Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 13:05

«Απόδραση» στην Τσακωνιά - Η εναλλακτική πρόταση της Πελοποννήσου (Φωτογραφίες)

«Απόδραση» στην Τσακωνιά - Η εναλλακτική πρόταση της Πελοποννήσου (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: pafpoof (Καστάνιτσα)

Μπορεί ένα ταξίδι στην Πελοπόννησο τη χειμερινή σαιζόν να συνδυάζεται συνήθως με γνωστούς προορισμούς όπως τη Βυτίνα στην Αρκαδία, τα Καλάβρυτα στην Αχαΐα ή τα Τρίκαλα της Κορινθίας, ωστόσο επιφυλάσσει στους επισκέπτες της απρόσμενες εκπλήξεις για... μοναδικές αναμνήσεις.

Αναζητώντας κανείς εναλλακτικές προτάσεις πέρα από τα καθιερωμένα μπορεί να εστιάσει στην Τσακωνιά, μια περιοχή της Κυνουρίας στις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα.

Η άγρια ομορφιά του τοπίου, τα ορεινά παραδοσιακά χωριά, οι παραθαλάσσιοι οικισμοί, τα μοναστήρια, οι άνθρωποι και τα μνημεία των πολιτισμών που άφησαν τα χνάρια τους σ’ αυτό τον τόπο, αποτελούν αναμφίβολα αφορμές για μια εξόρμηση, με τους κατοίκους της να σας καλωσορίζουν στη δική τους γλώσσα: «Καλού ρ' εκάνερε τθα Τσακωνιά» (Καλώς ήρθατε στην Τσακωνιά).

Δείτε τις προτάσεις του travel.eleftheriaonline μέσα από 8 πανέμορφα χωριά:

1) Πλάτανος

Χτισμένος αμφιθεατρικά στο μαγευτικό όρος “Πάρνωνας” (ή “Μαλεβός”), στη βάση μιας καταπράσινης ρεματιάς σε υψόμετρο 440 μέτρων, δικαίως έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός και περιβάλλεται από ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον γεμάτο πλατάνια, καστανιές και κωνοφόρα δέντρα.

2) Σίταινα

Γραφικότατο χωριό μέσα στα έλατα, προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες για εξορμήσεις στην φύση του Πάρνωνα. Το χωριό έχει παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και πολλά νερά.

3) Καστάνιτσα

Η Καστάνιτσα είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωρίο χτισμένο στις πλαγιές του καταπράσινου Πάρνωνα, σε υψόμετρο 850 μέτρων, και θεωρείται όχι άδικα από τους γραφικότερους παραδοσιακούς οικισμούς όχι μόνο της Αρκαδίας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου.

4) Πραστός

Στα 750 μέτρα υψόμετρο, στις πλαγιές του Πάρνωνα, κάτω από απέραντα δάση με έλατα και καστανιές, είναι χτισμένο το χωριό Πραστός. Πρόκειται για ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό της Αρκαδίας, που παλαιότερα αποτελούσε την πρωτεύουσα της Τσακωνίας.

5) Βαμβακού

Το χωριό με την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και τη μακρά ιστορία δεσπόζει σε υψόμετρο 900 μέτρων, στις πλαγιές του Πάρνωνα, λίγο μετά τις Καρυές και τη Βαρβίτσα. Αυτός ο ξεχωριστός καταπράσινος τόπος είναι γεμάτος καρυδιές, καστανιές, πλατάνια και λουλούδια, έχει πανέμορφες βρύσες και ποικιλία πουλιών.

6) Καρυές

Στους πρόποδες του Πάρνωνα ανάμεσα σε καστανιές και καρυδιές, στα σύνορα των νομών Λακωνίας-Αρκαδίας, σε υψόμετρο 950 μέτρων θα συναντήσετε ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό με μεγάλη ιστορία. Οι Καρυές είναι το αγαπημένο χωριό όσων λατρεύουν τη φύση και επιθυμούν την ηρεμία.

7) Άγιος Πέτρος

Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα μεγάλο κεφαλοχώρι που απλώνεται σε μία καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό που πέρα από την πανέμορφη περιοχή στην οποία είναι κτισμένος φημίζεται για τα γραφικά σοκάκια του με τις παλιές και ξεθωριασμένες επιγραφές από καταστήματα άλλων εποχών, την μεγάλη πλατεία στην οποία δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου καθώς και για τα παραδοσιακά προϊόντα.

8) Βαρβίτσα

Η Βαρβίτσα είναι ένα από τα υψηλότερα χωριά του Πάρνωνα, που έχει ζωή και το χειμώνα. Από την κεντρική πλατεία με τα τέσσερα ψηλά πλατάνια και το άγαλμα του αρματολού καπετάν Ζαχαριά το μάτι μπορεί να συλλάβει ολόκληρο το εύρος του αντικρινού Ταΰγετου, μέχρι το Ταλετόν, τη χαρακτηριστική του κορυφή σε σχήμα πυραμίδας. 

Δείτε επίσης: 15+1 υπέροχα & λιγότερο... γνωστά χωριά της Πελοποννήσου