Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 14:16

Εκδρομή σε Γεωργία και Αρμενία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας

Του Ιωάννη Τσερώνη

Διαβάζοντας τα προγράμματα ταξιδίων κι έχοντας πάει σε πολλές χώρες, Ανατολής, Δύσης, Βορρά και Νότου, αποφάσισα να συμμετέχω με την παρέα μου σε 9ήμερη εκδρομή 21-29 Σεπτεμβρίου που διοργάνωσε το Trigilidas Travel με αρχηγό – συνοδό τον Βασίλη Τριγκιλίδα.

Στα μέρη που σκιάζει ο Καύκασος. Καταφύγιο ενός μωσαϊκού εθνοτήτων, ένα φυσικό οχυρό και «μήλο της Εριδος» για Πέρσες, Οθωμανούς, Αραβες και Ρώσους.

Γνωρίσαμε δύο γειτονικές χώρες του Καυκάσου, το νότιο τμήμα μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Κασπίας. Με αρχαίες πόλεις, μοναστήρια, εκκλησίες και μνημεία του σοβιετικού παρελθόντος καθώς και μοναδικά τοπία. Ενα ταξίδι από τον μύθο στην ιστορία …

Αναχωρήσαμε με πούλμαν μέχρι το αεροδρόμιο της Αθήνας και φτάσαμε την άλλη μέρα στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα που στα γεωργιανά ονομάζεται Τμπιλίσι και σημαίνει «Ζεστή πηγή». Μας υπεδέχθη η Ελληνογεωργιανή ξεναγός μας, η Ταμάρα (19 χρόνια στην Ελλάδα) και αρχίσαμε την πανοραμική ξενάγηση. Η πόλη είναι απλωμένη ανάμεσα σε λοφώδεις πλαγιές που κατεβαίνουν στον ποταμό Μκτβάρι (κούρα) κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Μπακού στην Κασπία με τον Εύξεινο Πόντο και στη συμβολή διαφόρων σημαντικών αρτηριών.

Η πόλη παρουσιάζει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αφού έχει επηρεαστεί από Βυζαντινούς, Πέρσες, Οθωμανούς και Ρώσους.

Ξεναγηθήκαμε στην παλιά αλλά και στη σύγχρονη πόλη, τον Καθεδρικό Ναό Σαμέμπα (Αγ. Τριάδας), τη μεγαλύτερη εκκλησία του Καυκάσου, που ολοκληρώθηκε το 2004 και χτίστηκε προς τιμήν του εορτασμού 1.500 χρόνων της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας.

Το κάστρο Ναρικάλα που δεσπόζει στην πόλη, τη λεωφόρο Ρουσταβέλι με τα πολυτελή καταστήματα και τα επιβλητικά κτήρια, την Οπερα, το Κοινοβούλιο και επιστρέψαμε το βράδυ για φαγητό.

Πρωινή αναχώρηση για την πόλη Μτσχέτα, πρωτεύουσα της Ιβηρίας (δηλαδή της αρχαίας και μεσαιωνικής Γεωργίας), γνωστή για τις παλιές εκκλησίες Εβετσικοβέλι (“Παλιά ρίζα”) και Τζιβάρι (“Τίμιος Σταυρός”), που είναι στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Συνεχίσαμε για το Γκόρι, τη γενέτειρα του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, επισκεφθήκαμε το μουσείο του όπου είδαμε τα προσωπικά του αντικείμενα, το σπίτι του, καθώς και το προσωπικό του βαγόνι για τα ταξίδια του.

Μετά τη διανυκτέρευση, το πρωί ξεκινήσαμε για την περιοχή Κακχέτι. Πρώτη στάση το Μοναστήρι Μποντμπέ, όπου βρίσκεται ο ναός και ο τάφος της Αγίας Νίνας, της φωτίστριας και Ισαποστόλου της Γεωργίας. Συνεχίσαμε στην πόλη Σιγκνάγκι, επισκεφθήκαμε γκαλερί ζωγραφικής στην περιήγησή μας, απολαύσαμε την πανέμορφη θέα της κοιλάδας Αλαζάνι και τα χωριουδάκια Χβαρέλι και Γκρέμι και γευματίσαμε σε τοπικό εστιατόριο. Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή της ημέρας επισκεφθήκαμε το οικογενειακό κτήμα του στρατηγού της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Α Chavchavadze. Στα κελάρια του διατηρούνται 16.000 μπουκάλια κρασί.

Το βράδυ κάναμε αποχαιρετιστήριο γλέντι γιατί το πρωί θα αναχωρούσαμε για την Αρμενία, όπου επισκεφθήκαμε δύο μοναδικά αριστουργήματα της αρμενικής αρχιτεκτονικής (10ος-14ος αι.), τα Μοναστήρια Σαναχίν και Χαγχπάτ που είναι στον κατάλογο της UNESCO.

Συνεχίσαμε για την πόλη των λουτρών, το Τσαγκάκσορ, με τα χιονοδρομικά κέντρα και τα θέρετρα υγείας. Το βράδυ φτάσαμε στην πόλη Τσακιτζόρ για διανυκτέρευση και το πρωί στη Μονή Κεχαρίδας, στο σπίτι-μουσείο Ορμπέλι, αφιερωμένο στους Αρμένιους επιστήμονες Ρουμπέν, Λεβόν και Τζόζεφ της Αγ. Πετρούπολης το 1934-1951.

Συνεχίσαμε για τη λίμνη Σεβάν , που είναι διάσημος παραθεριστικός προορισμός. Επισκεφθήκαμε σπίτι όπου είδαμε την παραγωγή αρμένικου ψωμιού και γευτήκαμε αρμένικο fast food με τυρί.

Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, όπου μας υπεδέχθη ο ξεναγός μας Αρμέν Γκριγκοριάν, που διετέλεσε φοιτητής στην Αθήνα. Η πόλη πανέμορφη στις όχθες του ποταμού Χραζντάν, με λεωφόρους, μνημειώδεις πλατείες, επιβλητικά κτήρια, καταπράσινους κήπους κ.λπ. Μετά διανυκτερεύσαμε. Το πρωί είχαμε πανοραμική ξενάγηση στο Ερεβάν. «Ορατή» ήταν η πρώτη τοποθεσία και συμφωνήσαμε με το μύθο που είδε ο Νώε μετά τον κατακλυσμό.

Πόλη με ιστορική σπουδαιότητα, με θέατρα, αίθουσες συναυλιών, γκαλερί και κλαμπ με ζωντανή μουσική. Επισκεφθήκαμε την Πλατεία Δημοκρατίας (πρώην Λένιν) και την Οπερα Αλεξάντερ Σπενταριάν. Στη συνέχεια στο Χορ Βιράπ (“Βαθύς λάκκος”), στους πρόποδες του Ορους Αραράτ. Εκεί φυλακίστηκε ο Αγ. Γρηγόριος ο φωτιστής. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τον χριστιανισμό του αρμένικου λαού.

Παρά τα 13 χρόνια εγκλεισμού του στο λάκκο ο Γρηγόριος όχι μόνο επέζησε, αλλά θεράπευσε το βασιλιά Τιριδάτη, με εντολή του οποίου είχε φυλακιστεί. Κατόπιν αυτού, ο Τιριδάτης αποδέχθηκε τη νέα πίστη, βαφτίστηκε χριστιανός από τον Γρηγόριο και το 301 με βασιλική διαταγή ανακήρυξε τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του αρμένικου κράτους.

Την επόμενη μέρα αναχωρήσαμε για το Ζβάρτνοτς και το Ετσματζίν, το θρησκευτικό κέντρο της χώρας, έδρα του Αρμένικου Πατριαρχείου, το «Βατικανό» της Αρμενίας.

Το βράδυ διασκεδάσαμε με ζωντανή μουσική και τον αποχαιρετιστήριο χορό και το πρωί επιστρέψαμε στην ωραιότερη πόλη του Γαλαξία, την Καλαμάτα μας.