Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 06:55

Ντελαγκρατσιανό - Ένα λαχταριστό καλοκαιρινό πιάτο

Οι ελληνικές γεύσεις που φωνάζουν καλοκαίρι είναι πολλές και προϋποθέτουν τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Το Ντελαγκρατσιανό, είναι ένα υπέροχο συριανό φαγητό που έρχεται να ολοκληρώσει την ευτυχία των διακοπών.

Παραδοσιακό, αγροτικό φαγητό, το έφτιαχναν οι νοικοκυρές στη Σύρο με ό,τι υπήρχε στο πίσω μέρος του σπιτιού όπου βρισκόταν ο περιποιημένος κήπος. Λαχανικά νόστιμα, όχι γυαλισμένα και ολοστρόγγυλα, αλλά όπως πραγματικά τα γεννά η φύση. Που δεν χρειάζονται κύβους νοστιμιάς ή άλλα πρόσθετα. Μόνο αγνό ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι. Και φυσικά τυρί (στην Ελλάδα δεν πας πουθενά χωρίς τυρί).

Το Ντελαγκρατσιανό έχει πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτες και αρκετό ξινότυρο Σύρου. Ντελαγκράτσια ονομαζόταν παλαιότερα η Ποσειδωνία, ένας γνωστός οικισμός της Σύρου. (Bρίσκεται στο φαρδύ κόλπο του Φοίνικα και απέχει 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ερμούπολη. Αποτέλεσε για πολλά χρόνια το θέρετρο των πλουσίων Συριανών).

Υλικά:

4 μέτριες πατάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
3 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

12 ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον ψιλό τρίφτη
5 γαρίφαλα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
30 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 κεφαλάκι ξινότυρο Σύρου ή μπαλάκι ή γροθοτυράκι ή βολάκι ή 250 γρ. φέτα

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και ρίχνουμε μέσα τη ντομάτα καθώς και όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά προς μέτρια, κλείνουμε -όχι τελείως- το καπάκι της κατσαρόλας και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε περίπου 1/4 του σκεύους ελαιόλαδο. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε λίγες-λίγες τις πατάτες και τις μελιτζάνες -περίπου 6 - 7 λεπτά και από τις δύο πλευρές- μέχρι να ροδίσουν. Μόλις ροδίζουν, βγάζουμε σε χαρτί για να απορροφήσει το ελαιόλαδο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε το 1/3 της σάλτσας. Από πάνω τοποθετούμε όμορφα τις μισές πατάτες και τις μισές μελιτζάνες. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το άλλο 1/3 της σάλτσας. Στρώνουμε και τις υπόλοιπες πατάτες, από πάνω τις μελιτζάνες και τέλος τη σάλτσα που έχει περισσέψει.

Τρίβουμε το τυρί με τα χέρια πάνω από τη σάλτσα. Ψήνουμε για περίπου 15΄ μέχρι να λιώσει και να ροδίσει ελαφρώς το τυρί.

Πηγή: bovary