Δευτέρα, 24 Μαϊος 2021 09:37

Καταρράκτης Ραπεντώσας: Ένας κρυφός παράδεισος της Αττικής (Βίντεο)

Καταρράκτης Ραπεντώσας: Ένας κρυφός παράδεισος της Αττικής (Βίντεο)

Ο καταρράκτης του ρέματος της Ραπεντώσας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ραπεντώσας του δήμου Διονύσου, λίγο βορειότερα από το μεγάλο λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου.

Ο καταρράκτης αυτός, μιας και βρίσκεται στις παρυφές της Πεντέλης, περιβάλλεται με μυστήριο και μυστικότητα, όπως και πολλά άλλα τοπία του βουνού. Το ρέμα της Ραπεντώσας που τον τροφοδοτεί ξεκινάει από εγκαταλελειμμένο λατομείο μαρμάρου, ψηλά στη βόρεια πλαγιά της Πεντέλης, περνάει κάτω από τη λεωφόρο Διονύσου - Νέας Μάκρης, μόλις 500μ μετά τα τελευταία σπίτια του Διονύσου, και ακολουθώντας βορειοανατολική κατεύθυνση περνάει χαμηλότερα από τη Ραπεντώσα και το ενεργό λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου, για να καταλήξει στο φράγμα Ραπεντώσας, όπου και διακόπτεται η ροή του.

Εκεί, καταλήγουν και τα ρέματα της Βαθιάς Χούνης και της Ντάρδιζας. Από το σημείο εκείνο, πριν τη κατασκευή του φράγματος, το ρέμα συνέχιζε την κατάβασή του μέχρι το Μαραθώνα, αρκετά ενισχυμένο την εποχή των βροχών, περνώντας δίπλα από τον Τύμβο και το μουσείο και αφού διέσχιζε αγροτικές εκτάσεις, τελικά γινόταν υπόγειο, για να καταλήξει στη θάλασσα, σύμφωνα με το routes.gr.

Φυσικά, σε περίπτωση μεγάλης βροχόπτωσης, το φράγμα διαθέτει ελεγχόμενη υπερχείλιση, που θα στείλει το επιπλέον νερό στην παλιά φυσική του ροή μέχρι τη θάλασσα.

Δείτε το βίντεο του καναλιού "GREECE WITH MY CAMERA":