Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 09:31

Λόγοι για να προτιμήσεις το Καλαματιανό Καρναβάλι αντί του Πατρινού!

Αντίστροφα μετράμε πλέον για το Καρναβάλι του 2018, με τους πυρήνες των καρναβαλικών πληρωμάτων να έχουν πιάσει δουλειά με μεράκι, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Φεβρουαρίου.

Είναι μια γιορτή που σε κάθε περιοχή έχει την δικιά της ταυτότητα και περιεχόμενο, με τους απανταχού φορείς να κάνουν τα πάντα έτσι ώστε να προσελκύσουν όλο και περισσότερους επισκέπτες από όλη την χώρα και όχι μόνο.

Την μερίδα του λέοντος όπως είναι γνωστό, την κατέχει η Πάτρα με το ομώνυμο Καρναβάλι της, έχοντας να επιδείξει μια σειρά από πολλές δράσεις, εκδηλώσεις και happening, ιδίως την τελευταία εβδομάδα των απόκρεων.

Όμως, όπως σε όλα τα πράγματα στην ζωή, έτσι και στο εν λόγω καρναβάλι υπάρχουν και κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις που ναι μεν δεν είναι ικανές να της πάρουν το "στέμμα" του καλύτερου καρναβαλιού της Ελλάδας, αλλά όπως και να το κάνουμε προκαλούν δυσαρέσκεια και πολλές φορές αγανάκτηση στον κόσμο.

Επειδή λοιπόν υπάρχουν και άλλες πόλεις που κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να παρουσιάσουν κάτι ιδιαίτερο και αξίζει να ταξιδέψουμε σε αυτές, θα σας προτείναμε για φέτος ένα καρναβάλι που τα τελευταία χρόνια κάνει μόνο βήματα προς τα μπρος, εντυπωσιάζοντας για τον παλμό, το κέφι και την ζωντάνια που εκπέμπει.

Αναφερόμαστε φυσικά σε αυτό της Καλαμάτας (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει), μια εύκολα προσβάσιμη και αναπτυσσόμενη πόλη στην οποία δεν θα συναντήσετε κάποια πράγματα που έχουν γίνει κακιά συνήθεια στην Πάτρα. Αντίθετα θα δείτε το καρναβάλι από μια άλλη όψη, πιο αληθινή θα λέγαμε και πρωτίστως χωρίς αισχροκέρδεια.

Έχουμε και λέμε:

1. Χαοτική η αύξηση των τιμών στα περισσότερα ξενοδοχεία

Στην Πάτρα, η πλειοψηφία των ξενοδόχων, γνωρίζοντας πως η πόλη θα δεχτεί "κύματα" επισκεπτών, συνηθίζουν να ανεβάζουν τις τιμές τους έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις. Αντίθετα στην Καλαμάτα οι τιμές παραμένουν σταθερές, κάνοντας την έναν βατό προορισμό για τον μέσο επισκέπτη.

2. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια των παρελάσεων

Ακόμα και για κάποιον ταξιδιώτη που θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά το καρναβάλι της Πάτρας, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει είναι πως οι περισσότεροι καρναβαλιστές είναι με ένα μπουκάλι μαυροδάφνης στο χέρι, εν αντιθέσει με αυτό της Καλαμάτας όπου το κέφι έρχεται από μόνο του και όχι από την κατανάλωση αλκοόλ. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το καρναβάλι το παρακολουθούν κυρίως παιδιά.

3. Κομφούζιο στους δρόμους του κέντρου

Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το καρναβάλι της Αχαϊκής πρωτεύουσας είναι πως κατά την διάρκεια των παρελάσεων οι δρόμοι στο κέντρο κλείνουν σχεδόν όλοι, με αποτέλεσμα κάποιος επισκέπτης που έχει έρθει στην Πάτρα με το αυτοκίνητο του να κολλάει σε ατελείωτες ουρές, ενώ παράλληλα και η εύρεση πάρκινγκ δεν είναι τόσο απλή όσο φαντάζεται. Η όλη αυτή κατάσταση περιορίζεται κατά πολύ στην Καλαμάτα, με το οδικό δίκτυο να δίνει σίγουρα περισσότερες λύσεις στο κυκλοφοριακό.

4. Καθαρός αέρας στις παρελάσεις...

Σήμα κατατεθέν, ιδίως στα πολυάριθμα γκρουπ, είναι το άναμα των καπνογόνων. Η εν λόγω κίνηση προσφέρει θέαμα αλλά και πολλές... αναθυμιάσεις, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική στους δρόμους της Πάτρας. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν θα συναντήσουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό στην Καλαμάτα, με τον αέρα τουλάχιστον να είναι πιο... καθαρός.

5. Κακής ποιότητας φαγητό και ποτά από πλανόδιους

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του Πατρινού καρναβαλιού είναι διάφοροι πωλητές (νόμιμοι και μη) να πουλούν στον δρόμο από σουβλάκια μέχρι μαυροδάφνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των προϊόντων. Στην Καλαμάτα, τέτοια φαινόμενα είναι ελάχιστα και αυτό σίγουρα εκπέμπει μια εικόνα πιο οργανωμένης πόλης. 

6. Ακριβά μαγαζιά σε σχέση με άλλα Σαββατοκύριακα

Καθώς οι μέρες πλησιάζουν προς το Σαββατοκύριακο του καρναβαλιού στα περισσότερα νυχτερινά καταστήματα της Πάτρας οι τιμές ακόμα και για ένα απλό πότο παίρνουν την ανηφόρα, βγάζοντας μια συμπεριφορά αισχροκέρδειας. Αντίθετα, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα οι τιμές είναι στάνταρ, χωρίς... περίεργες μεταλλάξεις.

7. Για τέτοια στολή συμφωνήσαμε;

Για κάποιον περίεργο λόγο οι στολές που προβάλλονται στα στέκια, πολλές φορές δεν παραδίδονται ατόφιες, με τους υπεύθυνους όμως να ζητούν τα χρήματα που συμφωνήθηκαν από την αρχή. Έτσι, καπέλα, ζώνες και άλλα αξεσουάρ μένουν μόνο στην φαντασία των καρναβαλιστών. Στην Καλαμάτα αντίθετα οι στολές δίνονται ατόφιες χωρίς... εκπλήξεις που προκαλούν δυσαρέσκεια.

8. Βαρετά μεγάλα γκρουπ

Τέλος, αν κάτι χαρακτηρίζει το Πατρινό Καρναβάλι, αυτό είναι η συνεχόμενη ροή από πληρώματα που έχει στις παρελάσεις, κρατώντας έτσι αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Υπάρχουν όμως και εκείνα τα γκρουπ που παρά τους κανόνες των υπευθύνων, απαριθμούνται από χιλιάδες άτομα, αναγκάζοντας έτσι τους θεατές να βλέπουν την ίδια στολή για πάνω από 20 λεπτά πολλές φορές. Σε αυτή την κατηγορία φυσικά δεν ανήκει αυτό της Καλαμάτας, με τους αρχηγούς των γκρουπ να παρουσιάζουν πληρώματα που πάνω από όλα σέβονται τον επισκέπτη της πόλης που ήρθε να απολαύσει το καρναβάλι.