Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 09:00

Όταν η φύση έχει κέφια - Αλπικές λίμνες της Ελλάδας απλά... παραμυθένιες! (Φωτογραφίες)

Διανύοντας μια εποχή που τα χιόνια λιώνουν, το νερό δροσίζει τις πλαγιές και τα δάση μέσα από την αύρα του, αποτελώντας μια καλή ευκαιρία να αναζητήσουμε μερικά άγνωστα για πολλούς τοπία της πατρίδας μας.

Πρόκειται για τις αλπικές λίμνες, οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 600 μ. στα πανέμορφα, επιβλητικά βουνά της Ελλάδας.

Το travel.eleftheriaonline θέλοντας να σας ταξιδέψει μέσα από τις οθόνες σας, σας παρουσιάζει όλες τις αλπικές λίμνες της χώρας μας, βάζοντάς σας στον πειρασμό για μια μελλοντική εκδρομή.

Ας τις γνωρίσουμε...

-Αρένες ή Μουτσάλια (Καστοριά) (1.730 μ.)

Είναι ένα λιλιπούτειο σύμπλεγμα απλικών λιμνών, ένας μυστικός τόπος, στο Γράμμο. Η διαδρομή προς αυτή την απομονωμένη ορεινή περιοχή είναι off-road και το τοπίο εντυπωσιάζει ευχάριστα με την γαλήνια ομορφιά που κρύβει το βουνό.

-Δρακόλιμνη Σμόλικα, Ιωάννινα (2.016 μ.)

Βρίσκεται στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Σμόλικα, και έχει έκταση 3-4 στρ., περίμετρο γύρω στα 380 ανθρώπινα βήματα, αλλά και μεγάλο βάθος. Αυτό που την χαρακτηρίζει και την καθιστά ξεχωριστή είναι το μοναδικό της σχήμα, αυτό της καρδιάς και το έντονο γαλάζιο χρώμα.

-Δρακόλιμνη Τύμφη, Ιωάννινα (2.050 μ.)

Τη συναντάμε στον ορεινό όγκο της Τύμφης, μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραπόταμού του Βοϊδομάτη, στην προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου, ΒΔ της ψηλότερης κορυφής Γκαμήλα. Έχει ελλειψοειδές σχήμα, έκταση περίπου 5 στρέμματα και βρίσκεται δίπλα στον γκρεμό, πάνω από τον Αώο ποταμό. Το τοπίο γύρω από την λίμνη είναι γυμνό, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό, σπάνιας ομορφιάς, με καταπληκτική πανοραμική θέα.

-Λίμνες Φλέγγα, Γρεβενά (1.960 μ.)

Στην υποαλπική ζώνη του βουνού Μαυροβουνίου (μεταξύ Καλαμπάκας και Ιωαννίνων) θα συναντήσετε δύο πολύ όμορφες φυσικές ορεινές λίμνες της Πίνδου, τις δίδυμες Δρακόλιμνες της Φλέγγας. Η λίμνη που βρίσκεται ψηλότερα δέχεται το νερό των πηγών και με τη σειρά της τροφοδοτεί τη δεύτερη 20 μ. χαμηλότερα, η δε περίσσεια του νερού συνεχίζει να ρέει προς την κοιλάδα του Αρκουδορέματος, στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου.

-Καλλίδρομο, Φθιώτιδα (1.050 μ.)

Το Καλλίδρομο είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, με ιδιαίτερες αισθητικές αξίες, φυσικό κάλλος και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Στις θέσεις «Νευρόπολη» και «Παλιοσουβάλα», δύο μεγάλα καρστικά βυθίσματα κρατούν νερό και σχηματίζουν εποχιακές λίμνες, η μια που είναι και μεγαλύτερη στη θέση «Παλιοσουβάλα» και μια μικρότερη στη θέση «Τριανταφυλλιά Νευρόπολης».

-Στεφανιάδα, Ευρυτανία (1.400 μ.)

Μία από τις νεότερες λίμνες της Ελλάδας που δημιουργήθηκε από κατολισθήσεις και πλουτίζει με την ομορφιά της το ορεινό τοπίο της Ανατολικής Αργιθέας. Η λίμνη Στεφανιάδα κρατάει το όνομα της από τον κοντινό οικισμό Στεφανιάδα που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο στα νοτιοδυτικά της. Είναι μια φυσική φραγματογενής λίμνη και έχει τον τίτλο της νεότερης φυσικής λίμνης της Ελλάδας.

-Λίμνη Τσιβλού, Αχαΐα (700 μ.)

Η Λίμνη Τσιβλού είναι ένα στολίδι, δημιούργημα εξ ολοκλήρου της φύσης και βρίσκεται στο Δήμο Αιγιαλείας στο Νομό Αχαΐας. Απέχει γύρω στα 28 χιλιόμετρα από τον παραλιακό οικισμό της Ακράτας και είναι σχετικά κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Χελμού.

-Λίμνη Δόξα, Κορινθία (900 μ.)

Από τις πιο όμορφες περιοχές της Ορεινής Κορινθίας, ο Φενεός με την εκπληκτική λίμνη Δόξα δεν χαρακτηρίζεται τυχαία «Κορινθιακή Ελβετία». Ανάμεσα στον Χελμό, τη Ντουρτνουβάνα και τη Ζήρεια και με πολλά χωριά να την περικυκλώνουν, σχεδόν κυκλικά, η τεχνητή λίμνη αποτελεί πόλο έλξης πλήθους επισκεπτών.

-Δρακολίμνη Βασιλίτσα, Γρεβενά (2.126 μ.)

Μια μικρή λίμνη που «κρύβεται» σε ένα λιβάδι στα υποαλπικά της Βασιλίτσας και αποτελεί ένα σπουδαίο πεδίο εξερεύνησης τόσο για την ιδιαίτερα σπάνια χλωρίδα της περιοχής, όσο και για τα πολλά αξιοθαύμαστα είδη της πανίδας που ζούνε στα νερά της και στα γύρω δάση.

-Οίτη, Φθιώτιδα - Φωκίδα (2.114 μ.)

Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης στον πυρήνα του οποίου διαμορφώνεται ένα ήπιο ανάγλυφο με μεγάλη ποικιλία βιοτόπων και εναλλασσόμενα λιβάδια όπως αυτό της Καταβόθρας στο οροπέδιο Λιβαδιές, με πλούσια υποαλπική βλάστηση, όπου κυριαρχεί η αγροστώδης μαραβίτσα ή τούφα, είδη αστραγάλου, γκενίστας, παλαμονίδας και πολλά ενδημικά φυτά των βουνών της Ελλάδας. Η μικρή αλπική λίμνη, κοντά στο ορεινό καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. στην θέση Τράπεζα, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σημείο του οροπεδίου.

-Παλιό Μικρό Χωριό, Ευρυτανία (950 μ.) 

Η Λίμνη του Μικρού Χωριού τροφοδοτείται από το μικρό ποταμάκι που περνάει έξω από το Παλιό Μικρό Χωριό σε απόσταση μόλις 0.6km από αυτό. Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφτεί κανείς είναι από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Τα νερά του ποταμού που την τροφοδοτούν πέφτουν το καλοκαίρι σιγά σιγά και η μικρή λίμνη εξαφανίζεται.

-Δρακολίμνη Βερλίγκα, Τρίκαλα (1.200 μ.)

Ο Λάκμος, ή αλλιώς Περιστέρι, είναι μια μακρόστενη οροσειρά με μια σειρά πολλών ψηλών κορφών που χωρίζει στα δύο τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Στα κεντρικά του βουνού βρίσκεται το πιο διάσημο αλπικό οροπέδιο της χώρας μας, η Βερλίγκα. Τα νερά που τρέχουν από τις κορυφές σχηματίζουν ακριβώς στη ρίζα του Μέγα Τράπου μια δρακόλιμνη η οποία μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου έχει στερέψει.

-Στυμφαλία, Ζήρεια (680 μ.)

Η λίμνη Στυμφαλία είναι μία από λίγες ορεινές λίμνες της Πελοποννήσου. Βρίσκεται σε οροπέδιο, πλαισιωμένη από τις χιονισμένες μέχρι και τον Απρίλη, κορυφές της Ζήρειας και του Ολίγυρτου. Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και είναι παράδεισος για παρατήρηση πουλιών και βόλτες στη φύση.

-Μπελέτσι, Πάρνηθα (600 μ.)

Η λίμνη Μπελέτσι είναι ένας από τους κρυμμένους παραδείσους δίπλα στην Αθήνα. Βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας από τη μεριά των Αφιδνών και της Ιπποκρατείου Πολιτείας. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 και απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

-Γκιστόβα, Καστοριά (2.350 μ.)

Στο όρος Γράμμος, το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα, στην κορυφογραμμή, πάνω στα σύνορα με την Αλβανία, βρίσκεται η μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα, η εκπληκτική λίμνη Γκιστόβα. Αν και η πρόσβαση σε αυτήν είναι αρκετά δύσκολη, το θέαμα είναι μοναδικό. Στην λίμνη καθρεπτίζεται τόσο το γαλάζιο του ουρανού, όσο και τα βουνά που την περιβάλλουν, ενώ αποτελεί κατάλυμα για ένα υδρόβιο είδος Αλπικού Τρίτωνα, που οι ντόπιοι αποκαλούν «ψάρι με πόδια».