Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 09:36

Αλωνίσταινα: Το χωριό της Αρκαδίας με το παραμυθένιο σκηνικό (Φωτογραφίες)

Αλωνίσταινα: Το χωριό της Αρκαδίας με το παραμυθένιο σκηνικό (Φωτογραφίες)
φωτογραφία instagram: beyondblueandwhite

Φωλιασμένη στις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου, γεμάτες από έλατα και καρυδιές, στη δυτική πλευρά της κορυφής της Οστρακίνας, η Αλωνίσταινα αποτελεί την έκπληξη της ορεινής Αρκαδίας.

Ένα από τα πιο όμορφα και αυθεντικά χωριά στην ευρύτερη περιοχή, είναι σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων -πρόκειται για έναν από τους πιο ορεινούς προορισμούς σε όλη την Πελοπόννησο- και χαρακτηρισμένη ως διατηρητέος οικισμός.

Διατηρώντας τον ανόθευτο από τον μαζικό τουρισμό χαρακτήρα της, αποτελεί σύμφωνα με το newsbeast ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ήρεμες και γαλήνιες στιγμές στην καρδιά της φύσης, καθώς, ακόμη, δεν έχει ανακαλυφθεί ως προορισμός από το ευρύ κοινό.

Με φόντο την καταπράσινη κοιλάδα μεταξύ της Βυτίνας και των Πιάνων, το χωριό ξεχωρίζει για τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με τις τοξωτές καμάρες, τα γραφικά καλντερίμια και την κεντρική πλατεία με σημείο αναφοράς της το άγαλμα της μητέρας του Κολοκοτρώνη, Ζαμπίας Κωτσάκη, και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που χρονολογείται από το 1742. Στα αξιοθέατα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον το σπίτι της Ζαμπίας Κωτσάκη, καθώς και ο παλιός νερόμυλος του χωριού.

Στα όσα σίγουρα, ωστόσο, μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη του επισκέπτη, το παραμυθένιο φυσικό σκηνικό ολόγυρα του χωριού, με τα τρεχούμενα νερά -ένα μικρό ποταμάκι διασχίζει την Αλωνίσταινα- και το υπέροχο ελατοδάσος που το αγκαλιάζει.