Σάββατο, 04 Μαϊος 2019 15:08

Στους 10 πρώτους προορισμούς της Trivago η Καλαμάτα - Ποιους προτιμούν Έλληνες και ξένοι τουρίστες

Στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλέστερων προορισμών για τους Ελληνες όταν ταξιδεύουν εντός Ελλάδας «σκαρφάλωσε» η πόλη της Καλαμάτας, αποδεικνύοντας πως χρόνο με τον χρόνο κερδίζει συνεχώς πόντους στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Για τους ξένους και δη τις τρεις από τις βασικότερες αγορές για την Ελλάδα, τη γερμανική, τη βρετανική και την ιταλική, οι πρώτες θέσεις ανήκουν σταθερά στην Αθήνα και ακολουθούν, ανάλογα με την εθνικότητα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Θεσσαλονίκη.

Τα στοιχεία προκύπτουν με βάση τη ζήτηση ξενοδοχειακών καταλυμάτων από την Ελλάδα, σε διάφορους προορισμούς της χώρας, όπως τα συγκεντρώνει η γνωστή μηχανή αναζήτησης trivago, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και αφορούν κατά κύριο λόγο την αγορά μεμονωμένων ταξιδιωτών και όχι τους τουρίστες των οργανωμένων «πακέτων».

Όπως προκύπτει λοιπόν για το 2018, για τους Ελληνες, τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ μετά το Ναύπλιο στην τρίτη θέση, η πεντάδα συμπληρώνεται με τα Ιωάννινα και τα Χανιά. Ενας ακόμη κοντινός προορισμός στην Αθήνα, το Λουτράκι, βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη, ενώ στην έβδομη θέση βρίσκονται η Αράχωβα και ο Βόλος. Η δεκάδα, πάντα με βάση των αριθμό εμφανίσεων στις αναζητήσεις ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα για το 2018, συμπληρώνεται με τα Καλάβρυτα, τη Χώρα της Τήνου, τα Τρίκαλα Κορινθίας, την πόλη της Ρόδου και την Καλαμάτα. Το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, καταγράφηκαν για πρώτη φορά έξι νέοι προορισμοί στις αναζητήσεις για τους Ελληνες και ειδικότερα το Μέτσοβο, η χώρα της Νάξου, τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, το Πόρτο Χέλι, η χώρα της Ίου και το Ηράκλειο Κρήτης.

Σύμφωνα με το newmoney, σε αντίστοιχο μοτίβο κινούνται οι αναζητήσεις των Ελλήνων τουριστών και για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου, η δυάδα των προορισμών παρέμεινε αμετάβλητη για την ελληνική αγορά με την πρώτη θέση προτίμησης να ανήκει στην Αθήνα και τη δεύτερη στη Θεσσαλονίκη. Τρίτο ακολουθεί το Ναύπλιο ενώ στην τέταρτη θέση, για πρώτη φορά το τρέχον έτος, εισέρχεται η Πάτρα, τα Ιωάννινα, ο Bόλος, το Ρέθυμνο, η Καλαμπάκα, τα Καλάβρυτα και το Λουτράκι.

Οι τοπ προορισμοί για τους ξένους

Η Αθήνα βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης σταθερά για τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και τους Ιταλούς επιβεβαιώνοντας την άνοδο του προορισμού, η οποία έχει ξεκινήσει από το τέλος του 2013 και μετά. Σημειώνεται εδώ ότι, με βάση τα στοιχεία της trivago και την επεξεργασία από το Insete Intelligence, μεταξύ των top-3 κυριότερων αγορών για την Ελλάδα το 2018 και το 2019, η γερμανική και η βρετανική αγορά είναι συνολικά ισχυρότερες από την ιταλική και περίπου ισόβαθμες μεταξύ τους.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη γερμανική αγορά το 2018, στην πρώτη θέση προτίμησης είναι η Αθήνα, η οποία βρέθηκε στην πρώτη θέση του top-10 όλους τους μήνες του 2018. Στο top-10 και τους δώδεκα μήνες βρέθηκαν και δύο προορισμοί της Σαντορίνης, τα Φηρά και η Οία, ενώ η Θεσσαλονίκη είναι στην τέταρτη θέση. Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Φηρά διαμορφώνουν το τοπ 3 και για το Μάρτιο του 2019 και ακολουθεί το Ηράκλειο της Κρήτης.

Η ελληνική πρωτεύουσα βρέθηκε στην πρώτη θέση προτίμησης και της βρετανικής αγοράς, σταθερά για όλο το δωδεκάμηνο του περυσινού έτους και ακολούθησαν τέσσερις ακόμα δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί τα Φηρά, η πόλη της Ρόδου, η πόλη της Κέρκυρας και η Οία. Στην έκτη θέση βρίσκονται με η Χώρα Μυκόνου και το Ημεροβίγλι. Αθήνα, Φηρά και Θεσσαλονίκη είναι το τοπ 3 για τους Βρετανούς στο τέλος Μαρτίου.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους Ιταλούς, με την Αθήνα, τα Φηρά, τη Χώρα της Μυκόνου, την Οία και τη Ρόδο να βρίσκονται στο τοπ 5 για το 2018, ενώ για το 2019, στο τέλος Μαρτίου, το η πρώτη τριάδα απαρτίζεται από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και τα Φηρά.

Δείτε επίσης: CNT - Η Μεσσηνία «φιγουράρει» στην κορυφή των καλύτερων προορισμών στον κόσμο για το 2019