Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 08:34

Λυών - Η ιστορική πόλη που ισορροπεί ανάμεσα στο γαλλικό βορρά και νότο (Βίντεο+φωτογραφίες)

Με αρχιτεκτονική και ιστορική κληρονομιά δύο χιλιάδων ετών, η Λυών αποτελεί μια πόλη - υπαίθρια πινακοθήκη.

Με γιγάντιες τοιχογραφίες στους τοίχους των κτιρίων, δαιδαλώδη περάσματα, πληθώρα μουσείων και γκαλερί, καθώς και ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τον επισκέπτη. Στη Λυών βρίσκονται πολλά βραβευμένα εστιατόρια αυθεντικής γαλλικής κουζίνας.

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας βρίσκεται στην συμβολή των ποταμών Ροδανού και Σον και αποτελεί την πρωτεύουσα της περιφέρειας Ρον-Αλπ.

Το κέντρο της πόλης, γνωστό και ως Presqu’ile δηλαδή σχεδόν νησί, ονομάζεται έτσι λόγω της χερσονήσου που σχηματίζει και κυριαρχείται από την αχανή πλατεία Bellecour.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη Βασιλική της Παναγίας του Φουβιέρ που χτίστηκε μεταξύ 1872 και 1896 και φιλοξενεί στη κορυφή της το Άγαλμα του Saint-Michel, τον Καθεδρικό της Λυών και το θέατρο Σελεστίν που χρονολογείται από το 1881 και έχει χαρακτηριστεί μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η παλιά ρωμαϊκή αποικία, κάποτε πρωτεύουσα της Γαλατίας και ξακουστή πόλη του μεταξιού προσφέρει πολλές επιλογές στον ταξιδιώτη.

Στην πλατεία des Terreaux βρίσκεται το σιντριβάνι του Μπαρτόλντι, δημιουργού του Αγάλματος της Ελευθερίας, με τη Γαλλία ως Μαριάν και τέσσερα άλογα να συμβολίζουν τους ποταμούς της χώρας.

Η παλιά πόλη είναι γνωστή για τα δαιδαλώδη περάσματα -πολλές φορές υπόγεια- από τον ένα στον άλλο δρόμο μέσα από αυλές σπιτιών, τα λεγόμενα traboules και αποτελεί, μάλιστα, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Βίντεο: Aderly-ONLYLYON