Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013 15:13

Καστοριά: Μια πόλη στην αγκαλιά της λίμνης!

Η Καστοριά είναι μια από τις πιο όμορφες και παραδοσιακές πόλεις που σίγουρα θα την ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά. Το όνομά της προέρχεται από τον κάστορα, η φίνα γούνα του οποίου καθιέρωσε την πόλη, από τον 17ο αιώνα, ως το κέντρο της ελληνικής γουνοποιίας.Τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της, η μοναδική ομορφιά της λίμνης που απλώνεται σαν σεντόνι μπροστά στην πόλη καθώς και βιοτεχνία γουναρικών είναι τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή την πόλη.  Σημείο κατατεθέν της Καστοριάς είναι οι 80 βυζαντινές αλλά και νεότερες εκκλησίες που βρίσκονται διάσπαρτες στις γραφικές γειτονιές.

Πεζοπορία στη λίμνηΣίγουρα όταν βρεθείτε στην Καστοριά θα πρέπει να φορέσετε να χοντρά σας ρούχα και να κάνετε τον γύρο της λίμνης απολαμβάνοντας τα κρυστάλλινα νερά καθώς και τα νεοκλασικά της πόλης που καθρεφτίζονται σε αυτή. Αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε και πανέμορφες πάπιες που το μοναδικό χρώμα τους που αντανακλάται στο νερό της λίμνης θα σας μαγέψει.

Βόλτα στα δρομάκια της πόλης

Φορέστε άνετα παπούτσια και περιηγηθείτε στα δρομάκια της πόλης για να δείτε από κοντά τα υπέροχα αρχοντικά που στέκουν επιβλητικά σε κάθε γωνιά της πόλης. Στο κέντρο της πόλης θα δείτε τους σπουδαιότερους ναούς που είναι ο ναός του Ταξιάρχη της Μητροπόλεως ο οποίος διαθέτει τοιχογραφίες διαφόρων εποχών, ο Αγιος Νικόλαος Κασνίτζης. Περίφημος ναός αποτελεί εκείνος του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος διαθέτει πρωτότυπο γυναικωνίτη αλλά και την επιβλητική σκηνή της Δευτέρας Παρουσίας με την παλαιότερη ζωγραφική μετά την εικονομαχία. Περπατήστε τον πεζόδρομο της Ερμού για να κάνετε τα ψώνια σας ή να απολαύσετε ένα ζεστό καφέ σε ένα από τα υπέροχα μαγαζάκια που υπάρχουν. Το βράδυ τα φώτα ανάβουν και η πόλη φοράει τα καλά της. Μικρά μπαράκια σε κάθε γωνιά  με ωραία μουσική σας περιμένουν να απολαύσετε το κρασί ή το ποτό σας.Δραστηριότητες

Στην βόρεια πλευρά της πόλης μπορείτε να επισκεφθείτε τα "Σπήλαια του δράκου". Στο εσωτερικό υπάρχουν 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες και πέντε τεράστιοι διάδρομοι. Για πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 24670 26777 και 6957591303.


Οι λάτρεις του ski έχουν την δυνατότητα να περάσουν ξεχωριστές εμπειρίες στο χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου. Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς, στον δρόμο που οδηγεί από την Καστοριά στην Φλώρινα. Το τοπίο θυμίζει καρποστάλ καθώς αποτελείται από πυκνά δάση οξιάς και σπάνια πανίδα και χλωρίδα. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει δυο αναβατήρες και τρεις πίστες. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24670 82666, 6944709190 και 6944298482.

Επιμέλεια: Γιάννης Παναγόπουλος