Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 09:04

Ο ποταμός που χαρίζει την αιώνια ζωή πηγάζει στην Πελοπόννησο (Φωτογραφίες)

Ο Λούσιος Ποταμός αν και μικρός σε μήκος (περίπου 25 χλμ), είναι γνωστός από την Μυθολογία, από όπου πήρε και το όνομά του, και ξεδιπλώνει στις όχθες του ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

Σύμφωνα με την Μυθολογία, στον Λούσιο Ποταμό έλουσαν οι νύμφες Θεισόα, Νέδα και Αγνώ τον νεογέννητο Δία κρυφά από τον Κρόνο, καθώς θεωρούσαν τον ποταμό ως Πηγή των Αθανάτων.

Διασχίζει το μεγαλύτερο κομμάτι της Γορτυνίας, δίνοντας ζωή με την ορμητικότητά του στην χλωρίδα και την πανίδα όλης της περιοχής. Οι πηγές του Ποταμού προέρχονται από δύο σημεία: Κοντά στο χωριό Καρκαλού (περιοχή αρχαίας Θεισόας) και πλησίον του Καλονερίου, στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και συναντώνται στο χωριό της Καρκαλού, από όπου ο Λούσιος συνεχίζει την πορεία του μέχρι να εκβάλλει στον Αλφειό κοντά στην Καρύταινα.

Αποτελεί πλέον ένα προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, διότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, αναρρίχηση, πεζοπορία και canoe-kayak.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως το φαράγγι του Λούσιου έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος κα χώρος οικολογικής προστασίας, στον οποίο υπάρχει το μοναδικό Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.