Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 09:59

Εντυπωσιακά σπήλαια στην Ελλάδα - Κρυμμένοι «θησαυροί» μέσα στη Γη (Φωτογραφίες+βίντεο)

Εντυπωσιακά σπήλαια στην Ελλάδα - Κρυμμένοι «θησαυροί» μέσα στη Γη (Φωτογραφίες+βίντεο)
Φωτογραφία instagram: lampros_ntoulas (Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη)

Οι ομορφιές της Ελλάδας είναι αλήθεια πως είναι αναρίθμητες, γι' αυτό και στο travel.eleftheriaonline.gr έχουμε πραγματοποιήσει ουκ ολίγα αφιερώματα σε φυσικά τοπία μέρη, τόπους, ιστορικά μνημεία της πατρίδας μας, που εκπλήσσουν τον κάθε επισκέπτη.

Αυτή τη φορά σας παρουσιάζουμε τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας, που αξίζει να γνωρίσει κάποιος από κοντά και να ανακαλύψει τη «μαγεία» τους.

Άλλα γνωστά και άλλα όχι τόσο, το μόνο σίγουρο είναι πως οι κρυμμένοι «θησαυροί» της Γης κερδίζουν το σεβασμό των απανταχού ταξιδιωτών.

Σπήλαιο Παιανίας «Κουτούκι» (Αττική)

Το Σπήλαιο Κουτούκι είναι το μεγαλύτερο γνωστό και ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Αττικής. Βρίσκεται σε υψόμετρο 510 μ. στις ανατολικές παρυφές του ορεινού όγκου του Υμηττού στην Παιανία, περίπου 35 χλμ. από την Αθήνα. Η ανακάλυψή του έγινε τυχαία το 1926 και το εσωτερικό του εξερευνήθηκε για πρώτη φορά δύο χρόνια αργότερα.

Σπήλαιο Περάματος (Ιωάννινα)

Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων είναι από τα ωραιότερα Σπήλαια Παγκοσμίως και απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων. Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ. εκ των οπίων τα 1.100 αποτελούν την τουριστική διαδρομή και η διάρκεια της ξενάγησης διαρκεί 45 λεπτά.

Σπήλαια Βλυχάδα Διρού (Λακωνία)

Τα Σπήλαια Βλυχάδα Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια και βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία, κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα.

Σπήλαιο Πετραλώνων ή αλλιώς «Κόκκινες Πέτρες» (Χαλκιδική)

Το σπήλαιο Πετραλώνων ή «Κόκκινων Πετρών» ανοίγεται στους δυτικούς πρόποδες του όρους Κατσίκα. Σχηματισμένο πριν από ένα και πλέον εκατομμύριο χρόνια μέσα στους ασβεστόλιθους του Άνω Ιουρασικού, έχει έκταση περίπου 10.000τ.μ., με μεγάλες αίθουσες κατάκοσμες από πολύχρωμους σταλαγμιτικούς σχηματισμούς.

Σπήλαιο Μελιδονίου (Ρέθυμνο)

Το σπήλαιο του Μελιδονίου βρίσκεται περίπου 1800μ βορειοδυτικά του χωριού Μελιδόνι Μυλοπόταμου, σε υψόμετρο 220μ, στη δυτική μεριά του Κουλούκωνα. Ο Γεροντόσπηλιος, όπως λέγεται κι αλλιώς, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών του ευρημάτων, του πλούσιου σπηλαιοδιάκοσμου, αλλά και της τραγικής ιστορίας του με τη σφαγή των Κρητών από τους Οθωμανούς το 1823.

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας (Κύθηρα)

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου στα Κύθηρα είναι το πρώτο που μελετήθηκε επιστημονικά στην Ελλάδα το 1930 από τον Πατριάρχη της Ελληνικής σπηλαιολογίας Ιωάννη Πετρόχειλο, ο οποίος είχε καταγωγή από τα Κύθηρα. Η θέση του είναι στη δυτική ακτή του νησιού σε ύψος 60μ. από τη θάλασσα, στον όρμο Κοκκάλα. Αξιοποιήθηκε τουριστικά τη δεκαετία του 70, μετά από μελέτη που εκπονήθηκε με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της Άννας Πετροχείλου το 1970.Το σπήλαιο είναι ηλικίας 4 εκατομμυρίων ετών περίπου, έχει εμβαδόν 2.200 τ.μ και συνολικό μήκος 500 μέτρα περίπου, από τα οποία τα 220 είναι επισκέψιμα.

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης (Κεφαλονιά)

Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμης. Η φυσική είσοδός του είναι κατακόρυφη, και δημιουργήθηκε από την πτώση τμήματος της οροφής. Υπάρχει όμως και τεχνητή είσοδος, με σκαλοπάτια και έναν μακρύ υπόγειο διάδρομο, που επιτρέπει στον επισκέπτη να δει από κοντά και να θαμπωθεί από τη σπάνια ομορφιά του σπηλαίου και τον εκπληκτικό διάκοσμο με σταλακτίτες. Όμορφα νερά με μεταβαλλόμενες αποχρώσεις του μπλε, καθώς ο ήλιος δύει, μελί τοιχώματα και αμέτρητοι σταλακτίτες θα σας κόψουν την ανάσα και θα σας ταξιδέψουν σε έναν άλλο, μυθικό και μαγικό κόσμο.

Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου (Κιλκίς)

Το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου είναι το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης του Κιλκίς, κατατάσσεται στα αξιολογότερα σπήλαια της Ελλάδας και προσφέρει στον επισκέπτη του μια μοναδική εμπειρία. Βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου του Αγίου Γεωργίου και ανακαλύφθηκε τυχαία γύρω στο 1925 από τον λατόμο Γεώργιο Παυλίδη (Μπουλασίκη) όταν κατά την εκτέλεση της λατομικής του εργασίας διάνοιξε την είσοδο του.

Σπήλαιο Δρογκαράτη (Κεφαλονιά)

Το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα όπου διοργανώνονται συναυλίες, είναι το σπήλαιο Δρογκαράτης, στην Κεφαλονιά. Η κεντρική του αίθουσα είναι πολύ μεγάλη με διαστάσεις 65×45 μέτρα και ύψος 20 μέτρα περίπου και η ακουστική του χώρου είναι μοναδική. Γεωλογικά, το σπήλαιο Δρογκαράτης κατατάσσεται στα αξιολογότερα του ελληνικού χώρου: σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας περισσότερων από εκατό εκατομμυρίων ετών συνθέτουν το μοναδικό τοπίο, ενώ η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Σπήλαιο Δικταίο Άντρο (Λασίθι)

Το εντυπωσιακό Δικταίο Άντρο ή Σπήλαιο του Δία ή αλλιώς Σπήλαιο Ψυχρού βρίσκεται στα βόρεια του βουνού Δίκτη στο Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης, σε υψόμετρο 1025 μ., πάνω από το χωριό Ψυχρό, σε απόσταση 15 λεπτών μέσω ανάβασης από αυτό και σε συνδυασμό με την πανοραμική θέα του βουνού μαγεύει τον επισκέπτη. Το εσωτερικό του αποτελείται από εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες και είναι από τα σημαντικότερα και πιο γνωστά παγκοσμίως σπήλαια στην Κρήτη και στην Ελλάδα.

Σπήλαιο Αντιπάρου

Στο νοτιαανατολικό μέρος της Αντιπάρου συναντάμε το γνωστό σπήλαιο της Αντιπάρου, μόλις 9χλμ. από τη χώρα, στο λόφο του Αϊ Γιάννη και σε υψόμετρο 175μ. Στην είσοδο υπάρχει και το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Σπηλιώτη που χρονολογείται στον 18ο αιώνα. Το σπήλαιο είναι προσεγμένο και εντυπωσιακό. Ο επισκέπτης αφήνεται από την πρώτη στιγμή της εισόδου του, στο μεγαλείο της φύσης.

Σπήλαιο Αγγίτη, "Μααρά" (Δράμα)

Το σπήλαιο Αγγίτη, ή ακριβέστερα το σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη ποταμού, είναι ένα μοναδικό φυσικό αξιοθέατο της Δράμας, καθώς είναι το μόνο επισκέψιμο σπήλαιο στην Ευρώπη που διαρρέεται από ποτάμι, αλλά και το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου! Βρίσκεται στον δήμο Προσοτσάνης Δράμας, σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας. Παρόλο που το σπήλαιο Αγγίτη αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια στην Ευρώπη, είναι προς το παρόν σχετικά άγνωστο ακόμη και στο ελληνικό κοινό, καθώς έγινε επισκέψιμο μόλις το 2000.

Σπήλαιο Αλιστράτης (Σέρρες)

Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας, και, κατά πολλούς, και της Ευρώπης. Βρίσκεται στα όρια του Νομού Σερρών με το Νομό Δράμας, και η απόσταση του από την πόλη της Δράμας είναι μόλις 25 χιλιόμετρα. Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι εξαιρετικά παλαιό. Μέσα του έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι οργανισμοί ηλικίας 2.000.000 ετών, ενώ γίνονται διαρκείς έρευνες για να βρεθούν και παλαιοντολογικά ευρήματα που θα μαρτυρούν την ύπαρξη αρχανθρώπων, οι οποίοι εκτιμάται ότι ζούσαν μέσα σε αυτό.

Σπήλαιο Λιμνών (Καστριά Αχαΐας)

Το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 800 μ., σχεδόν 18 χλμ. νότια των Καλαβρύτων και 100 χλμ. νοτιοανατολικά της Πάτρας, επί του επαρχιακού δρόμου Καλαβρύτων-Κλειτορίας. Το συνολικό μήκος του φτάνει περίπου τα 2 χλμ. και το απώτερο εσωτερικό του διαμορφώνεται σε κλιμακωτά επίπεδα με εντυπωσιακές διαδοχικές λίμνες από τις οποίες πήρε και την ονομασία του.

Σπήλαιο Σφεντόνη (Ζωνιανά)

Το Σπήλαιο Ζωνιανών, Σπήλαιο Σφεντόνη ή του Σφεντόνη η Τρύπα, βρίσκεται περίπου 1χλμ βορειοανατολικά των Ζωνιανών της επαρχίας Μυλοποτάμου, περίπου 43χλμ από το Ηράκλειο και 52χλμ από το Ρέθυμνο. Αναπτύσσεται στις νότιες παρειές του λόφου Χαλέπα, σε υψόμετρο 630μ. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο και θεωρείται το πιο όμορφο επισκέψιμο σπήλαιο της Κρήτης, και ένα από τα ομορφότερα στην Ελλάδα, με πολύ πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.

Σπήλαιο Ανεμότρυπα (Ιωάννινα)

Το σπήλαιο Ανεμότρυπα βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ περίπου από το χωριό Πράμαντα, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ν. Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 900μ. Το σπήλαιο απέχει 60 χλμ. από τα Ιωάννινα και 65 χλμ. από την Άρτα. Ανακαλύφθηκε το 1960 και εξερευνήθηκε από τη σπηλαιολόγο Α. Πετροχείλου. Το σπήλαιο αποτελείται από δέκα θαλάμους και διαδρόμους που κοσμούνται με εντυπωσιακό λιθωματικό διάκοσμο με πολύχρωμους σταλαγμίτες.

Σπήλαιο Δράκου (Καστοριά)

Το σπήλαιο Δράκου είναι από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα στην πόλη της Καστοριάς και απέχει μόλις 20 μ. από την όχθη της λίμνης Ορεστιάδα. Περιλαμβάνει 10 αίθουσες, 7 υπόγειες λίμνες και 5 διαδρόμους-σήραγγες με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Το σπήλαιο του Δράκου ήταν άγνωστο μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες. Πιθανολογείται ότι, μέχρι κάποια εποχή η είσοδος του δεν ήταν ορατή λόγω των προσχώσεων και της δύσβατης τοποθεσίας του, προσπελάσιμης παλαιότερα μόνο από την λίμνη.

Σπήλαιο Καστανιάς (Λακωνία)

Καλά κρυμμένο στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στην ανατολική απόληξη του Πάρνωνα και κοντά στη Νεάπολη Λακωνίας, βρίσκεται το σπήλαιο της Καστανιάς (ή Αγίου Ανδρέα, από το όνομα της μικρής εκκλησίας που βρίσκεται κοντά), που εξαιτίας του πλούτου σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη! Αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα με συνολικό εμβαδόν 1.500 τ.μ., ενώ η διαδρομή που πραγματοποιεί ο επισκέπτης έχει μήκος 500 μ..

Ελατοσπηλιά (Εύβοια)

Φτάνοντας στο χωριό Σέτα της νότιας Εύβοιας το πιο σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι η περίφημη Ελατοσπηλιά. Ουσιαστικά, ο κούφιος κορμός ενός έλατου δημιουργεί την είσοδο της σπηλιάς. Το μόνο που βλέπει μπροστά του κανείς στην αρχή είναι μια κουφάλα. Αυτή η μικρή είσοδος στην κουφάλα ενός σχετικά μικρού δέντρου είναι που κάνει την Ελατοσπηλιά ιδιαιτέρως ξεχωριστή για τα ελληνικά αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα. Στο πρώτο επίπεδο φτάνει κανείς με ασφάλεια, ενώ στη συνέχεια, όπως διαβάσαμε στο square.gr οι εξερευνητές συνεχίζουν έρποντας ώστε να περάσουν ένα βραχώδες στένεμα και να κατέβουν, με τη βοήθεια σχοινιών, στο δεύτερο επίπεδο του σπηλαίου, όπου βρίσκονται τρεις διαδοχικές αίθουσες. Όταν μετά από πολύ κόπο και πλήρη απώλεια χρόνου φτάσουν στην πρώτη αίθουσα, το φως των δυνατών φακών φανερώνει ένα εκπληκτικό θέαμα από πανέμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.