Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015 20:12

17 χώρες που πρέπει να ξέρεις πώς να φας για να μην έρθεις σε δύσκολη θέση

Το καλύτερο σημείο σε ένα ταξίδι είναι όταν, δοκιμάζοντας την τοπική κουζίνα της εκάστοτε χώρας που έχετε ταξιδέψει, μαθαίνετε τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα εκατοντάδων χρόνων.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως σε κάποιες  χώρες υπάρχουν κανόνες για το φαγητό, τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζετε ώστε να αποφύγετε να προσβάλλετε κάποιον ντόπιο ή να έρθετε εσείς οι ίδιοι σε δύσκολη θέση.

Σας ετοιμάσαμε μια λίστα με τα ήθη και τα έθιμα σχετικά με το φαγητό, ώστε να τα ακολουθήσετε σε περίπτωση που επισκεφθείτε κάποια από τις παρακάτω 17 χώρες. 

Αγγλία

Στην Αγγλία το κρασί Porto πρέπει να σερβίρεται προς τα αριστερά καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση και η επικρατούσα εκδοχή λέει πως ξεκίνησε από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς στην αριστερή πλευρά του πλοίου υπάρχει το πηδάλιο που ελέγχει το πλοίο. 

Χιλή

Στη Χιλή θεωρείται αγένεια να τρώτε με τα χέρια σας, ακόμα και όταν πρόκειται για τηγανιτές πατάτες. Πάντα πρέπει να χρησιμοποιείτε πιρούνι και μαχαίρι για να μην προσβάλλετε κανέναν.

Κίνα

Στη Κίνα, ειδικά στη Νότια Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ, θεωρείται κακή τύχη όταν κάποιος φάει τη μια πλευρά από το ψάρι του να το γυρίσει από την άλλη πλευρά ολόκληρο. Επίσης, αν αφήσετε τα chopsticks ανάποδα στο μπολ ρυζιού σας, θα θεωρηθεί σαν τελετουργικό που κάνουν οι ίδιοι για τους νεκρούς τους.

Αιθιοπία 

Στην Αιθιοπία, το φαγητό δε σερβίρεται στον καθένα σε ξεχωριστά πιάτα γιατί θεωρείται παράξενο. Το φαγητό σερβίρεται από ένα κοινό και μεγάλο πιάτο και τρώγεται με τα χέρια.

Γαλλία

Στη Γαλλία, το ψωμί δεν είναι ορεκτικό αλλά συνοδευτικό του κυρίως γεύματος. Επομένως, μην ξεκινήσετε να τρώτε το ψωμί σας εάν δε σας φέρουν την ίδια στιγμή και το κυρίως πιάτο.

Γεωργία

Στη Γεωργία, στα παραδοσιακά γλέντια πίνουν το κρασί μόνο όταν γίνεται κάποια πρόποση. Θεωρείται αγένεια αν το πιείτε όλο κατά τη διάρκεια της βραδιάς. 

Γερμανία

Στη Γερμανία, τα λευκά λουκάνικα Weisswurst πρέπει να τρώγονται πριν τις 12 το μεσημέρι γιατί συνήθως είναι φρεσκομαγειρεμένα από το πρωί .

Ινδία

Στην Ινδία, πρέπει να τρώτε πάντα με το δεξί χέρι γιατί το αριστερό θεωρείται ακάθαρτο. Το ίδιο ισχύει και στο Μαρόκο, όπως και σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Ιρλανδία

Σε bar στην Ιρλανδία δεν παραγγέλνετε ποτέ το cocktail Irish Car Bomb. Ο λόγος; Το 1989 ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε εμπορική περιοχή. 

Ιταλία

Στην Ιταλία, αν δε σας προσφέρουν τυρί δεν το ζητάτε. Οι Ιταλοί το θεωρούν αμαρτία να σπαταλούν extra τυρί σε πιάτα όπως η πίτσα, τα μακαρόνια και τα θαλασσινά με παρμεζάνα.

Ιαπωνία

Όπως και στην Κίνα, στην Ιαπωνία δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε τα ξυλάκια (chopsticks) ανάποδα σε ένα μπολ με ρύζι. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως δεν περνάμε το φαγητό σε κάποιον άλλο χρησιμοποιώντας τα ξυλάκια, γιατί αυτό το κάνουν παραδοσιακά όταν κηδεύουν κάποιον.

Κορέα

Στην Κορέα, όταν ένα ηλικιωμένο άτομο σας προσφέρει ένα ποτό ή ένα πιάτο φαγητό, πρέπει να το πάρετε με τα δύο χέρια για να δείξετε το σεβασμό σας. Επίσης, είναι σύνηθες στο τραπέζι ο γηραιότερος της παρέας να τρώει πρώτος.

Μεξικό

Στο Μεξικό, αν φάτε taco με πιρούνι και μαχαίρι θα σας περάσουν για περίεργο. Γι' αυτό, taco μόνο με τα χέρια! 

Νεπάλ

Στο Νεπάλ, δε μπορείτε να σερβιριστείτε μόνοι σας, πρέπει να σας σερβίρουν. Επίσης, κανένας δεν φεύγει από το τραπέζι μέχρι όλοι να τελειώσουν το φαγητό τους. 

Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία, δε ζητάτε πότε το αλάτι και το πιπέρι αν δεν είναι ήδη στο τραπέζι. Αν τα ζητήσετε, θεωρείται ως προσβολή προς το μάγειρα.

Ρωσία

Στη Ρωσία αν σας προσφέρουν βότκα, μην την αρνηθείτε, αφού το να πίνουν όλοι μαζί βότκα θεωρείται σύμβολο εμπιστοσύνης και φιλίας. Επίσης, όταν τρώτε φροντίστε να έχετε τους καρπούς σας στην άκρη του τραπεζιού. 

Ταϋλάνδη

Στην Ταϋλάνδη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πιρούνι σας για να σπρώξετε το φαγητό πάνω στο κουτάλι και μετά να το φάτε. Βέβαια αυτός ο κανόνας ισχύει μόνο για τα φαγητά που έχουν σαν βάση το ρύζι.

Επιμέλεια κειμένου: Έφη Μαυρομμάτη