Κυριακή, 05 Απριλίου 2020 13:32

Παραδοσιακά πασχαλινά κουλούρια

Μια συνταγή για εγγυημένη επιτυχία και κυρίως με τη χρήση των πιο αγνών υλικών.

Είναι αλήθεια πως το φετινό Πάσχα θα είναι εντελώς διαφορετικό από όσα έχουμε ζήσει ως σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως το σπίτι δεν θα μυρίσει γαρίφαλο και φρεσκοψημμένο κουλούρι.

Αποφεύγουμε τη μαγειρική σόδα που αφήνει συχνά μια επίγευση και προτιμάμε φρέσκο, ατόφιο αιγοπρόβειο βούτυρο για τα κουλουράκια που θα μας συνοδεύσουν μέχρι τις γιορτές του Πάσχα. Δεν είναι νωρίς! Δείτε το σαν μια πρόβα τζενεράλε, ως τη Μεγάλη βδομάδα.

Υλικά για 20-30 κουλούρια

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
125 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
10 γρ. baking powder (μισό φακελάκι ή 2 κ.γ. περίπου)
1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Γαρίφαλο σε σκόνη στη μύτη του κουταλιού

Προετοιμασία

Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και χτυπάμε σε μεγάλο μπολ με τη ζάχαρη να ενωθούν.

Προσθέτουμε τα δύο αυγά και το γαρίφαλο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος, βάζουμε το χυμό πορτοκάλι και ενώνουμε τα υλικά.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά δουλεύοντας με τα χέρια ώσπου να πάρουμε μια μαλακή και ομοιόμορφη ζύμη.

Πλάθουμε κουλουράκια. Δοκιμάζουμε αρκετά λεπτά κορδόνια γιατί όσα κουλούρια είχαν τέλειο σχήμα άψητα όταν μπήκαν στο φούρνο φούσκωσαν και έγιναν κάπως χοντροκομμένα. Το πιο εύκολο είναι το στριφτό πάντως που δίνει και ωραίο σχήμα.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε τα κουλούρια με καλή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30′ λεπτά περίπου, ώσπου τα κουλούρια να παίρνουν ελαφρώς ξανθό χρώμα. Όσο περισσότερο τα αφήσουμε, τόσο πιο σκούρα γίνονται, αλλά και πιο τραγανά. Αλλιώς παραμένουν λευκά και πιο αφράτα.

Πηγή: iefimerida