Παρασκευή, 21 Μαϊος 2021 09:39

Γέρακας: Το φιόρδ στη Λακωνία που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής (Φωτογραφίες)

Γέρακας: Το φιόρδ στη Λακωνία που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: scuderia_triskelion

Η Λακωνία για όσους την έχουν επισκεφτεί έστω και μία φορά, χαρακτηρίζεται ως τόπος μαγικός.

Σε κάθε γωνιά της ανακαλύπτει κανείς και μία έκπληξη. Από τη μαγική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς μέχρι τους γραφικούς, πέτρινους οικισμούς της Μάνης και το τραχύ, άγριο και επιβλητικό ακρωτήριο Ταίναρο, υπάρχει ένας τόπος για όλους σε αυτόν τον νομό της Πελοποννήσου.

Ένα μέρος, ωστόσο, άγνωστο στο ευρύ κοινό που μαγεύει με την απαράμιλλη γοητεία του τους επισκέπτες του βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου και ακούει στο όνομα Γέρακας.

Πρόκειται για ένα μικρό και ήσυχο χωριουδάκι, που, ωστόσο, το μεγαλειώδες τοπίο ολόγυρά του το καθιστά μοναδικό προορισμό στο είδος του, χωρίς καμία υπερβολή, αναφέρει το newsbeast.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς εδώ παραπέμπει στη μακρινή Νορβηγία, με το εντυπωσιακό φιόρδ που πρωταγωνιστεί στο χωριό να κόβει την ανάσα. Σε απόσταση μόλις 22 χλμ. από τη Μονεμβασιά, στην ανατολική ακτή του νομού, ο Γέρακας αποτελεί έναν άγνωστο για το ευρύ κοινό προορισμό, ο οποίος, ωστόσο, εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη του.

Κατά τα Βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν «Ιέραξ» και αποτελούσε το ναυτικό σταθμό των Βυζαντινών για την καταπολέμηση των Σαρακηνών. Επίσης, το λιμάνι του Γέρακα είναι το «Ευλίμενον χωρίον» του Παυσανία, ενώ λειτούργησε και ως αγκυροβόλιο των Σπετσιωτών και Υδραίων εμπόρων, καθώς και όλων εκείνων που ήθελαν να αποφύγουν την φουρτουνιασμένη θάλασσα

Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς, το Λιμάνι, το Γέρακα και τον Άη Γιάννη. Σήμερα το μικρό, γραφικό και απάνεμο λιμανάκι του φέρνει στο νου εικόνες από αιγιοπελαγίτικο νησί, με τα ασβεστωμένα σπίτια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τα γραφικά ταβερνάκια πλάι στη θάλασσα, σε συνδυασμό με την ανυπέρβλητη ομορφιά της φύσης, να δημιουργούν ένα υπέροχο τοπίο.