Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 09:23

Μάθετε πώς παρασκευάζεται το φαγητό στα αεροπλάνα! 

Μάθετε πώς παρασκευάζεται το φαγητό στα αεροπλάνα! 

Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε τον τρόπο που γίνεται η παρασκευή του φαγητού που διανέμεται κατά την διάρκεια μιας πτήσης, πού πάνε τα απορρίμματα των τροφίμων και τι γίνεται με το φαγητό όταν κάποια πτήση έχει καθυστέρηση. 

Αν έχετε ταξιδέψει ποτέ με αεροπλάνο, θα έχετε δοκιμάσει τα φαγητά που σερβίρουν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Το πρόβλημα είναι ότι τα φαγητά επειδή δεν έχουν και πολύ ωραία γεύση οι περισσότεροι επιβάτες κάνουν παράπονα στις αεροπορικές εταιρίες.

Εδώ λοιπόν έρχεται η εταιρεία Chelsea Food Services, η εταιρεία catering της United Airlines και αλλάζει τα δεδομένα, καθώς το φαγητό που σερβίρει είναι εξαιρετικά φρέσκο και κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου στο χέρι.

Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας παρασκευάζονται 33.000 γεύματα ημερησίως από μια ομάδα 1.000 ατόμων. Όσοι εργάζονται στον τομέα παραγωγής τροφίμων είναι υποχρεωμένοι να είναι κατάλληλα ντυμένοι. Ειδικό δίχτυ για τα μαλλιά καθώς και ποδιά εργαστηρίου είναι απαραίτητα για να μπει κάποιος μέσα στη παρασκευή τροφίμων. Στον τομέα παρασκευής τροφίμων υπάρχει ένα μηχάνημα το οποίο συσκευάζει και βάζει τις ημερομηνίες παραγωγής του κάθε γεύματος είτε αυτό είναι σε δίσκο σερβιρίσματος είτε δίνεται μεμονωμένα στους επιβάτες από κάποιο καλάθι.

Η κουζίνα στην οποία παρασκευάζονται τα τρόφιμα ονομάζεται χαριτολογώντας "hot kitchen". Η κουζίνα αυτή παίρνει φωτιά «στην κυριολεξία» καθώς εκεί ετοιμάζονται γεύματα για 217 πτήσεις σε ημερήσια βάση. Ο χώρος είναι πολύ μικρός, αλλά η ουσία είναι ότι το προσωπικό μπορεί και συνεργάζεται άψογα ακόμα και σε έναν τόσο μικρό χώρο εργασίας. Τα λαχανικά είναι όλα φρέσκα, ψιλοκομμένα με το χέρι και ψημένα στη σχάρα. Τίποτα δεν είναι αυτοματοποιημένο.

Το κόλπο που κάνουν και είναι εξαιρετικά νόστιμα τα φαγητά είναι ότι μαγειρεύουν το 30% από πριν και το τελικό μαγείρεμα γίνεται μέσα στο αεροπλάνο. Το αεροπλάνο είναι εφοδιασμένο με ειδικά φουρνάκια που λέγονται κυκλοθερμικά και με τη χρήση αερόθερμου μαγειρεύουν το φαγητό σε χαμηλή θερμοκρασία. Τα φρέσκα φρούτα και ωμά λαχανικά απλά συσκευάζονται εκτός της κουζίνας και έτσι διατηρούν τη φρεσκάδα τους. Οι αεροσυνοδοί εφοδιάζονται με ειδικά γάντια κουζίνας που το κάθε γάντι μέσα έχει ό,τι πιθανό εξοπλισμό χρειαστούν για να κάνουν σωστά το σερβίρισμα του φαγητού. 

Αφού τα γεύματα παρασκευαστούν, από την "hot kitchen" μεταφέρονται και ταχτοποιούνται στο κρύο δωμάτιο "cold room".  Σε αυτό το δωμάτιο διατηρούνται σε θερμοκρασία 10 βαθμών Κελσίου. Οι υπάλληλοι προσέχουν την εμφάνιση κάθε πιάτου και το φτιάχνουν ένα προς ένα με την ίδια προσοχή. Όταν οι δίσκοι γεμίσουν με τα πιάτα τοποθετούνται σε ειδικά καροτσάκια τροφίμων, που το καθένα έχει σήμανση με τον αριθμό της πτήσης του, και έτσι είναι έτοιμα να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. Στο χώρο αναμονής για τη φόρτωση στο αεροπλάνο η θερμοκρασία είναι αρκετά πιο χαμηλή και φτάνει περίπου στους 3 βαθμούς Κελσίου! Τα καρότσια είναι γεμάτα με ξηρό πάγο για να διατηρηθούν φρέσκα τα τρόφιμα. 

Το αξιοσημείωτο είναι πως τα γεύματα δεν μπορούν να περιμένουν στο δωμάτιο επιβίβασης  για περισσότερο από έξι έως οκτώ ώρες. Εάν μία πτήση έχει καθυστερήσει για περισσότερο από μερικές ώρες, όλα τα γεύματα θα πρέπει να πεταχτούν και να αντικατασταθούν από άλλα. Φυσικά δεν είναι μόνο κρίμα για το φαγητό που πετιέται, αλλά και για τους εργαζομένους που πρέπει να κάνουν υπερωρίες για να ετοιμάσουν το καινούριο φαγητό. 

Έτσι λοιπόν δουλεύει όλο το σύστημα του catering και της διανομής τροφίμων στους επιβάτες των αεροπλάνων. Το μόνο που ευχόμαστε είναι να μην υπάρχουν καθυστερήσεις σε πτήσεις και πάει κρίμα τόση δουλειά και τόσο φαγητό.

Επιμέλεια κειμένου: Έφη Μαυρομμάτη