Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015 00:06

Τα must-eat πιάτα σε 50 χώρες του κόσμου!

Ποιο είναι το μοναδικό εκείνο πιάτο που οφείλουν όλοι οι επισκέπτες να δοκιμάσουν, όταν επισκεφτούν μια ξένη χώρα;

Μια πληθώρα ανθρώπων κλήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις στο διαδίκτυο, ξεχωρίζοντας τις πιο συναρπαστικές γεύσεις της πατρίδας τους. Από το βιεννέζικο σνίτσελ της Αυστρίας στο feijoada της Βραζιλίας και στο katsudon της Ιαπωνίας, μην χάσετε λοιπόν αυτά τα 50 πιάτα.

Αγγλία: Roast Beef & Yorkshire Pudding

Το Roast Beef & Yorkshire Pudding θεωρείται το παραδοσιακό πιάτο της Αγγλίας. Πρόκειται για ψητό βοδινό (roast beef) κρέας, συνοδευόμενο από ένα είδος τηγανίτας (yorkshire pudding) που ψήνεται στο φούρνο. Σερβίρεται με μια γευστική σάλτσα βοδινού κρέατος και ζεστό ψωμί.

Αίγυπτος: Molokhia

To Molokhia σερβίρεται σε όλη τη Βόρεια Αφρική, αλλά είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Αίγυπτο, όπου θεωρείται ότι είναι και το αυθεντικό. Η αιγυπτιακή εκδοχή του πιάτου παρασκευάζεται από φύλλα Molokhia (ένα είδος πικρών λαχανικών), τα οποία απογυμνώνονται από τα κοτσάνια και μετά μαγειρεύονται με κιμά, κόλιαντρο, σκόρδο και ζωμό. Κατά βάση σερβίρεται με κοτόπουλο ή κουνέλι και ίσως με αρνί ή ψάρι.

Αυστραλία: Pie floater

Συχνά αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για το hangover, η pie floater είναι μια αυστριαλιανού τύπου πίτα, γεμισμένη με κρέας, η οποία στέκεται σε ένα μπολ με παχύρευστη σούπα μπιζελιού. Τις περισσότερες φορές συνοδεύεται με σάλτσα τομάτας, ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Η pie floater είναι φανταστική για το χειμώνα, και λειτουργεί ως τέλεια θεραπεία για το hangover.

Αυστρία: Βιεννέζικο σνίτσελ 

Το Βιεννέζικο σνίτσελ είναι συνώνυμο της Αυστρίας. Πρόκειται για μια πολύ λεπτή μοσχαρίσια κοτολέτα, παναρισμένη και καλά τηγανισμένη. Συνήθως σερβίρεται με λεμόνι και μαϊντανό και συνοδεύεται σε μια πλευρά με πατάτες ή ρύζι.

Αργεντινή: Asado

Το Asado είναι ο όρος που περιγράφει τα απολαυστικά ψητά κρέατα της Αργεντινής. Ως γνωστόν, οι ψητές αργεντίνικες μπριζόλες είναι ιδιαίτερα γευστικές. Είναι αλήθεια ότι τα καλύτερα κρέατα πηγαίνουν, μέσω εξαγωγών, στις χώρες που αποκαλούνται χώρες του «πρώτου κόσμου». Ωστόσο, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι, εάν σας μαγειρέψει ένας καλός asador (ο άνθρωπος που μαγειρεύει το asado), η γεύση του θα είναι μοναδική, ιδίως εάν βρίσκεστε στην επαρχία. 

Βέλγιο: Moules- frites 

Τα Moules- frites (μύδια και τηγανιτές πατάτες) μπορεί να τα βρείτε διαθέσιμα και σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως ο πιο νόστιμος συνδυασμός προέρχεται από το Βέλγιο. Τα μύδια, μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους (με κρασί, βούτυρο, βότανα ή ίσως και με ζωμό τομάτας) και σερβίρονται με αλμυρές, τραγανές πατάτες. Μπορείτε να τα συνοδέψετε με μια δροσιστική Βελγική μπίρα.

Βενεζουέλα: Pabellon criollo

To Pabellon criollo περιέχει λευκό ρύζι με κομπόστα από μαύρα φασόλια και desmechada (τεμαχισμένο κρέας). Συχνά σερβίρεται με ένα τηγανισμένο αυγό και τηγανισμένες plantains.

Βιετνάμ: Pho

 

Εάν βρίσκεστε στο Βορρά, όπως για παράδειγμα στο Ανόι, δε γίνεται να χάσετε το Pho.  Το πιάτο είναι γνωστό σε όλη τη χώρα με τα εστιατόρια να το σερβίρουν σε ένα βαθύ πιάτο στα μικρά σοκάκια της πόλης, σε βιτρίνες των χωριών και σε επαρχιακά μέρη. Πολλές παραλλαγές υπάρχουν όσον αφορά τον τύπο του κρέατος που χρησιμοποιείται, όμως όλες περιέχουν noodles ρυζιού και έναν ζωμό καρυκευμένο με κρεμμυδάκια, σάλτσα ψαριού, τζίντζερ, αλάτι, και μπαχαρικά όπως κάρδαμο, γλυκάνισο και γαρίφαλο. Αρκετές παραλλαγές περιλαμβάνουν επίσης κρεμμύδια, κόλιαντρο και μαύρο πιπέρι.

Βραζιλία: Feijoda

Η Βραζιλία είναι μια τεράστια χώρα με ποικιλία στην κουζίνα της και γι' αυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολο να επιλέξετε μόνο ένα πιάτο, όμως το πιο γευστικό είναι πιθανότατα το feijoada, ένα στιφάδο από μαύρα φασόλια και καπνιστό βοδινό και χοιρινό κρέας. Συνήθως σερβίρεται με ρύζι, λάχανο, farofa, καυτή σάλτσα και μια φέτα πορτοκαλιού που βοηθάει στην πέψη.

Γαλλία: Pot- au- Feu

Πρόκειται για ένα από τα ιστορικά χειμωνιάτικα πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Το Pot- au- Feu (κατσαρόλα- στη- φωτιά) είναι ένα ρουστίκ πιάτο, από σιγορβασμένο μοσχάρι, συνοδευόμενο από λαχανικά και μπαχαρικά.

Γερμανία: Currywurst

Το currywurst, τo πιο διάσημο γερμανικό fast food πιάτο, αποτελείται από χοιρινό λουκάνικο μαγειρεμένο σε ατμό και τηγανισμένο -σερβίρεται είτε ολόκληρο είτε κομμένο σε κομματάκια- περιχυμένο με κέτσαπ και κάρυ και σερβίρεται με τηγανητές πατάτες.

Γεωργία: Khachapuri

To Khachapuri, είναι ένα στρογγυλό λαστιχωτό ψωμί γεμιστό με λιωμένο τυρί ή αυγό. 

Δανία: Øllebrød

To Øllebrød είναι ένα παραδοσιακό δανέζικο ψωμί σικάλεως, το οποίο είναι εμποτισμένο με μπίρα και βρασμένο με χυλό. Σερβίρεται συχνά με σαντιγί, η οποία το κάνει να μοιάζει με επιδόρπιο, παρόλο που τρώγεται συνήθως σαν γεύμα.

Ελβετία: Rosti

To Rosti (ή roschti) είναι λεπτές τριμμένες πατάτες, οι οποίες έχουν τηγανιστεί έως ότου γίνουν τραγανές και πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και τρώγονταν παραδοσιακά από τους αγρότες για πρωινό στην επαρχία της Βέρνης, μέχρι που η εξαίσια γεύση τους τις έκανε γνωστές σε όλη τη χώρα.

Ελλάδα: Γύρος

Ο Γύρος φτιάχνεται από κρέας- συνήθως χοιρινό ή κοτόπουλο. Φτιάχνεται σε μια κάθετη σούβλα και σερβίρεται με τομάτα, κρεμμύδι και μια ποικιλία από σάλτσες. Στη νότια Ελλάδα σερβίρεται συνήθως με τζατζίκι, ενώ στα βόρεια της χώρας το σερβίρουν με μουστάρδα και κέτσαπ.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Shawarma

To Shawarma είναι ένα από τα λίγα προσιτά φαγητά στα ακριβά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ίσως εξηγεί και το λόγο που παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της χώρας. Είναι ένα σάντουιτς με πίτα που είναι γεμιστό με γύρο ψητού κρέατος (συνήθως ένα μείγμα από αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα ή μοσχάρι) και λαχανικά. Συχνά συμπληρώνεται με ταχίνι, χούμους ή καυτερή σάλτσα.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: Hamburger

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τόσο αχανείς και η κουζίνα τους διαθέτει τεράστια ποικιλία, που είναι αδύνατον να επιλέξετε μόνο ένα πιάτο. Ωστόσο, εάν πραγματικά θέλετε να απομονώσετε κάτι μοναδικό, πιστεύουμε ότι αυτό είναι το αμερικάνικο hamburger­ ιδίως όταν συνοδεύεται από τραγανές πατάτες και ένα απολαυστικό milkshake.

Ιαπωνία: Katsudon

Το σούσι φαίνεται να είναι μια ξεκάθαρη επιλογή για ένα ιαπωνικό πιάτο, ωστόσο οι Ιάπωνες επιμένουν πως κάτι ακόμη που δεν πρέπει με τίποτα να χάσουμε είναι το katsudon. Πρόκειται για μια τραγανή, τηγανισμένη χοιρινή κοτολέτα περιχυμένη με αυγό και καρυκεύματα και σερβίρεται μέσα σε ένα μπολ με ρύζι.

Ινδία: Tandoori Chicken

Στην Ινδία, η κουζίνα ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την κάθε περιοχή, έτσι λοιπόν επιλέξαμε ένα πιάτο που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πρωτεύουσα. Στο βορρά, τα πιάτα περιέχουν περισσότερο κρέας -βαρύ με πλούσιο κάρι και γευστικό ψωμί. Στο νότο έχουν περισσότερα πιάτα με λαχανικά και είναι γνωστοί για τα έντονα μπαχαρικά τους. Έχοντας να επιλέξουμε ένα από τα δυνατά ινιδκά πιάτα, προτιμούμε το κοτόπουλο Tandoori. Το πιάτο περιέχει κοτόπουλο περιχυμένο με το μπαχαρικό tandoori masala και είναι ψημένο σε έναν φούρνο αργίλου. Σερβίρεται συχνά με λαχανικά, σάλτσα γιαουρτιού και ρύζι.

Ινδονησία: Martabak Manis/ Terang Bulan

To Martabak Manis είναι ένα γλυκό, παχύ ινδονησιακό pancake. Το πάνω και το κάτω μέρος του αποτελείται από ένα μαλακό pancake, ενώ στη μέση είναι τόσο γλυκό που μπορεί να σαν κάνει να ονειρευτείτε -περιέχει σοκολάτα και κομμάτια φιστικιών σαν τριμμένο τυρί (ή κάποιες φορές και κομμάτια μπανάνας). Για ένα πράγμα να είστε σίγουροι, ότι είναι γευστικότατο! Μπορείτε να τα αγοράσετε από πλανόδιους σε ολόκληρη την Ινδονησία.

Ισπανία: Jamon Iberico

To Jamon Iberico είναι αλμυρό χοιρομέρι, το οποίο έχει κοπεί από το πίσω μέρος του ποδιού του χοίρου. Είναι ένα ισπανικό πιάτο που σερβίρεται άψογα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, τραγανό ψωμί και ελιές.

Ιταλία: Pizza

Η Νάπολη, στη νότια Ιταλία, αποτελεί τη γενέτειρα της πίτσας. Η πίτσα Ναπολιτάνα είναι τραγανή και περιέχει συστατικά, όπως φρέσκες τομάτες, μοτσαρέλα, βασιλικό και καθόλου κρέας. Εδώ, η πίτσα είναι σαν την τέχνη για τους καλλιτέχνες.

Καζακστάν: Beshbarmark

"Beshbarmark" σημαίνει «πέντε δάχτυλα» εξαιτίας του γεγονότος ότι τρώγεται συνήθως με τα χέρια. Το βρασμένο κρέας (αρνίσιο ή μοσχαρίσιο) ψιλοκομμένο σε κύβους και αναμειγμένο με βραστά ζυμαρικά, μαρινάρεται πριν με σάλτσα κρεμμυδιού. Σερβίρεται σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα με ζωμό κρέατος μέσα σε ένα βαζάκι στο πλάι.

Καναδάς: Poutine

Αυθεντική γεύση από το Κεμπέκ, το poutine είναι μια νόστιμη «γιορτή θερμίδων» που θα ζεστάνει «το μέσα σας»: τηγανιτές πατάτες περιχυμένες από καφέ σάλτσα και σως τυριού.

Κίνα: Xiaolongbao

Είναι αρκετά δύσκολο να διαλέξει κανείς ένα πιάτο από μια τόσο μεγάλη και πολυποίκιλη χώρα όπως είναι η Κίνα, όμως το Xiaolongbao (σούπα ζυμαρικών) αποτελεί ένα από τα πιο αξέχαστα φαγητά. Προερχόμενα από Σαγκάη, αυτά τα ζυμαρικά συνήθως συνοδεύονται με έναν ιδιαίτερο ζωμό κρεατόσουπας, μαγειρεμένα στον ατμό μέσα σε ένα καλάθι από μπαμπού.

Κολομβία: Arepas

Τα Arepas -ψωμάκια φτιαγμένα από αραβόσιτο ή αλεύρι, τα οποία μπορούν να φτιαχτούν στο grill, να ψηθούν ή να τηγανιστούν για να αποκτήσουν μια νόστιμη υφή- συνήθως τρώγονται για πρωινό ή αποτελούν ένα κολομβιανό απογευματινό σνακ.  Συχνά συνοδεύονται με βούτυρο, τυρί, αυγά, συμπυκνωμένο γάλα, chorizo ή hogao (μια σάλτσα που έχει ως βάση το κρεμμύδι).

Κόστα Ρίκα: Tamales

Όποιος επισκεφτεί την Κόστα-Ρίκα στα μέσα Δεκεμβρίου θα βρει σίγουρα μια μεγάλη ποικιλία από tamales, αφού παρασκευάζονται κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα tamales αποτελούν μια ποικιλία από γεμίσεις με χοιρινό, ρύζι, αυγά, σταφίδες, ελιές, καρότα και πιπεριές. Είναι τυλιγμένα με φύλλα πλατάνου και μαγειρεμένα σε ξυλόσομπα.

Κροατία: Paski sir cheese

To Paski sir είναι ένα σκληρό κροατικό τυρί που είναι φτιαγμένο από γάλα προβάτου. Παρασκευάζεται στο νησί Παγκ και είναι τόσο διάσημο που εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

Μαλαισία: Nasi lemak

Θεωρείται το ανεπίσημο εθνικό πιάτο της Μαλαισίας. Το nasi lemak περιέχει ρύζι και μαγειρεύεται με γάλα καρύδας και φύλλα pandan. Σερβίρεται παραδοσιακά με τυλιγμένα φύλλα μπανάνας και συχνά συνοδεύεται από sambal chili, ikan bilis (γαύρο), αράπικα φιστίκια και βρασμένο αυγό. Θεωρείται μια καλή θεραπεία για το hangover.

Μεξικό: Mole sauce

Πιάτο με πάνω από 100 συστατικά, το mole sauce αποτελεί μια από τις πιο περίπλοκες και απολαυστικές σάλτσες στον κόσμο, αποτέλεσμα μιας πλούσιας, κρεμώδους, σοκολατένιας και πικάντικής γεύσης. Η αυθεντική συνταγή προέρχεται από τις περιοχές της Πουέμπλα και της Οαχάκα, όμως μπορείτε να βρείτε το mole sauce -συνήθως σερβισιρμένο με κοτόπουλο ή enchiladas- σε όλο το Μεξικό.

Νιγηρία: Egusi Soup και Pounded Yam

Το Pounded Yam μπορεί να φτιαχτεί είτε ανακατεύοντας αλεύρι yam σε ζεστό νερό είτε χρησιμοποιώντας το από την αρχή μαγειρεμένο ανακατεύοντάς το με γλυκοπατάτα μέχρι να αποκτήσει μια πλούσια υφή. Η σούπα Egusi φτιάχνεται από πλούσιες πρωτεΐνες squash, πεπόνι ή φυτά κολοκύθας και συνήθως περιέχει φύλλα λαχανικών, κατσικίσιο κρέας και καρυκεύματα όπως το τσίλι. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές τοπικές παραλλαγές του συγκεκριμένου πιάτου.  

Νορβηγία: Rakfisk

To Rakfisk είναι πέστροφα που έχει αλατιστεί και έχει υποστεί ζύμωση για κάποιους μήνες. Μετά τρώγεται χωρίς να μαγειρευτεί και συχνά συνοδεύεται με κρεμμύδια και sour cream.

Νότια Αφρική: Biltong

To Biltong είναι ένα είδος αλλαντικού από τη Νότια Αφρική. Αυτό μπορεί να παρασκευαστεί από βόειο κρέας ή από άλλου είδους κρέατα όπως από στρουθοκάμηλο. Η συνηθέστερη εκδοχή είναι βόειο κρέας jerky, που είναι ασύγκριτο! Πρόκειται για λωρίδες κρέατος, αλατισμένες και καρυκευμένες, που όταν στεγνώσουν είναι αληθινά πεντανόστιμες. Ρωτήστε τους ντόπιους για το ιδανικό μέρος, αφού η ποιότητα ποικίλλει.

Νότια Κορέα: Banchan

 

Ένα παραδοσιακό γεύμα στη Νότια Κορέα περιλαμβάνει πολλά μικρά πιατάκια, τα οποία είναι αδύνατον να απομονωθούν ένα­-ένα, συνεπώς­ κανείς δε μπορεί να φάει μόνο από ένα πιάτο. Στην πραγματικότητα, οι Κορεάτες αγαπούν το banchan, που στην ουσία σημαίνει μικρά πιατάκια, τα οποία σερβίρονται με ρύζι και προορίζονται να μοιραστούν. Τα μικρά πιατάκια μπορεί να περιέχουν kimchi (πικάντικο λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση), guk (σούπα), gochujank (τσίλι καρυκευμένο που έχει υποστεί ζύμωση), jiggae (ένα είδος κρέατος ή στιφάδο λαχανικών).

Ολλανδία: Soused herring

Το Soused herring είναι ένα φιλέτο ωμής ρέγκας, το οποίο είναι μαριναρισμένο με υγρό που περιέχει μηλίτη, κρασί, ζάχαρη, βότανα και/ή μπαχαρικά. Είναι ότι καλύτερο να το σερβίρετε σε φρέσκα ψημένα ρολάκια με γαρνιτούρα από ψιλοκομμένα κρεμμύδια.

Ολλανδία: Rijsttafel

Το Rijsttafel σημαίνει «τραπέζι ριζιού» στα ολλανδικά. Πρόκειται για μια επική γιορτή με δεκάδες μικρά πιατάκια στη σειρά, που περιέχουν satay, sambal, ρολάκια αυγού, φρούτα και λαχανικά. Αν και τα πιάτα είναι όλα ινδονησιακής καταγωγής, το γεύμα προέρχεται από την αποικιακή εποχή της Ολλανδίας. 

Ουαλία: Clark' s Pies

Τα συνηθέστερα παρατσούκλια του πιάτου είναι "Clarkies" ή “Clarksies”. Πρόκειται για αλμυρές πίτες κρέατος με καταγωγή από το Κάρντιφ της Ουαλίας. Έχουν φτιαχτεί με μια μυστική συνταγή, όμως συνήθως περιέχουν κρέας, λαχανικά και σάλτσα. 

Ουγγαρία: Goulash

Το πιο διάσημο πιάτο στην Ουγγαρία είναι το goulash, το οποίο είναι κάτι ανάμεσα σε σούπα και στιφάδο, και έχει παχύρευστη υφή. Οι παραλλαγές αυτού του φοβερού πιάτου είναι πολλές, όμως η παραδοσιακή συνταγή περιλαμβάνει μοσχάρι, κρεμμύδια, πάπρικα, τομάτες, πράσινες πιπεριές, πατάτες και κάποιες φορές και λαζάνια.

Ουκρανία: Varenyky

Με άλλα λόγια, ζυμαρικά γεμιστά με πουρέ πατάτας, τυρί, λάχανο τουρσί ή κρέας. Μπορούν να βραστούν ή να μαγειρευτούν στον ατμό και συνήθως έρχονται με συμπληρωματικά πιάτα, όπως salo (χοιρινό λίπος), κρεμμύδια και smetana (ξινή κρέμα).

Πολωνία: Zurek

Το zur (ξινό) αποτελεί τη βάση για τη σούπα και περιέχει αλεύρι σικάλεως, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση με νερό για πέντε μέρες. Ο ζωμός περιλαμβάνει ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως καρότα, παστινάκη, ρίζες σέλινου, πράσα, πατάτες, σκόρδο και συνήθως θα περιέχει αυγά και λουκάνικο.  

Πορτογαλία: Francesinha

To Francesinha, που σημαίνει «μικρό γαλλικό», είναι ένα πορτογαλικό σάντουιτς που φτιάχνεται με ψωμί, σαλάμι, καπνιστό χοιρινό λουκάνικο και μπριζόλα και είναι περιχυμένο με λιωμένο τυρί και σάλτσα τομάτας. Το Francesinha είναι το όνειρο κάθε σαρκοφάγου και σερβίρεται τέλεια με πατάτες σε μια πλευρά και μια παγωμένη μπίρα.

Ρουμανία: Sarmale

Το Sarmale είναι στην ουσία γεμιστά φύλλα από λάχανο τουρσί με ένα μείγμα από ρύζι και καρυκευμένο κιμά. Καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και είναι ιδιαίτερα γνωστό στη Ρουμανία.

Ρωσία: Borscht

Κάθε επισκέπτης της Ρωσίας είναι «υποχρεωμένος» να δοκιμάσει borscht, μια σούπα που φτιάχνεται από ρίζες τεύτλων. Γενικά σερβίρεται παγωμένο (αν και μπορεί επίσης να σερβιριστεί και πολύ ζεστό) και συχνά συνοδεύεται από μια κουταλιά sour cream στην κορυφή του. Συνδυάζεται άψογα με μια ρωσική βότκα.

Σαουδική Αραβία: Kabsah

Ένα πιάτο με απολαυστικό ρύζι που φτιάχνεται με πολλά μπαχαρικά, όπως γαρίφαλο, κάρδαμο, σαφράν, κανέλα, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και φύλλα δάφνης. Συνήθως αναμειγνύεται με κρέας και λαχανικά, κάνοντάς το ένα πλούσιο γεύμα. Μπορείτε να το βρείτε σε όλη τη Μέση Ανατολή, όμως είναι ιδιαίτερα γνωστό στη Σαουδική Αραβία.

Σκωτία: Καπνιστός σολομός σε μαύρο ψωμί

Ο καπνιστός σολομός αποτελεί το πιο must πιάτο στη Σκοτία! Οι Σκοτσέζοι ψεκάζουν το σολομό με φρέσκο λεμόνι και τον τρώνε επάνω σε ένα απλό μαύρο ψωμάκι με βούτυρο ή με κρέμα τυριού.

Σλοβακία: Bryndzove Halusky

To Bryndzove Halusky είναι μικρά κομματάκια από πατάτα που σερβίρονται με ένα μαλακό τυρί από πρόβειο γάλα (bryndza) και μπέικον.

Σλοβενία: Kranjska klobasa

To Kranjska klobasa είναι ένα σλοβένικο χοιρινό λουκάνικο όμοιο με το πολωνικό λουκάνικο kielbasa, αλλά λίγο μικρότερο. Φτιάχνεται με χοιρινό (το 20% περίπου είναι μπέικον), αλάτι, πιπέρι, νερό, σκόρδο­ και τίποτε άλλο.

Ταϊβάν: Coffin bread

To Coffin bread είναι ένα κομμάτι ενός εκπληκτικού λευκού ψωμιού, τύπου γαλλικού τοστ, το οποίο είναι κούφιο και γεμιστό στη μέση με κάτι πολύ νόστιμο, όπως κοτόπουλο ή μοσχάρι.

Ταϊλάνδη: Phat Thai

To Phat Thai (ή pad Thai) ανακαλύφθηκε στην Ταϊλάνδη το 1930 και παρέμεινε από τότε ως παραδοσιακό πιάτο στη χώρα. Λεπτά noodles ρυζιού ανακατεμένα και τηγανισμένα με συστατικά, όπως tofu και γαρίδες και πασπαλίζονται με ζάχαρη, tamarind, ξίδι, τσίλι και σάλτσα ψαριού, δημιουργώντας ένα γλυκό, αλμυρό και παράλληλα απολαυστικό πιάτο.

Φιλιππίνες: Adobo

Πρόκειται για ένα πιάτο που περιέχει έναν τύπο κρέατος (χοιρινό ή κοτόπουλο) μαγειρεμένο σε ξίδι, σόγια, σάλτσα, σκόρδο και λάδι. Αυτό σιγοβράζεται μαριναρισμένο για λίγο και γίνεται ιδιαίτερα γευστικό. Το πιάτο είναι τόσο γνωστό που κάποιοι το αποκαλούν ανεπίσημα εθνικό πιάτο των Φιλιππίνων. 

 

Πηγή: businessinsider.com / Απόδοση κειμένου στα Ελληνικά: Πένυ Γεωργάκα