Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014 12:46

Τάρτα με ντομάτα

Υλικά

9 μικρές ντομάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε τέταρτα

1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο

1 κ.σ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη

2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

1 και 1/2 φύλλο έτοιμη σφολιάτα

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για επάλειψη

λίγα φύλλα βασιλικού

αλάτι

Για τη γαρνιτούρα

1 φλ. φέτα (τρίμματα)

200 γραμμ. γιαούρτι 0%

λίγος φρέσκος βασιλικός

Εκτέλεση

1. Αφαιρούμε τους σπόρους και τη σάρκα και αφήνουμε μόνο τα πέταλα της ντομάτας. Τα πατάμε με την παλάμη μας να πλατύνουν. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το σκόρδο και το ψήνουμε μέχρι να μυρίσει, για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μπαλσάμικο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.


2. Αραδιάζουμε τις ντομάτες σε σειρά στο τηγάνι. Τις αλατίζουμε, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 5΄. Τις γυρίζουμε και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 5΄.


3. Απλώνουμε τη σφολιάτα και κόβουμε 6 δίσκους ίσους με τη διάμετρο από τα φορμάκια. Χρησιμοποιούμε 6 ατομικά φορμάκια μιας χρήσης ή πυρίμαχα κατάλληλα για κρέμες φούρνου.


4. Τα λαδώνουμε ελαφρά και ισομοιράζουμε μέσα τις ντομάτες. Σκεπάζουμε το κάθε φορμάκι με το φύλλο σφολιάτας και τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.


5. Ψήνουμε τα ταρτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15΄, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Αφού ψηθούν, τα αφήνουμε λίγο να σταθούν και τα αναποδογυρίζουμε σε ατομικά πιάτα.


6. Ενώνουμε σε ένα μπολ γιαούρτι, φέτα και ψιλοκομμένο βασιλικό. Τρίβουμε πιπέρι και ανακατεύουμε με πιρούνι. Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με μία κ.σ. σος γιαούρτι και λίγα φύλλα βασιλικού.

Περισσότερες συνταγές στο www.mamapeinao.gr