Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2019 08:59

Moeraki: Το σπάνιο φυσικό φαινόμενο της Νέας Ζηλανδίας (Φωτογραφίες)

Η μεγάλη, αμμώδης παραλία Koekohe στη νοτιοανατολική πλευρά της Νέας Ζηλανδίας είναι γνωστή για ένα πράγμα: τους τεράστιους ογκόλιθους Moeraki.

Οι μεγάλοι, αυτοί, σφαιρικοί ογκόλιθοι, διάσπαρτοι σε όλη την έκταση της ακτής, προσδίδουν απόκοσμη αύρα, ενώ αποτελούν δημοφιλές αξιοθέατο στην ευρύτερη περιοχή.

Με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν υποστεί ρωγμές στην επιφάνειά τους, η εικόνα τους προσιδιάζει σε γιγαντιαία αυτά δεινοσαύρων.

Οι εντυπωσιακοί ογκόλιθοι δημιουργήθηκαν πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια από την προϊστορική λάσπη, συλλέγοντας ιζήματα και ορυκτά, ενώ πιστεύεται ότι το σφαιρικό τους σχήμα οφείλεται στο γεγονός ότι «μεγάλωσαν» σε μια διαδικασία κρυστάλλωσης, η οποία διήρκησε 5 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Οι περισσότεροι από αυτούς ζυγίζουν αρκετούς τόνους, ενώ οι μεγαλύτεροι ξεπερνούν σε πλάτος ακόμη και τα δύο μέτρα!

Ωστόσο, η παραλία εκτός από τους χαρακτηριστικούς της ογκόλιθους είναι γνωστή και για την ενδιαφέρουσα πανίδα που κατοικεί εδώ όπως οι πιγκουίνοι με τα κίτρινα μάτια (ένα σπάνιο είδος που απειλείται με εξαφάνιση), μια αποικία φώκιας καθώς και τα δελφίνια Hectors που μπορεί να παίζουν με τα κύματα αρκετά κοντά στην ακτή.