Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022 09:45

Απολλωνία: Γραφικότητα και πλήρης αρμονία χρωμάτων στη Σίφνο (Φωτογραφίες)

Απολλωνία: Γραφικότητα και πλήρης αρμονία χρωμάτων στη Σίφνο (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: mimmo_gammaldi

Η Απολλωνία στη Σίφνο είναι ένας από τους πιο γοητευτικούς οικισμούς στις Κυκλάδες, που αδιαμφισβήτητα, κλέβει τις εντυπώσεις των επισκεπτών του νησιού.

Με πάλλευκα δρομάκια και ασπρισμένους αρμούς, σπίτια χαρακτηριστικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και χρωματιστές λεπτομέρειες από πορτοπαράθυρα και ανθισμένα λουλούδια, δύσκολα κανείς μπορεί να της αντισταθεί.

Πρωτεύουσα του νησιού η πανέμορφη Απολλωνία, είναι χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους και συναντάται στην ενδοχώρα της Σίφνου. Πήρε το όνομά της από το θεό Απόλλωνα, ο οποίος λατρευόταν από τους κατοίκους του νησιού κατά την αρχαιότητα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αποκαλούν και Σταυρί, είτε λόγω του σταυροδρομίου που υπάρχει στην περιοχή και οδηγεί προς όλες τις κατευθύνσεις του νησιού, είτε λόγω της εκκλησίας του Σταυρού στην καρδιά του χωριού.

Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός και προστατευόμενος οικισμός, συγκεντρώνει την περισσότερη δραστηριότητα στο νησί, καταφέρνοντας, παράλληλα, να διατηρήσει ανέγγιχτη την ομορφιά και γραφικότητά της, αναφέρει το newsbeast.

Μια βόλτα στο περίφημο και πολυφωτογραφημένο «στενό» της (το κεντρικό σοκάκι του οικισμού που οδηγεί προς την Καταβατή) είναι αρκετή για να μαγέψει τον καθένα με την ομορφιά και την λάμψη των χαρακτηριστικών, πάλλευκων κυκλαδίτικων σπιτιών και κτηρίων. Στο «στενό» συγκεντρώνονται και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, μπαράκια και εστιατόρια της Απολλωνίας, εδώ όπου τα βράδια ο χρόνος κυλά σε ζωντανούς ρυθμούς και στέκια γεμάτα ζωή.

Κατά την βόλτα σας εδώ μην παραλείψετε να δοκιμάστε κάποια από τις τοπικές σπελιατιτέ του νησιού, μιας και η Σίφνος φημίζεται για την γαστρονομία της, ενώ αποτελεί και πατρίδα του εθνικού μας σεφ Νίκου Τσελεμεντέ, καθώς και να προμηθευτείτε κάποια από τα περίφημα σιφνέικα κεραμικά.

Στην πλατεία Ηρώων, η κεντρική πλατεία του οικισμού, λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Σίφνου με εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή του νησιού, ενώ στην πλατεία Ραμπαγά βρίσκεται η προτομή του ντόπιου εκδότη, δημοσιογράφου και ποιητή Κλεάνθη Τριαντάφυλλου. Από τις εκκλησίες της Απολλωνίας αξίζει να επισκεφτεί κανείς το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα (μητρόπολη), την Παναγιά Ουρανοφόρα και την εκκλησία του Σταυρού.

  ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr