Οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι ένας επιβεβαιωμένος τρόπος θεραπείας κατά του στρες, όπως έχει αναφέρει και σχετική μελέτη. Η κοινωνικότητα και η φυσική ευημερία του ατόμου βελτιώνονται επίσης κατά την κατασκήνωση. Η ηρεμία έτσι και η ησυχία παρέχουν στους ανθρώπους το απαιτούμενο επίπεδο ηρεμίας.
 
34. Βελτιώνει τη διαδικασία επούλωσης
 
Μια μελέτη σχετικά με την ανάκαμψη νεαρών ασθενών με καρκίνο έδειξε ότι έχουν καλύτερη ανάρρωση όταν είναι σε κάμπινγκ σε σύγκριση με τη φροντίδα στο σπίτι. Ο καθαρός αέρας και η φυσική δραστηριότητα έχουν να κάνουν με αυτό. Ένας άλλος λόγος είναι η έλλειψη εξάρτησης των παραγόντων υποστήριξης. Ενώ τα παιδιά είναι άρρωστα, έχουν την οικογένειά τους να τα φροντίζουν, γεγονός που δημιουργεί μια αίσθηση εξάρτησης. Αυτό είναι επίσης επιζήμιο για την οικογένεια, καθώς φαίνεται να χτίζουν τη ζωή τους γύρω από την ευημερία του άρρωστου παιδιού. Στο κάμπινγκ, το παιδί μαθαίνει στην αυτοεξάρτηση, η οποία τους ωθεί να εργαστούν. Μειώνει επίσης τα επίπεδα κατάθλιψής τους και επομένως επιτρέπει στο σώμα να παράγει ενδορφίνες και σεροτονίνη. Αυτά τα δύο βελτιώνουν τη γενική ανοσία του σώματος.
 
35. Αναστοχασμός και διαλογισμός
 
Με ένα περιβάλλον που αποσπά την προσοχή, το μυαλό δεν έχει αρκετό χρόνο διακοπής για να προβληματιστεί για τη ζωή. Ο διαλογισμός και ο προβληματισμός είναι ένας τρόπος ηρεμίας του σώματος και επιστροφής σε μια αίσθηση σαφήνειας. Ενώ βρίσκεστε στο κάμπινγκ, ο φωτισμός μιας φωτιάς είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, είτε για ζεστασιά είτε για ασφάλεια. Ωστόσο, η πυρά εξυπηρετεί επίσης πολλές άλλες λειτουργίες που συχνά δεν γίνονται αντιληπτές στους περισσότερους. Μια από αυτές είναι η ηρεμία του σώματος. Είναι συνηθισμένο οι άνθρωποι να κάθονται δίπλα σε μια φωτιά όταν αναζητούν άνεση και ηρεμία. Έτσι προκύπτει ότι δίπλα στην φωτιά οι άνθρωποι βρίσκουν ηρεμία. Η ηρεμία αποσπά την προσοχή από τις στρεσογόνες σκέψεις δίνοντας στο μυαλό λίγο χρόνο για να σκεφτεί άλλα πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να εκτιμήσει άλλες πτυχές της ζωής.
 
Συμβουλές για αρχάριους...
 
1. Σαφές σχέδιο
 
Στο κάμπινγκ είναι απαραίτητο ένα σαφές σχέδιο για το τι να κάνετε ενώ βρίσκεστε εκεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να βρει στην τοποθεσία, ό, τι χρειάζεται για προμήθειες και τα κατάλληλα εργαλεία για χρήση κατά την κατασκήνωση. Ένα άλλο πράγμα είναι οι δραστηριότητες στο κάμπινγκ. Το κάμπινγκ θα πρέπει πρώτα να είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα και μια μαθησιακή εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο το πνεύμα του κάμπινγκ ξυπνά στους αρχάριους.
 
2. Χρησιμοποιήστε μια λίστα ελέγχου
 
Συνιστάται να χρησιμοποιείτε μια λίστα ελέγχου για τη κατασκήνωση. Με αυτόν τον τρόπο, κάποιος διασφαλίζει ότι έχει κάθε σημαντικό πράγμα διαθέσιμο. Ωστόσο, συνιστάται να συμπεριλάβετε μόνο τα απαραίτητα και όχι είδη που δεν θα σας χρειαστούν.
 
3. Ακολουθήστε τη μινιμαλιστική προσέγγιση
 
Ολόκληρος ο λόγος για το κάμπινγκ είναι η αποφυγή της σπιτικής εμπειρίας και η επιβίωση μόνο με ό, τι προσφέρει η φύση. Το να μεταφέρετε πάρα πολλά πράγματα από το σπίτι θα χαλάσει το νόημα του κάμπινγκ και όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο τόσο πιο δύσκολο είναι να κινηθεί, ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επομένως, συνιστάται να ακολουθείτε τη μινιμαλιστική προσέγγιση στις αποσκευές σας. Δοκιμάστε λιγότερο ογκώδεις επιλογές εργαλείων ή λιγότερα φρέσκα τρόφιμα, καθώς χαλούν ταχύτερα. Αντ 'αυτού, μεταφέρετε μόνο αυτό που είστε σίγουροι ότι θα χρησιμοποιήσετε. Αυτή η προσέγγιση δημιουργεί την ευκαιρία για προσαρμογή στη φύση αναζητώντας προμήθειες. Ο αρχάριος μαθαίνει επίσης να κάνει πράγματα διαφορετικά για να εξοικονομήσει πόρους και να βρει πολλαπλές χρήσεις απλών αντικειμένων και εργαλείων.
 
4. Αποφύγετε τη τεχνολογία
 
Η απομάκρυνση από την καθημερινότητα συνεπάγεται με την απομάκρυνση από gadgets όπως τηλέφωνα ή υπολογιστές. Όταν υπάρχει η αίσθηση της τεχνολογίας, η προσοχή εστιάζει σε αυτή οπότε καλό είναι να πάρετε συσκευές απλά για ώρα ανάγκης. Σχετικά με τα φώτα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φωτιές, οι οποίες είναι πιο ήρεμες. Γύρω από τη φωτιά, μπορεί κανείς να μοιραστεί εύκολα ιστορίες και να συνδυάσει εμπειρίες, καθώς φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.
 
5. Προγραμματίστε το κάμπινγκ νωρίτερα
 
Στο κάμπινγκ μερικοί θα επιλέξουν έναν χώρο που έχει σκληρό περιβάλλον ή έναν που δεν επιτρέπει διασκεδαστικές δραστηριότητες. Κάποια άλλα παρέχουν επίσης διάφορους πόρους, όπως νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και πρόσβαση σε τοπικά καταστήματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να ξαναγεμίσει τις προμήθειες του. Ο σχεδιασμός για την τοποθεσία του κάμπινγκ επιτρέπει τον προγραμματισμό σχεδόν όλων των πτυχών της αποστολής του κάμπινγκ. Δραστηριότητες όπως η πεζοπορία είναι διαθέσιμες μόνο σε ορισμένες περιοχές με ορεινές και δασικές περιοχές. Η γνώση του κατάλληλου κάμπινγκ παρέχει επίσης την ευκαιρία να προγραμματίσετε τις προφυλάξεις ασφαλείας που απαιτούνται εγκαίρως.
 
6. Με το μυαλό στον καιρό
 
Υπάρχει ανάγκη για προγραμματισμό λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό. Ο κακός καιρός μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση ορισμένων προμηθειών, εργαλείων ή ακόμη και να εμποδίσει το τροχόσπιτο να συμμετάσχει σε ορισμένες δραστηριότητες. Διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως κανό ή καγιάκ είναι ανεπιθύμητες όταν βρέχει. Η τοποθεσία του κάμπινγκ θα πρέπει να προσφέρει ευκολία απέναντι στις καιρικές συνθήκες για τις διάφορες δραστηριότητες. Επιλέξτε διαφορετικό κάμπινγκ εάν ο καιρός είναι δυσμενής ή απλώς περιμένετε να βελτιωθεί.
 
7. Επιλέξτε ευνοϊκό εξοπλισμό
 
Όσον αφορά τα εργαλεία για το κάμπινγκ, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Επενδύστε σε μια καλή σκηνή εάν σκοπεύετε να κάνετε κάμπινγκ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επενδύστε σε μια καλή σκηνή και εξοπλισμό ύπνου, καθώς και ένα ζευγάρι μπότες πεζοπορίας. Εάν πηγαίνετε σε ένα κάμπινγκ κοντά στην παραλία, τότε οι μπότες πεζοπορίας και οι χοντροί υπνόσακοι δεν είναι απαραίτητοι.
 
8. Θέματα υγιεινής
 
Ορισμένα ζητήματα υγιεινής χρειάζονται παραπάνω προγραμματισμό. Πρέπει να σχεδιάσετε που θα διοχετεύσετε τα απόβλητα για να αποφύγετε τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε βιοαποικοδομήσιμο υλικό όταν βρίσκεστε έξω στο κάμπινγκ. Ένας άλλος τρόπος είναι να φέρετε απλούς σάκους απορριμμάτων για να συλλέξετε τα απόβλητα. Μετά την κατασκήνωση, το τροχόσπιτο μπορεί να πετάξει τα απόβλητα στο κατάλληλο μέρος.
 
9. Επιλογές μαγειρέματος
 
Κατά την κατασκήνωση στο δάσος, η έλλειψη προμηθειών τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει ένα διαρκές πρόβλημα. Ενώ ορισμένα κάμπινγκ μπορεί να βάλουν το τροχόσπιτο κοντά σε έναν οικισμό από τον οποίο μπορούν να αγοράσουν πρόσθετες προμήθειες, άλλοι προσφέρουν απόλυτη απομόνωση από τον πολιτισμό. Επομένως, ανάλογα με την τοποθεσία του κάμπινγκ, συνιστάται να φέρετε ανθεκτικά τρόφιμα όταν σχεδιάζετε να κάνετε κάμπινγκ σε μεγάλες αποστάσεις. Συνιστάται επίσης να φέρετε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα για να διατηρούνται άνετα. Οι διάφορες συνταγές κατά το κάμπινγκ σας προσφέρουν απλά αλλά νόστιμα φαγητά που να μην είχατε σκεφτεί αρχικά.
 
10. Προφυλάξεις ασφαλείας
 
Εάν κάνετε κάμπινγκ για πρώτη φορά, συνιστάται να λαμβάνετε προφυλάξεις για να μειώσετε την έκθεσή σας σε κινδύνους ενώ βρίσκεστε έξω στο δάσος. Φέρτε μια αλοιφή εντομοαπωθητικής και έναν φακό. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα εύχρηστο κιτ πρώτων βοηθειών σε περίπτωση τραυματισμών. Συνιστάται επίσης να έχετε τουλάχιστον μία μορφή αξιόπιστης επικοινωνίας με τον έξω κόσμο μέσω της οποίας μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.