Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 09:08

Ζορίκα: Μια παραμυθένια λίμνη με νούφαρα (Βίντεο)

Υπάρχει μια λίμνη σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Ελλάδας που μόλις τη γνωρίσεις θα νιώσεις μαγεμένος καθώς κρύβει ατελείωτη ομορφιά.

Ο λόγος για την Ζορίκα ή πιο απλά την ελληνική λίμνη με τα νούφαρα, όπως είναι περισσότερο γνωστή. Βρίσκεται στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο ανατολικό Ζαγόρι σε μια πανέμορφη τοποθεσία πνιγμένη στο πράσινο.

Μια λίμνη παραμυθένια

Μπορεί να είναι φυσική λίμνη, μικρή αλλά είναι πραγματικά παραμυθένια. Τριγύρω το σκηνικό συμπληρώνει ένα δάσος μαυρόπευκων και συνήθως την αποκαλούν «λίμνη με τα νούφαρα». Και όχι άδικα μιας και αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της. Όσον αφορά το πρώτο της όνομα, δηλαδή το Ζορίκα, αυτό πήρε από το ρέμα που κυλάει λίγο πιο χαμηλά αναφέρει το exploringgreece.tv.

Εκεί, ανάμεσα στα χωριά Φλαμπουράρι και Γρεβενίτι, ακριβώς πάνω στον επαρχιακό δρόμο που έρχεται από τη λίμνη των Πηγών του Αώου βρίσκεται αυτή η παραμυθένια λίμνη με τα νούφαρα. Πρόκειται για μια μικρή λίμνη μόλις 2 στρέμματων η οποία έχει περίμετρο 180 μέτρων. Με το που φτάνεις στη λίμνη μετα νούφαρα, θαρρείς και μπαίνεις στις σελίδες ενός παραμυθιού.

Το ιδιαίτερο με τη λίμνη Ζορίκα, πέρα από τη μαγευτική ομορφιά της, είναι ότι αποτελεί ένα σπάνιο οικότοπο, μια μικρή φυσική λίμνη στη μέση του δάσους, σημαντικό βιότοπο για διάφορα είδη της δασικής πανίδας και χλωρίδα.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από το κανάλι Andreas Koutsothanasis στο Youtube.

Οδοιπορικό στο ανατολικό Ζαγόρι

Μικροσκοπικά γραφικά χωριά που μοιάζουν να μην τα έχει αγγίξει ο χρόνος. Φυσικά τοπία, τρεχούμενα νερά και ένα καταπράσινο ανάγλυφο. Πέτρινα, παραδοσιακά σπίτια που συχνά φαίνονται από μακριά από τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές τους. Και πετρόκτιστα καλντερίμια που όλα οδηγούν στην πλατεία του χωριού. Εκεί που θα γνωρίσεις την ζωή αυτού του τόπου πίσω από το βουνό. Του ανατολικού Ζαγορίου. Θα ξαποστάσεις να πιεις νερό από τις μαρμάρινες βρύσες και τα πνευμόνια σου θα γεμίσουν ζωή και φρέσκο αέρα βουνίσιου.

Είναι για όσους ψάχνουν το διαφορετικό και αυθεντικό, το παραδοσιακό και όχι τόσο τουριστικό. Μια απόλυτα αγνή περιοχή της Ελλάδας που καταφέρνει να διατηρεί την παράδοση προσφέροντάς σου όλα όσα θες για μερικές χαλαρές μέρες. Εκεί μυρίζει χωριό, τζάκια και παραδοσιακό φαγητό. Ο τόπος πίσω από το βουνό που μοιάζει σαν να ήταν κλεισμένος τόσο καιρό σε μια σελίδα παραμυθιού…