Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 08:07

Τορίνο: O γαστρονομικός... παράδεισος της Ιταλίας (Βίντεο+φωτογραφίες)

Παρόλο που δεν είναι μια τεράστια πόλη όπως η Ρώμη ή μια πρωτεύουσα της μόδας όπως το Μιλάνο, το Τορίνο της Ιταλίας είναι ένας γοητευτικός προορισμός που έχει πολλά να προσφέρει.

Γνωστό και ως η «πρωτεύουσα» της σοκολάτας, φημίζεται τόσο για τα 19ου αιώνα καφέ του που σερβίρουν το χαρακτηριστικό bicerin (ρόφημα σοκολάτας με καφέ και γάλα), όσο και για τα μικρά, τυλιγμένα σε χρυσόχαρτο φουντούκια με κακάο, τα περίφημα giandujotti.

Επίσης, το Τορίνο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Piedmont, όπου παράγεται το περίφημο κρασί Barolo, ενώ πρόκειται και για τον τόπο όπου ευδοκιμούν οι πεντανόστιμες και πανάκριβες τρούφες.

Σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητα των Τορινέζων διαδραματίζει και ο «θεσμός», πια, του απεριτίφ, καθώς εδώ τον 18ο αιώνα ο Carpano εφηύρε το βερμούτ.

Το Τορίνο είναι κτισμένο σε πεδιάδα στους πρόποδες των Άλπεων και βρίσκεται 138 χλμ. δυτικά από το Μιλάνο. Ένα μεγάλο μέρος της πόλης βρέχεται κυρίως από τον ποταμό Πάδο, πέρα από τον οποίο βρίσκονται οι λόφοι με τα ακριβά προάστια. Τα μέρη της πόλης εκατέρωθεν του ποταμού, συνδέονται μεταξύ τους με μεγάλες, πέτρινες γέφυρες, από τις οποίες μπορεί κανείς να θαυμάσει το φυσικό κάλλος του ποταμού, τις πάπιες, τα τουριστικά ποταμόπλοια, κωπηλατικούς αγώνες κλπ. Άλλα ποτάμια που βρέχουν την πόλη είναι ο Στούρα ντι Λάντσο, ο Σανγκόνε και η Ντόρα Ριπάρια.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το αιγυπτιακό μουσείο που φιλοξενεί μια από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές αιγυπτιακών τεχνουργημάτων στον κόσμο καθώς και το Ιταλικό Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου. Παράλληλα, Ο επισκέπτης θα περιπλανηθεί στην πλατεία Castello και στη Via Roma και θα θαυμάσει από κοντά τα εντυπωσιακά μπαρόκ κτίρια.

Βίντεο: Cities in 4K