Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 09:04

Αχέροντας ποταμός: Οι «πύλες του Άδη» (Βίντεο)

Κοντά στο χωριό Σερζιανά, στο νοτιότερο κομμάτι του νομού Ιωαννίνων, θρυλείται πως βρίσκονταν οι «πύλες του Άδη».

Δύο μονοπάτια που βρίσκονται στο σημείο αποτελούν «οδηγούς». Μέσα από ένα πετρόχτιστο καλντερίμι οι επισκέπτες φτάνουν ακριβώς στο σημείο που δύο βουνά σχηματίσουν ένα είδος καμάρας. Εξάλλου, μια χωμάτινη διαδρομή οδηγεί σε ένα ξέφωτο οπού τα πλατάνια, οι φτέρες και το ποτάμι συνυπάρχουν αρμονικά, σε ένα περιβάλλον γαλήνιο, απόμακρο και γεμάτο μυστήριο.

Ο ήχος από τα νερά του Αχέροντα και το κελάηδημα των πουλιών συμβάλλουν στην δημιουργία μιας απόκοσμης αλλά ταυτόχρονα παραμυθένιας ατμόσφαιρας. Κατά τη μυθολογία, εκεί βρίσκονταν ο Κέρβερος, το μυθικό τέρας με τα τρία κεφάλια, την ουρά δράκου και τη φιδίσια χαίτη, που υπήρξε φύλακας στις πύλες του Άδη.

Η τοποθεσία παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, μιας και η διαδρομή με το αυτοκίνητο είναι αρκετά περίπλοκη, με τις πύλες του Άδη ακόμα και στις μέρες να διατηρούν καλά κρυμμένα τα μυστικά τους.

Ο Αχέροντας, μήκους 50 περίπου χιλιομέτρων, είναι ποταμός της περιφέρειας Ηπείρου και διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας, όπου σχηματίζει δέλτα.

Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων (μέγιστο υψόμετρο 1.986 μέτρα), ενώ άλλες πηγές του βρίσκονται στα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σημαντικές πηγές είναι επίσης αυτές του χωριού Βουβοπόταμος Πρέβεζας, κοντά στη Γλυκή.

Η ονομασία του ποταμού Αχέροντα προέρχεται από τη λέξη «ἄχος», που περιγράφει τη βαθιά θλίψη, τη λύπη και τον θρήνο. Στην αρχαιότητα, το όνομα του και μόνο αρκούσε να εκφράσει την ιδέα του Άδη και του τρόμου, καθώς περιγραφόταν ως ο δρόμος για τον κάτω κόσμο.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά.

Στον δρόμο του ο ποταμός Αχέρων διασταυρωνόταν με τους ποταμούς Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Κατά τον Όμηρο, σε εκείνο το σημείο, «έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών».

Βάσει της μυθολογίας, ο Αχέρων κατά την σύγκρουση των υιών του Κρόνου και των Τιτάνων, έδωσε νερό στους Διψασμένους Τιτάνες, κάτι που προκάλεσε την οργή του Δία. Για τιμωρία, έστειλε τον Αχέροντα σε βάθος τόσο όσο το ύψος του ουρανού από την γη, πικραίνοντας τα νερά του.

Κάμερα του epirustravel.eu, τοποθετημένη σε drone, κατέγραψε σπάνια πλάνα από την περιοχή.