Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 08:46

Independent: Ελληνικά νησιά που θα μπορούσαν να είναι στην «πράσινη» λίστα αυτό το καλοκαίρι

Το φετινό καλοκαίρι είναι κοντά και πολλές χώρες ετοιμάζονται πυρετωδώς εν μέσω πανδημίας για το άνοιγμα του τουρισμού.

Όλες οι χώρες θα ταξινομηθούν σε χρώματα στις αρχές Μαΐου, αν και η ακριβής ημερομηνία είναι ακόμα άγνωστη. Αυτές που βρίσκονται στην πράσινη λίστα θα επιβάλουν τους ελαφρύτερους περιορισμούς στους τουρίστες τους: είσοδος στην χώρα χωρίς καραντίνα, αλλά με τεστ πριν από την αναχώρηση και μετά την άφιξη. Σε αντίθεση, οι τουρίστες από χώρες της κόκκινης λίστας πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για 11 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.

Ποια νησιά θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στον πράσινο κατάλογο;

Το Ινστιτούτο Robert Koch της Γερμανίας, το οποίο συμβουλεύει την κυβέρνηση στο Βερολίνο για τις περιοχές κινδύνου, έχει υιοθετήσει μια μεταβαλλόμενη προσέγγιση κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Οι τελευταίες συμβουλές του εξαιρούν τις Βαλεαρίδες Νήσους - κυρίως Μαγιόρκα, Μενόρκα και Ίμπιζα - από τις «περιοχές κινδύνου» που ισχύει για την πλειονότητα των περιοχών της Ισπανίας.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Πορτογαλίας αναφέρει ότι τμήματα της Μαδέρας και το κύριο νησί των Αζορών, το Σάο Μιγκέλ, έχουν επί του παρόντος υψηλά επίπεδα κορονοϊού. Τα οκτώ άλλα νησιά των Αζορών θεωρούνται χαμηλού κινδύνου.

Ο τελευταίος χάρτης εξάπλωσης Covid από την ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει μερικά νησιά ως πολύ υψηλού κινδύνου, όπως η Χίος, η Εύβοια, η Κως, η Λέσβος, ο Πόρος, η Θάσος και η Ζάκυνθος.

Ωστόσο, η Μύκονος και η Ύδρα έχουν χαρακτηριστεί περιοχές με υψηλό κίνδυνο (όχι πολύ υψηλό), κάτι που ισχύει και για μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας, γεγονός που θα μπορούσε να τις βάλει στη «πράσινη» λίστα πιο γρήγορα.

Το περασμένο φθινόπωρο, μερικά από τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Ρόδος, μπήκαν σε καθεστώς χωρίς καραντίνα.

Τι γίνεται με άλλα ευρωπαϊκά νησιά;

Τα ιταλικά νησιά Κάπρι, Προτσίντα και Ίσκια θα μπορούσαν να βρίσκονται το καλοκαίρι στην πράσινη λίστα, χάρη στο σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για τη δημιουργία «νησιών χωρίς Covid». Οι αρχές σκοπεύουν να εμβολιάσουν όλους τους κατοίκους στα τουριστικά νησιά προκειμένου να δελεάσουν τους τουρίστες να τα επισκεφτούν.

Το ιταλικό σχέδιο δίνει προτεραιότητα στους κατοίκους των νησιών - συμπεριλαμβανομένων της Σικελίας, του Κάπρι και της Έλβας στην Τοσκάνη - να εμβολιαστούν προκειμένου να βοηθήσουν στην ενίσχυση του τουρισμού.

Ο δήμαρχος του Κάπρι, Μάριον Λέμπο, ελπίζει επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία ενός «νησιού χωρίς Covid αυτό το καλοκαίρι».