Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 00:00

Μιλφέιγ κλασικό


Για 4 ατομικά μιλφέιγ

Για τα φύλλα

1 πακέτο έτοιμη ζύμη σφολιάτας (κάθε πακέτο περιέχει 2 φύλλα)

50 γρ. καστανή ζάχαρη

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

4 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών

100 γρ. ζάχαρη

30 γρ. κορν φλάουρ

30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες

1 κουτάκι σκόνη βανίλιας

1 κουτ. σούπας βούτυρο (ή μαργαρίνη)

Για τη διακόσμηση

300 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ με 100 γρ.

ζάχαρη, μέχρι να γίνει σφικτή σαντιγί

άχνη ζάχαρη

κανέλα, σκόνη

λίγα τρίμματα από τα ψημένα φύλλα σφολιάτας

Εκτέλεση

Φύλλα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου.
Κόβουμε το κάθε φύλλο σε 4 ίσα παραλληλόγραμμα κομμάτια και στη συνέχεια κάθε παραλληλόγραμμο στη μέση (συνολικά δηλαδή θα έχουμε 16 τετράγωνα κομμάτια σφολιάτας). Τα βάζουμε στο ταψί, τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη, τα τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τα ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν ελαφρώς, ώστε να ξεχωρίσουν οι στρώσεις των φύλλων τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής: Χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα πηχτό, κολλώδες μείγμα. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος. 
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την υπόλοπη ζάχαρη και τη σκόνη βανίλιας, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το γάλα να γίνει χλιαρό. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό σταδιακά στο μείγμα των κρόκων, χτυπώντας με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία κρέμα. Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη)  και ζεσταίνουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει για 5 - 6 λεπτά.

Συναρμολόγηση: Σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής ακουμπάμε 4 ψημένα κομμάτια σφολιάτας και με μια σπάτουλα απλώνουμε επάνω τους το 1/3 της κρέμας. Τα σκεπάζουμε με άλλα 4 κομμάτια σφολιάτας και τα πιέζουμε πολύ ελαφρά στην κρέμα –τα μιλφέιγ πρέπει να είναι «αεράτα» και ανάλαφρα. Καλύπτουμε τα κομμάτια αυτά με άλλο 1/3 της κρέμας και σκεπάζουμε με άλλα 4 κομμάτια σφολιάτας. Απλώνουμε στην επιφάνεια κάθε κομματιού την υπόλοιπη κρέμα την οποία σκεπάζουμε με τα τέσσερα τελευταία κομμάτια σφολιάτας. 

Στην επιφάνεια κάθε μιλφέιγ απλώνουμε τη σαντιγί και την ανασηκώνουμε σε διάφορα σημεία με τα δόντια ενός πιρουνιού για να φτιάξουμε κορυφές. Σκορπίζουμε τα τρίμματα σφολιάτας και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη. Τα σερβίρουμε αμέσως με λίγη κανέλα σκόνη.

Περισσότερες συνταγές στο www.dinanikolaou.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σοκολατένια μάφινς Τάρτα με ντομάτα »