Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 08:36

Έρημος Λουτ - Το πιο καυτό μέρος στον πλανήτη (Φωτογραφίες)

Στην επαρχία του Κερμάν στο Ιράν, η έρημος Λουτ (Lut) κρατά την πρωτοκαθεδρία ως το πιο καυτό μέρος σε ολόκληρο τον πλανήτη, με την ανώτερη θερμοκρασία εδώ που έχει σημειωθεί ποτέ να αγγίζει τους 70 βαθμούς κελσίου!

Πιο συγκεκριμένα το πιο ζεστό μέρος της ερήμου είναι το Γκόρντομ Μπεριάν, ένα τεράστιο οροπέδιο 480 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είναι καλυμμένο σε όλη την επιφάνειά του με λάβα.

Σύμφωνα με το θρύλο η ονομασία της ερήμου σημαίνει «καβουρδισμένο σιτάρι» στα περσικά και προήλθε αφότου ένα φορτίο σιταριού αφέθηκε στην έρημο Λουτ και μετά από λίγες μέρες κάηκε λόγω της υψηλής θερμότητας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

Η «ανατομία» της ερήμου έχει ως εξής: στο ανατολικό της τμήμα βρίσκεται το εν λόγω οροπέδιο, ενώ στο κέντρο της έχει διαμορφωθεί μια σειρά από κορυφές και αυλάκια, που πολλές φορές φτάνουν και τα 75 μέτρα ύψος. Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λουτ συναντάται μια τεράστια έκταση από άμμο, όπως αυτή της ερήμου Σαχάρα, με αμμόλοφους 300 μέτρων, οι οποίοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους υψηλότερους σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, η έρημος Λουτ θεωρείται ότι πρόκειται και για ένα από τα ξηρότερα μέρη πάνω στη γη, ενώ από τον Ιούλιο του 2016 συγκαταλέγεται στη λίστα της UNESCO με τις τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς.