Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 08:44

Compare The Market: Οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρωτεύουσες στην Ευρώπη

Μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον βρετανικό ιστότοπο Compare The Market (πρόκειται για ένα δημοφιλές site σύγκρισης τιμών), αναδεικνύει τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις της Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Lonely Planet, η μελέτη χώρισε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βάσει δέκα πράσινων παραγόντων, για να αναδείξει τις δέκα πιο «πράσινες» στη Γηραιά Ήπειρο.

Παράμετροι όπως τα χαμηλά επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι εκτάσεις πράσινου σε καθεμία από αυτές, το μήκος των ποδηλατοδρόμων, οι ώρες που περνούν οι κάτοικοί τους στην κίνηση, το ποσοστό εξ αυτών που περπατούν, κάνουν ποδήλατο ή χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της κορυφαίας δεκάδας.

Στην πρώτη θέση, λοιπόν, αναδείχθηκε η πρωτεύουσα της Αυστρίας. Η Βιέννη, όχι μόνο διαθέτει τους μεγαλύτερους σε μήκους ποδηλατοδρόμους στην Ευρώπη (1.300 χλμ.), χωρισμένους μάλιστα αισθητά από τους μποτιλιαρισμένους δρόμους της, αλλά διαθέτει και την καλύτερη ποιότητα νερού και αέρα.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Βέρνη. Η Ελβετία γενικότερα είναι γνωστή ως μία από τις πιο υγιεινές και χαρούμενες χώρες για να ζει κάποιος. Έτσι, και η πρωτεύουσά της διαθέτει μεγάλες εκτάσεις πράσινου, φρέσκο νερό από τις Άλπεις καθώς και σημαντική απουσία κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Η πρώτη τριάδα ολοκληρώνεται από το Ελσίνκι, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μεταξύ άλλων και λόγω των 1.200 χλμ. ποδηλατοδρόμων του, από τους πρώτους που δημιουργήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τέλος, η Αθήνα κατέλαβε την 24η θέση, από τις συνολικά 25 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.