Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 09:32

Κεφαλονιά: Εναέρια βόλτα πάνω από το Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης (Βίντεο)

Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα στην Ελλάδα και όχι άδικα. Γιατί, πρόκειται για ένα έργο τέχνης φτιαγμένο από την ίδια τη φύση. Ο λόγος για το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, το οποίο βρίσκεται βορειοδυτικά της Σάμης στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με τον μύθο, η νύμφη Μελισσάνθη (ή Μελισσάνη) πνίγηκε μετά την απόρριψή της από τον θεό Πάνα. Κι εκτός από το όνομά της -ονομάζεται, όμως, και «σπήλαιο των νυμφών»- το σπήλαιο πήρε και την ομορφιά της.

Και η αλήθεια είναι, πως οι περιγραφές μοιάζουν λίγες για να αποδώσουν την ομορφιά που κρύβει πραγματικά στο εσωτερικό του και όχι μόνο. Το λιμνοσπήλαιο ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν 70 χρόνια κι αναμφίβολα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ατμοσφαιρικά σημεία της Κεφαλονιάς, ένα θαύμα της φύσης.

Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμης και η φυσική είσοδός του είναι κατακόρυφη, ενώ δημιουργήθηκε από την πτώση τμήματος της οροφής. Υπάρχει όμως και τεχνητή είσοδος, με σκαλοπάτια και έναν μακρύ υπόγειο διάδρομο, που επιτρέπει στον επισκέπτη να δει από κοντά και να θαμπωθεί από τη σπάνια ομορφιά του σπηλαίου και τον εκπληκτικό διάκοσμο με σταλακτίτες.

Η λίμνη βρίσκεται σε βάθος 20 μέτρων, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, και τα νερά της έχουν βάθος που ποικίλει, από δέκα έως τριάντα μέτρα. Μέσα της υπάρχει και ένα μικρό νησί. Χωρίζεται σε δύο θαλάμους, που σχηματίζουν κάτι σαν το γράμμα «Β», ο ένας λουσμένος στο φως, ο άλλος σκοτεινός και καλυμμένος με σταλαγμίτες.

Βίντεο: RGR food