Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 06:28

Αφράτο, βελούδινο κέικ με τρία γάλατα από το Μεξικό

Μπορεί κανείς να αντισταθεί σε μια φέτα από λαχταριστό, ζεστό κέικ από τον φούρνο; Μάλλον όχι.

Μιας και τα κρύα έπιασαν για τα καλά, τι καλύτερο από το να μπεις στην κουζίνα και να δημιουργήσεις ένα πεντανόστιμο, αφράτο κέικ που θα συνοδεύσει τέλεια τον καφέ σου;

Συνταγές και παραλλαγές θα βρούμε πολλές, αν ψάξουμε λίγο στο Διαδίκτυο. Άλλωστε έχουμε δοκιμάσει τόσα και τόσα διαφορετικά κέικ. Μεξικάνικο κέικ, όμως, έχεις φάει;

Το «tres leches» είναι ένα παραδοσιακό κέικ που μας έρχεται από το Μεξικό. Σημαίνει «τρία γάλατα» και σε αυτά οφείλει την απίθανη, βελουδένια και απαλή γεύση του.

Δοκιμάσαμε τη συνταγή της Ντίνας Νικολάου και ξετρελαθήκαμε. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ:

Για το κέικ

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
115 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
5 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1½ κ.γ. βανίλια υγρή

Μείγμα με γάλατα

300 ml κρέμα γάλακτος
120 ml φρέσκο γάλα
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 κουτ. γάλα εβαπορέ

Για την επικάλυψη

500 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. βανίλια υγρή
Κανέλα σε σκόνη
Φρέσκα κόκκινα φρούτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 20×30 εκ. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά και χτυπάμε συνεχώς μέχρι να τελειώσουν τα αυγά και να δημιουργηθεί ένα αφράτο, κρεμώδες μείγμα.

Χαμηλώνουμε πολύ την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σε 3 δόσεις τα στέρεα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε στο φούρνο για 25-28 λεπτά. Τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή βγάζουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε το κέικ για 1 ώρα να κρυώσει χωρίς να το βγάλουμε από το ταψάκι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα γάλατα (φρέσκο, κρέμα γάλακτος, εβαπορέ, ζαχαρούχο). Με μια οδοντογλυφίδα, τρυπάμε διάσπαρτα το κέικ και περιβρέχουμε με το μείγμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 6 ώρες.

Για την επικάλυψη: Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και την βανίλια στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη σαντιγί. Αδειάζουμε την σαντιγί στο ταψάκι με το κέικ και με ένα πιρούνι δημιουργούμε μικρές κορυφές. Πασπαλίζουμε με κανέλα ή στολίζουμε με φρέσκα φρούτα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή: bovary