Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 09:37

Βίβλος: Το χωριό της Νάξου με τους χαρακτηριστικούς ανεμόμυλους (Φωτογραφίες)

Σε απόσταση 9 χλμ. από την Χώρα της Νάξου, και πολύ κοντά στην περίφημη παραλία της Πλάκας, συναντάται ένα από τα γραφικότερα και μεγαλύτερα χωριά της νοτιοδυτικής Νάξου.

Η Βίβλος, ή Τρίποδες όπως είναι αλλιώς γνωστό το χωριό, πιστεύεται ότι παλαιότερα ήταν χτισμένη στην παραθάλασσια περιοχή της Πλάκας, μια άποψη που ενισχύεται και από τα ερείπια του πύργου της Πλάκας, καθώς και το εκκλησάκι του Αγίου Ματθαίου χτισμένο πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού.

Ωστόσο, το χωριό μεταφέρθηκε στην ενδοχώρα του νησιού λόγω του φόβου των πειρατών, ενώ η σημερινή του τοποθεσία οριστικοποιήθηκε επί Φραγκοκρατίας.

Πλακόστρωτοι δρόμοι, πάλλευκα κυκλαδίτικης αισθητικής σπίτια, μια μεγάλη πλατεία με ευκάλυπτους, καφενεδάκια και ταβέρνες, γραφικοί ανεμόμυλοι και παραδοσιακή ατμόσφαιρα στα βασικά χαρακτηριστικά των Τριπόδων, που συνιστούν ένα από τα πιο ζωντανά χωριά του νησιού.

Στα όσα αξίζει να επισκεφτεί κανείς στο χωριό ο επιβλητικός ναός της Παναγίας Τριποδιώτισσας, πολιούχου του χωριού, το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ανακαινισμένο ελαιοτριβείο, οι ανεμόμυλοι στο ύψωμα στην είσοδο του χωριού, καθώς και τα ερείπια του πύργου της Πλάκας.